του Θεόδωρου Καλμούκου
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος μίλησε ευθαρσώς για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση και είπε ότι θα επισκεφθεί την Αμερική.
Στην κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, η οποία θα λήξει σε δύο μήνες, επέρριψε ευθέως και σαφώς τις ευθύνες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κύπρος, αλλά και για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα».
Στην ερώτηση πώς και γιατί οικονομικά έφτασε η Κύπρος στο σημερινό της σημείο, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε: «Πιστεύω ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έκανε το καθήκον της, άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους. Μπορώ να πω ότι εργάσθηκε αρνητικά παρά θετικά και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, διότι δεν έκανε απολύτως τίποτε παρά εργάσθηκε αρνητικά, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα φεύγει και θα έχομε μια νέα κατάσταση σε δύο μήνες που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση».
Αποκάλυψε ότι προτίθεται να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία για τη δρομολόγηση επίλυσης του Κυπριακού. Οταν τον ρωτήσαμε ποιος ή ποιοι και πώς μπορούν να βοηθήσουν στη δίκαιη επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι η ώρα της Εκκλησίας τώρα. Ηδη έχω δει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος όταν ήλθε στο μνημόσυνο του μακαριστού Παπαδοπούλου και έχομε συμφωνήσει να βρεθούμε μετά τις γιορτές και έχω σκοπό να διαγράψω μία πορεία πώς πρέπει να εργαστούμε για να φτάσουμε στη λύση. Πιστεύω ότι στα λίγα λεπτά που είχα δει τον Πρωθυπουργό ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει μαζί μου. Βέβαια θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες και όταν με το καλό γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καθίσουμε μαζί και θα τροχιοδρομήσουμε αυτή τη λύση».
Στην επισήμανση ότι αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο, είπε πως «θα αναλάβω και θα πιέσω τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση γιατί σαράντα χρόνια είναι πολλά».
Στην ερώτηση τι κάνουμε λάθος 38 χρόνια και συνεχίζετε η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, απάντησε: «Πιστεύω ότι από πλευράς δικής μας έχουν γίνει αρκετά λάθη. Βέβαια απέναντί μας έχομε μία Τουρκία που στόχος της είναι η κατάληψη όλης της νήσου, αυτή τη στιγμή θέλει δύο κράτη στην Κύπρο, δεν επιθυμεί να έχομε Ομοσπονδία αλλά συνομοσπονδία με τελικό αποτέλεσμα την άλωση ολοκλήρου του νησιού γιατί αυτή είναι η πολιτική των Τούρκων και δυστυχώς σε μας ακούγονται πολλές παραφωνίες και φτάσαμε στο σημείο η ηγεσία μας να μην έχει ένα ξεκάθαρο όραμα για την τύχη αυτού του λαού και αυτής της μικρής πατρίδας. Ο κόσμος είναι αναστατωμένος αυτή τη στιγμή, θλίβεται γιʼ αυτό το κατάντημα, είναι απογοητευμένος από την πολιτική ηγεσία του διότι δεν έκανε κανείς το καθήκον του».
Ο Μακαριότατος αποκάλυψε ακόμα ότι προτίθεται εντός του 2013 να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην ερώτηση πότε θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή, είπε: «Είναι η πρώτη φορά ομολογώ που το σκέφτομαι σοβαρά για να επισκεφθώ την Αμερική γιατί πιστεύω ότι στην προσεχή πενταετία πρέπει να δουλέψουμε προγραμματισμένα για να λυθεί κατά τον καλύτερο τρόπο το Κυπριακό πρόβλημα για το καλό όλων των κατοίκων της νήσου μας και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και των Μαρωνιτών και των άλλων μειονοτήτων που βρίσκονται στην Κύπρο».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, αν η επίσκεψή του θα γίνει μέσα στο 2013, απάντησε «νομίζω ναι» και συμπλήρωσε πως «με την αλλαγή της κυβερνήσεως πρέπει να δραστηριοποιηθούμε για να δώσουμε ένα σπρώξιμο, μια δυναμική στο εθνικό μας θέμα και θα συνεργαστώ και με την ελληνική κυβέρνηση και με την κυπριακή όλοι μαζί να συνεργαστούμε και να τροχοδρομήσουμε τα πράγματα προς μία σωστή λύση του εθνικού μας θέματος».
Επλεξε το εγκώμιο της Ομογένειας, υπογράμμισε ότι αποβλέπει στη στήριξή της για την επίλυση του Κυπριακού και της έστειλε τις ευχές του μέσω του «Εθνικού Κήρυκα», λέγοντας: «Εύχομαι να δώσει ο Θεός ό,τι καλό για τους ομογενείς που ευρίσκονται στην Αμερική και στον Καναδά και είναι μία Ομογένεια δυνατή που περιμένει η μικρή Κύπρος πολλά από τους ομογενείς γιατί η δυναμική που έχουν, οι δραστηριότητες, οι συμμετοχές στη Βουλή, το Κογκρέσο, δίνει μία δυναμική στην Ομογένεια εκεί και μπορεί να κατορθώσει πολλά. Να είναι το νέο έτος ευεργετικό, καρποφόρο, ευλογημένο από το Θεό, ούτε ώστε η Ομογένεια μας να προοδεύσει, να ανεβαίνει συνεχώς σε όλους τους τομείς και για το καλό των ιδίων των ομογενών, αλλά και για την Κύπρο και την Ελλάδα που έχουν ανάγκη στήριξης αυτή τη στιγμή».
Οταν τον ρωτήσαμε σε τι κατάσταση βρίσκει η νέα χρονιά την Κύπρο, είπε: «Οπως προγευόμεθα όλοι θα είναι δύσκολη χρονιά από οικονομικής απόψεως πρώτα, από εθνική απόψεως δεν πιστεύω ότι με τον Ερντογάν και τον Νταβούντογλου επικεφαλής της τουρκικής κυβερνήσεως να γίνει κάτι για το Κυπριακό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλία εμείς οι Ελληνοκύπριοι». Είπε ακόμα πως «από οικονομικής απόψεως είμαι αισιόδοξος πάντοτε, πιστεύω ότι ο λαός μας μπορεί να ζήσει και με τα λίγα. Είναι και σπάταλος, αλλά δεν αργεί να συμμαζευτεί, να συρρικνωθεί και να περάσει και με τα λίγα».
Σημείωσε ακόμα πως «υπάρχει και μια αισιοδοξία και αλληλεγγύη» και εξήγησε πως «όταν η Εκκλησία ετέθη επικεφαλής και είπε ότι δεν θα επιτρέψει να πεινάσει κανείς, ο απλός λαός μας συμπαραστάθηκε. Καθημερινώς έρχονται άλλοι να φέρουν χρήματα όσα κι αν είναι, εδώ έχει σημασία και το δίλεπτο της χήρας που λέγει το ευαγγέλιο, άλλοι να φέρουν τρόφιμα, έχουν μία πραγματική αγάπη και υπάρχει ένα ολοκληρωτικό δόσιμο στους ανθρώπους με ανάγκες».
Οσο για το αν διοργανώνουν συσσίτια, απάντησε: «Οργανώνουμε βεβαίως και έχομε η Αρχιεπισκοπή κατάστημα που έρχονται όλοι και παίρνουν από εκεί τα πακέτα τους. Εχουν δραστηριοποιηθεί όλες οι ενορίες αλλά συντονίζει η Αρχιεπισκοπή. Το κεντρικό κατάστημα το έχει η Αρχιεπισκοπή, παίρνει τα διάφορα τρόφιμα και τα διοχετεύουμε μέσω των ενοριών στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου και της Ελλάδος, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: «Είμαι και ήμουν πάντοτε αισιόδοξος, το μορφωτικό επίπεδο του λαού μας και την Κύπρο και στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, δεν έχομε να ζηλέψουμε ούτε τον Ευρωπαίο, ούτε τον Αμερικανό και πρέπει να βάλουμε τον πήχη ψηλά. Η Ιθάκη μας πρέπει να τεθεί πολύ υψηλά και να αγωνιστούμε. Η κόπωση που φαίνεται να υπάρχει στο λαό πρέπει η ηγεσία να καθοδηγήσει και να τραβήξει προς τα πάνω αυτόν τον λαό και να τον τοποθετήσει σε μία εθνική εγρήγορση και πιστεύω ότι ο Ελληνισμός έχει τη δυνατότητα και τη δυναμική να επιτύχει πολλά».