Βεροίας Παντελεήμων: Το απόγευμα της Πέμπτης, 21ης Μαρτίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα: «Ο Χριστός είναι το Αρχέτυπο».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Από το εσπέρας της περασμένης Κυριακής, της Κυριακής της Τυρινής, και με τον Εσπερινό της Συγχωρήσεως εισήλθαμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, την περίοδο της μετανοίας και της προετοιμασίας για τη μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας.
Η περίοδος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν είναι η μόνη περίοδος μετανοίας. Όλη η ζωή μας θα πρέπει να είναι ζωή μετανοίας, διότι, όπως δεν υπάρχει καμία ημέρα κατά την οποία να μην αμαρτάνουμε, έτσι δεν θα πρέπει να υπάρχει και καμία ημέρα που να μην μετανοούμε, ώστε να είμαστε πάντοτε κατά δυνατόν έτοιμοι, για να βρεθούμε ενώπιον του δικαιοκρίτου Κυρίου.
Όπως, όμως, όλα τα θέματα που σχετίζονται με τον άνθρωπο και τη ζωή του ρυθμίζονται αποτελεσματικότερα, όταν υπάρχει οργάνωση, όταν θέτουμε στόχους και αγωνιζόμεθα να τους επιτύχουμε, το ίδιο ισχύει και για τα πνευματικά θέματα και για την πνευματική μας ζωή. Όντως η μετάνοια θα πρέπει να συνοδεύει τη ζωή μας καθημερινά, όπως το βλέπουμε και στη ζωή των αγίων μας, ακόμη και των μεγάλων οσίων και θεοφόρων πατέρων, η ανθρώπινη αδυναμία όμως έχει ως αποτέλεσμα να ξεχνούμε συχνά αυτή τη μεγάλη αρετή που μας σώζει, δηλαδή τη μετάνοια. Έχει ως αποτέλεσμα να χαλαρώνουμε και να πέφτουμε σε μικρές και μεγάλες αμαρτίες, χωρίς να δίδουμε σημασία και προσοχή και κυρίως χωρίς να μετανοούμε. Επειδή όμως η επανάληψη της αμαρτίας, έστω και της πιό μικρής, γίνεται συνήθεια, γίνεται εμμονή και μπορεί ακόμη και να μας καταστρέψει, γι᾽ αυτό η Εκκλησία μας και οι θειότατοι πατέρες θέσπισαν τις περιόδους της νηστείας και της μετανοίας, πρίν από τις μεγάλες δεσποτικές εορτές, και κυρίως πρίν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, για να μας υπενθυμίζουν την ανάγκη της μετανοίας και να μας παρακινούν να την κάνουμε πράξη στη ζωή μας, βοηθούμενοι και από τη νηστεία.
Γιά να επιτύχουμε όμως στην προσπάθειά μας και να διαπλεύσουμε «τό μέγα της νηστείας πέλαγος», όπως μας κάλεσε η Εκκλησία μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε που ακριβώς στοχεύουμε και τι ακριβώς θέλουμε να επιτύχουμε με τη μετάνοια και τη νηστεία. Γιατί, όπως έχουμε πει και άλλοτε, η μετάνοια και η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός, όπως ούτε και η προετοιμασία για το Πάσχα είναι μία αόριστη έννοια, και πολύ περισσότερο δεν είναι αόριστη έννοια η σωτηρία μας.
Ο πιστός δεν έχει σκοπό της ζωής του να γίνει καλός άνθρωπος, ευσεβής και ενάρετος. Ούτε η προετοιμασία για το Πάσχα συνίσταται στην αποχή από κάποιες τροφές η στο να εξομολογηθούμε και να κοινωνήσουμε.
Ο πιστός πρέπει να έχει ως σκοπό της ζωής του αυτόν για τον οποίο τον έπλασε ο Θεός, δηλαδή την ομοίωσή του με τον Θεό, τη μίμηση του Χριστού. Τι μας λέγει ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος; «Δι᾽ υπομονής τρέχωμεν τον προκείμενον ημίν αγώνα αφορώντες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν».
Έχοντας όλα αυτά υπόψη μας, άς αγωνισθούμε και αυτή την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή πνευματικά, ώστε να διαπλεύσουμε το μέγα της νηστείας πέλαγος, με σκοπό όχι μόνο να συναντήσουμε τον Χριστό αλλά και να ενωθούμε μαζί του αναστημένοι.