Εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας.
«Προτείνουμε την ενιαία αναγνώριση της γενοκτονίας τόσο του ποντιακού όσο και του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς η πολυδιάσπαση των εκδηλώσεων μνήμης σε διαφορετικές ημερομηνίες εντέλει αποδυναμώνει τη δυνατότητα διεθνοποίησης του αιτήματος αναγνώρισης της γενοκτονίας. Επιπλέον, θα πρέπει να προχωρήσουμε στη συνεργασία και τον συντονισμό μας με την Αρμενία αλλά και τις ισχυρές οργανώσεις της διασποράς των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε την ενιαία αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας σήμερα στις επίσημες εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αιόλου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, ο κ. Χαρακόπουλος μίλησε για τη γενοκτονία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
«Χωρίς καμία διάθεση να αποσιωπήσω τις δικές μας, τεράστιες, ευθύνες ως προς το τραγικό αποτέλεσμα της μικρασιατικής εκστρατείας, ο χριστιανικός κόσμος της Δύσης δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και αυτά ακούγονται τραγικά επίκαιρα, αν αναλογιστούμε τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Εκεί όπου ο χριστιανισμός, εν μέσω αντιμαχόμενων δυνάμεων, κινδυνεύει, έπειτα από δισχιλιετή συνεχή παρουσία, να χαθεί δια παντός. Με την ανοχή, δυστυχώς, και αυτή τη φορά των μεγάλων δυνάμεων. Οι οποίες σιωπούσαν κι όταν η χριστιανική παρουσία μειωνόταν στα όρια της εξαφάνισης στην ίδια την Τουρκία, κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν τη μικρασιατική καταστροφή» είπε.
Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε λόγο και για «ανησυχητικά μηνύματα», που φτάνουν από την Κωνσταντινούπολη για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Την τελευταία περίοδο παρακολουθούμε να αναβιώνει απειλητικά στη γείτονα χώρα η συστηματική γενοκτονία ακόμη και αυτής της ιστορικής μνήμης, που ακολούθησε και στο παρελθόν» είπε και πρόσθεσε: «Μετά την αυταρχική μετατροπή, από το τουρκικό κράτος της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας, αλλά και της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε μουσουλμανικά τεμένη, μας έρχονται ανησυχητικά μηνύματα για τη μετατροπή κι αυτής ακόμη της Αγιασοφιάς στην Πόλη σε τζαμί».
Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αναφερθεί στο πρώτο σχολικό κουδούνι, που χτύπησε έπειτα από πενήντα χρόνια στην Ίμβρο, είδηση που -όπως είπε- «γεννά αναμφίβολα αισιοδοξία και ελπίδες».
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ι. Τραγάκης, ο πρ. πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, οι βουλευτές, της ΝΔ, Αν. Νεράντζης, του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Αθανασίου και της ΔΗΜΑΡ, Ι. Πανούσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας, Αντ. Οραήλογλου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, προσφυγικών σωματείων και απόγονοι προσφύγων.