(Μια προσέγγιση στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους)
Του Σεβασμιωτατου Μητροπολιτου Χιου, Ψαρων και Οινουσσων κ. Μαρκου.
«ουδε σθενειν τοσούτον ωόμην τα σα κηρυγμαθ’ ωστ’ αγραπτα κασφαλη θεων νομιμα δυνασθαι θνητον ονθ’ υπερδραμείν»
(Σοφ. «Αντιγονη» 453 – 455)
Εχει υποστηριχθεί απο πολλούς φιλολογους οτι το ανωτερω χωριο αποτελεί την κεντρικη ιδεα της «Αντιγονης» του Σοφοκλεους, μιάς τραγωδιας που η παραδοση θεωρεί αιτια της εκλογης του ποιητου ως στρατηγού.
Ασφαλως η τραγωδια δεν εγκωμιαζει τα κατορθωματα των Αθηναίων ουτε εξυμνεί καποια ιδιαιτερα εθνικα χαρακτηριστικα. Η επιτυχια της οφείλεται στην προκληση καθολικού και διαχρονικού ενδιαφεροντος για τη συγκρουση θείου και ανθρωπινου νομου.
Η ηρωίδα καλείται να επιλεξει την υπακοη του Κρεοντα (ανθρωπινος νομος) ή στην αγραφη συνηθεια (θείος νομος). Η συγκρουση εχει ιδιαιτερη σημασια.
Οι Αθηναίοι, οι αρχαίοι γενικως, ειχαν μιάν ιδιαιτερη ευαισθησια απεναντι στους νομους. Οι πολιτικες τους ελευθεριες ηταν στενα συνδεδεμενες μ’αυτους και ευλογα υπερηφανευοταν για την υπαρξη τους.
Ο,τι ξεχωριζε την Ελλαδα απ’ τις βαρβαρικες χωρες ηταν η αποκτηση νομων:
«πρωτον μεν Ελλαδ’αντι βαρβαρου χθονος
γαίαν κατοικείς και δικην επιστασαι
νομοις τε χρησθαι μη προς ισχυος χαριν»
Οι Βακχες του Ευριπιδου (881 – 882) λενε οτι ουτε στη σκεψη ουτε στην πραξη πρεπει να καταπατουμε τους νομους και ο Τυνδαρεως λεει κατι χαρακτηριστικα Ελληνικο:
«και των νομων γε μη προτερον ειναι θελειν»
(Ευριπ. «Ορεστης» 487)
Ομως προ αυτου του νομοταγούς πληθυσμού η Αντιγονη υψωνει τη φωνη της και κερδιζει το θαυμασμο. Η ηρωιδα ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΙ τον ανθρωπινο νομο, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ το θείο. Μια βαθιά θρησκευτικοτητα ενυπαρχει στους λογους της, θρησκευτικοτητα που αναγει τη σκεψη σε χωρο μεταφυσικο. Εδω τιθεται ενα θεμα της εποχης του ποιητου: η σχεση του θείου, του φυσικού και αγραφου δικαιου προς το ανθρωπινο και γραπτο δικαιο. Στο θεμα αυτο, που ηταν επικαιρο με τη εμφανιση και τα κηρυγματα των σοφιστων, οι οποίοι υπερτιμουσαν τους γραπτούς νομους, η σοφοκλεια ηρωιδα γινεται συνηγορος των αγραφων νομων, γιατι το κυρος τους ειναι αιωνιο, «ασφαλες», απαρασαλευτο.
Η Αντιγονη συναισθανεται τη βαρυτητα αυτης της πιστεως της, γιατι υψωνεται σε κοσμο θεικο και αγωνιζεται για υψηλες και αιωνιες ηθικες αρχες, που δινουν περιεχομενο στη ζωη. Η υπαρξη των θεικων «νομιμων» ειναι για την ηρωίδα πιστη βαθιάֹ και ειναι αυτη ετοιμη να ομολογησει την πιστη της ακομη και με το θανατο της.
Οταν ανυψωνεται κανείς σε σφαίρα μεταφυσικη, εχει ως στηριγμα του την πιστη κι’ οχι την αποδεικτικη γνωση. Η υπαρξη των θείων και αγραφων νομων μεσα στον απειρο χρονο της αιωνιοτητος στηριζεται μονο στην πιστη. Αυτο εχει ισχυ αντικειμενικη γιατι παίρνει το χαρακτηρα πανανθρωπινης παραδοχης.
Επομενως η Αντιγονη δεν εκπροσωπεί την αρνηση του νομου, αλλα τη διακριση του ανθρωπινου και θείου νομου. Θετει πανω απο τον ανθρωπινο το θείο νομο, οταν ο ανθρωπινος ερχεται σε συγκρουση με το θείο και στηριζεται στην αυθαιρεσια. Ο νομοθετης δεν πρεπει να παρανομεί θεσπιζοντας νομους σε βαρος αλλων νομων που η ισχυς τους ειναι διαχρονικη. Μονο νομοι συμφωνοι με τις αιωνιες και ηθικες αρχες μπορούν να στερεωσουν και να συμβαλλουν στην προοδο του κοινωνικού συνολου.
Ο Ηρακλειτος γραφει «τρεφονται παντες οι ανθρωπινοι νομοι υπο ενος, του θείου», ενω ο Αριστοτελης στη «Ρητορικη» (Ι 1375 α 31-35) διαπιστωνει οτι το νοημα αυτων των στιχων του Σοφοκλεους ειναι η προτιμηση του θείου εναντι του ανθρωπινου νομου: «το μεν επιεικες αει μενει και ουδεποτε μεταβαλλει, ουδ’ ο κοινος (κατα φυσιν γαρ εστιν), οι δε γεγραμμενοι πολλακις, οθεν ειρηται τα εν τη Σοφοκλεους Αντιγονηֹ απολογείται γαρ οτι εθαψε παρα τον του Κρεοντος νομον, αλλ’ ου παρα τον αγραφον».
Την ηθικη αντισταση λοιπον που εξεγείρεται προ της αυθαιρεσιας ενσαρκωνει η Αντιγονη. Με οιστρηλατημενη αποφασιστικοτητα και αδιαλλακτη αγερωχία ορθωνει το αναστημα της. Ειναι η ηρωικη ψυχη, η ανωτερη και ευγενικη φυση, η προσηλωμενη στα υψηλα ιδανικα της ευσεβείας, της δικαιοσυνης, της ελευθεριας, της αρετης. Ειναι η υπερηφανη και θαρραλεα εκείνη υπαρξη που δεν ανεχεται να καταπατούνται θεσμοί και νομοι αιωνιου κυρους, ακαταλυτες ηθικες αξιες, καθαγιασμενα ιδανικα. Η υπαρξη τετοιων ευγενικων και γενναίων συνειδησεων αποτελεί αδιασειστη εγγυηση για την περιφρούρηση της τιμης και της αξιοπρεπείας του ανθρωπινου γενους.
Αυτοί γνωριζουν οτι ο δρομος ειναι τραχυς και δυσβατος, ο αγωνας αδυσωπητος και στο επακρο τραγικη η εγκαταλειψη και η μοναξιά. Παραμενουν ομως αταλαντευτα προσηλωμενοι στο ιδανικο τους και οδεύουν προς το μαρτυριο με τη συνείδηση γαληνια οτι εχουν επιτελεσει το χρεος που υπαγορεύουν οι θείοι νομοι.
Αυτο ειναι το «ηθος» της τραγωδιας. Πολλοί , ακολουθωντας τον Hegel προσπαθησαν να καταλογισουν και στην ιδια την ηρωίδα κατι σαν τραγικη ενοχη. Το ωραίο βιβλιο του V. Ehrenberg θα μπορούσε προπαντων, κατα τον A. Lesky, να θεωρηθεί καταλληλο να βαλει μια για παντα τελος σ’αυτη τη λαθεμενη ερμηνεία. Για ποιο πραγμα πολεμα η Αντιγονη, το λεει στη μεγαλη συζητηση με τον Κρεοντα αρκετα καθαρα: αυτη υποστηριζει τους αιωνιους και αναλλαγους νομους του Θεου, που δεν μπορεί να τους αχρηστεύσει καμμια ανθρωπινη διαταγη. Οδηγείται σ’αυτη τη θεση με αποφασιστικοτητα απο την γνωση του Υπερκειμενου Απολυτου και σε αντιθεση μ’ οσους περιφρονωντας την αιωνια ταξη σπρωχνουν και τον εαυτο τους και τη κοινωνια στην εκμηδενιση.
Η σταση της ηρωιδας ηταν ενα προτυπο για τους Αθηναίους της εποχης του Σοφοκλεους αλλα και ενα μηνυμα στον ανθρωπο του αιωνος μας. Ενας προαγγελος της ρησεως:
«πειθαρχείν δεί τω Θεω μαλλον ή ανθρωποις»