Του Γιώργου Θεοχάρη
Σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη, χθες, 23 Δεκεμβρίου, παραμονές Χριστουγέννων, ο αρχηγός του βασικού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Τουρκίας, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu.
Απαντώντας σε δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμμένου για τα νησιά του Αιγαίου, ο Κιλιτσντάρογλου απείλησε ότι θα πάρει πίσω τα συνολικά 18 νησιά “που καταλαμβάνει η Ελλάδα”, αν εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας τον Νοέμβριο του 2019.
Ταυτόχρονα ο Κιλιτσντάρογλου προέβη σε απρεπή παραλληλισμό με την Κύπρο.
“Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας λέει: “Ελάτε να τα πάρετε”. Θα έρθω και θα πάρω πίσω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω αυτό; Είπαν «Ελάτε να τα πάρετε» για την Κύπρο ξανά κάποια ημέρα. Τι έκανε ο Ecevit (πρώην πρωθυπουργός); Πήγε εκεί και πήρε το πίσω”, δήλωσε ο Kılıçdaroğlu, μιλώντας σε εκδήλωση στο βορειοδυτικό τμήμα του Kocaeli στην Τουρκία.
Η συζήτηση για τα νησιά του Αιγαίου πυροδοτήθηκε στην Τουρκία, όταν ο ηγέτης της CHP κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 11 Δεκεμβρίου για την αποτυχία του να θέσει το ζήτημα των «18 κατεχομένων νησιών» κατά την επίσκεψή του στη χώρα.
“Γιατί δεν μιλήσατε για τα 18 κατεχόμενα νησιά; Το άρθρο 12 και το άρθρο 18 της Συνθήκης της Λωζάννης παραβιάστηκαν σαφώς. Υπάρχουν 13.000 στρατιωτικές μονάδες και σχεδόν 5.000 ελληνικά στρατεύματα στα νησιά,“ δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.
Το ζήτημα είναι απλό. Πώς θα πάρει τα νησιά του Αιγαίου ο κ. Κιλιτσντάρογλου;
Στα νησιά του Αιγαίου δεν υπάρχει ούτε ένας Τούρκος, με μοναδική εξαίρεση ελάχιστους μουσουλμάνους στην Ρόδο και στην Κω.
Ακόμη και όλοι οι σοβαροί Τούρκοι ιστορικοί ομολογούν ότι το 90% του πληθυσμού στα νησιά του Αιγαίου επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν Έλληνες. Τούρκοι ήταν μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι και ο στρατός.
[irp posts=”391657″ name=”Οι Ιερείς των Μητροπόλεων Μαρωνείας και Ξάνθης καταγγέλουν το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής”]
Οι Τούρκοι ήταν νομαδικός λαός και δεν τους άρεσε να εγκαθίστανται σε νησιά.
Στην Κύπρο υπήρχαν κάποιοι μουσουλμάνοι, που προέρχονταν από εξισλαμισμούς Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι ήταν μόλις το 17% του πληθυσμού. Αυτοί έδωσαν στην Τουρκία το πρόσχημα για την εισβολή.
Οι διεκδικήσεις των Τούρκων για τα νησιά τί σχέση έχουν με την αντικειμενική πραγματικότητα;
Οι δηλώσεις του Τούρκου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που γίνονται για λαϊκή κατανάλωση, αποτελούν απόδειξη για το πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στα θέματα των σχέσεων με την Τουρκία.
Παρότι σε γκάλλοπ που έγιναν πολύ πρόσφατα, το 50% των Ελλήνων δήλωσε ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά το θέμα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, πολλές ήταν οι ακραίες κραυγές (δυστυχώς μιλάμε για κραυγές, όχι για φωνές) για εθνική προδοσία.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγορούνταν και αυτός για εθνική προδοσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση της Τουρκίας, η οποία εμφανίζεται με το ένδυμα της δήθεν περισσότερης δημοκρατίας και ελευθερίας.
Ποια δημοκρατία είναι αυτή που δεν σέβεται το γείτονά της και θέλει να αρπάξει το σπίτι του;
Για αυτό λοιπόν ας σοβαρευτούμε: η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται ούτε με κραυγές ούτε με αλληλοκατηγορίες, αλλά με σοβαρότητα, εθνική ομοψυχία και μακροχρόνιο σχεδιασμό.