Του Μάνου Χατζηγιάννη
Ας προσευχηθούμε για την απελευθέρωση των απαχθέντων Ιεραρχών και υπέρ της συμφιλίωσης στη Συρία, ανέφερε μεταξύ άλλων μιλώντας στο asianews ο πατήρ Mtanios Haddad, πατριαρχικός αντιπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας Μελχιτών της Ρώμης, ενώ συμπλήρωσε πως δεν θα υπάρξει ειρήνη χωρίς Χριστιανούς, είτε στη Συρία ή τη Μέση Ανατολή.
“Ακολουθώντας το παράδειγμα των Σεβασμιωτάτων Yohanna Ibrahim και Χαλεπίου Παύλου, αλλά και των απαχθέντων ιερέων, οι χριστιανοί της Συρίας θέλουν να συνεχίσουν τον καθημερινό διάλογο με τους Μουσουλμάνους, να ζουν μαζί τους, και να μην μεταναστεύσουν λόγω του πολέμου και της εξάπλωσης του ισλαμικού εξτρεμισμου “, είπε.
Σύμφωνα με την πατριαρχική αναφορά του Gregory III Laham, που είναι επικεφαλής της Μελχίτικης ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας, “Οι Χριστιανοί της Συρίας δεν είναι μια εκκλησία ή μια μειοψηφία που χρειάζεται υπεράσπιση, αλλά είναι συστατικό στοιχείο του συριακού λαού, και δεν χρειάζεται την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης. “
Σήμερα το βράδυ, η ελληνική κοινότητα Μελχιτών της Ρώμης θα πραγματοποιήσει επίσημη εκδήλωση με προσευχή για την απελευθέρωση των Μητροπολιτών Yohanna Ibrahim και Paul Yazigi, των δύο ορθοδόξων επισκόπων οι οποίοι είχαν απαχθεί στις 22 Απριλίου.
Η εκδήλωση έχει οριστεί για τις 19:00 στη Βασιλική της Santa Maria Cosmedin. και θα διαβαστούν αποσπάσματα από τα κηρύγματα των δύο Ορθόδοξων επισκόπων αλλά κι ένα μήνυμα ειρήνης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο III των Μελχιτών.
Ο πατήρ Haddad είπε ότι η ευχαριστιακή αυτή γιορτή δεν είναι μόνο για να προσευχηθούν “για τους επισκόπους που βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων, όπως και εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, αλλά και για να υπάρξει ευαισθητοποίηση σχετικά με την τραγωδία της συριακής σύγκρουσης που είναι τώρα εντελώς εκτός ελέγχου “
“Έχουμε οργανώσει αυτήν την πρωτοβουλία”, είπε, “για να προβληματιστεί η διεθνή κοινότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της Συριακής σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε με τη θεωρία της Αραβικής Άνοιξης, αλλά έφερε πλέον χιλιάδες ξένων μαχητών στη χώρα μας, όπου διενεργούν πράξεις άνευ διακρίσεως, οι οποίες δεν έχουν τίποτα να κάνουν με τον πολιτισμό μας. Το ερώτημα του συριακού λαού είναι το εξής:. Πού πάμε;”
Σύμφωνα με τον ιερέα, ο Σεβασμιώτατος Yohanna Ibrahim της συριακής ορθόδοξης Εκκλησίας και ο Σεβασμιώτατος Paul Yazigi, ο οποίος είναι Έλληνας Ορθόδοξος επίσκοπος, καθώς και άλλοι ιεράρχες που βρίσκονται ακόμη στη Συρία, παρά τον κίνδυνο της βίας και των απαγωγών, είναι μια απόδειξη για την αξία της χριστιανικής παρουσίας στη χώρα.
Για π. Haddad, η φερόμενη συμμετοχή Τσετσένων τζιχαντιστών στην απαγωγή των αρχιερέων είναι ακόμη επιβεβαίωση του παραλογισμού της σύγκρουσης.
“Οι δύο επίσκοποι συμμετείχαν σε διαθρησκειακό διαλγο και είχαν καθημερινή επαφή με τις μουσουλμανικές αρχές. Η απαγωγή τους είχε σχεδιαστεί για να φοβίσει τους Χριστιανούς, και όλους εκείνους που αρνούνται να εμπλακούν σε αυτόν τον πόλεμο., Σιίτες, Χριστιανοί και Δρούζοι ζούσαν πάντα μαζί. Αυτή η συμβίωση διήρκεσε για 13 αιώνες. Στη χώρα μας σχηματίστηκαν οι πρώτες χριστιανικές κοινότητες και αυτή την κοινή αίσθηση του ανήκειν είναι που θέλουμε να υπερασπιστούμε “.
Ο αρχιμανδρίτης τονίζει ακόμη το μεγάλο ενδιαφέρον του Πάπα Φραγκίσκου για τις Ανατολικές Εκκλησίες. “Οι Χριστιανοί της Συρίας αισθάνονται την αλληλεγγύη του. Σε αρκετές περιπτώσεις, προσευχόταν για τη χώρα μας και το λαό της. Αυτό βοηθά την κοινότητά μας και τους επισκόπους μας να παραμείνουν και επίσης ωθεί πολλούς ιερείς που πήγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν σε μητροπόλεις καταγωγής τους,” είπε.
“Χωρίς τους Χριστιανούς, η Μέση Ανατολή θα καταστραφεί”, εξήγησε. “Είμαστε η γέφυρα μεταξύ της Δύσης και του αραβικού πολιτισμού και της μουσουλμανικής θρησκείας.”