Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Τραγικές είναι οι επιπτώσεις του Ουκρανικού στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Μόσχας έχουν εμπλακεί στην γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό έχει επιπτώσεις στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανείων, συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την εκ μέρους του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου απονομή στους αμερικανόφιλουςσχισματικούς της Ουκρανίας Αυτοκεφαλίας και χειραφέτησης από το Πατριαρχείο της Μόσχας, προκαλώντας την αιτιολογημένη αντίδρασή του και της υπ’ αυτό κανονικής Αυτόνομης Ουκρανικής Εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο της Μόσχας κατηγόρησε τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι με την ενέργειά του ευνόησε την γεωπολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία παραβαίνοντας τους Ιερούς Κανόνες και την ομόφωνη πρόταση των διορθοδόξων Επιτροπών για τον τρόπο απονομής της Αυτοκεφαλίας και διέκοψε την κοινωνία μαζί του.
Στα τρία χρόνια πουπέρασαν η αντιπαράθεση εντάθηκε, όταν το Φανάρι έπεισε να αναγνωρίσουν τον σχισματικό Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο οι Έλληνες Προκαθήμενοι Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Κύπρου Χρυσόστομος και Ελλάδος Ιερώνυμος… Μάλιστα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αθετώντας διαβεβαιώσεις τους ότι δεν θα εμπλακούν στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα…
Το Πατριαρχείο της Μόσχας επεξέτεινε την διακοπή κοινωνίας στους τρεις Έλληνες Προκαθημένους και σε όσους Αρχιερείς τους ακολούθησαν στην αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών.
Θεωρώντας εξάλλου ότι με την διακοπή της κοινωνίας με τους Προκαθημένους των τεσσάρων Εκκλησιών αίρονται οι δεσμεύσεις του ως προς τα εκκλησιαστικά όρια δικαιοδοσιών προ ημερών προέβη σε μια πολεμική ενέργεια σε βάρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Ανακοίνωσε τη δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν Εξαρχίες εις Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία. Ήδη ανεγείρεται ρωσικός ναός στην Κύπρο και υπάρχουν ρώσοι ιερείς στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, που εξυπηρετούν τους εκεί ρώσους Ορθοδόξους…
Σήμερα η διάσπαση της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι γεγονός, αφού τους σχισματικούς της Ουκρανίας αναγνωρίζουν τέσσερις Ελληνικές Εκκλησίες (Κωνσταντινούπολης, Αλεξάνδρειας, Κύπρου και Ελλάδος) και δεν τους αναγνωρίζουν δέκα (Αντιόχειας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Γεωργίας, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας – Σλοβακίας).
Οι τραγικές εξελίξεις επαλήθευσαν τις πριν από τρία χρόνια ανησυχίες του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστασίου, ο οποίος στην προς τον κ. Βαρθολομαίο επιστολή του, της 14 ης Ιανουαρίου 2019, επισήμανε ότι «αντί ειρηνεύσεως και ενότητος των Ορθοδόξων της Ουκρανίας, επαπειλείται ο κίνδυνος διασπάσεως της ενότητος της ανά τον κόσμον Ορθοδοξίας». Και επισήμανε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας: «Αι (Σημ. γρ. εκ μέρους του Φαναρίου) προβλέψεις ότι η παρούσα διασάλευσις και ο εμφανής διχασμός θα
διαρκέσουν επ’ ολίγον και ότι όλαι αι Αυτοκέφαλοι Εκκλησίαι τελικώς θα αποδεχθούν τα γενόμενα, δια τους γνωρίζοντας στοιχειωδώς την ιστορίαν των εκκλησιαστικών σχισμάτων και την αντοχήν του θρησκευτικού φανατισμού, μόνον ως αβάσιμοι εκτιμήσεις δύνανται να εκληφθούν…». Επαληθεύθηκε επίσης διπλωμάτης γνωρίζων άριστα το Ουκρανικό, που στο τέλος του 2018 μου είχε γράψει ότι «δυστυχώς το παλαίφατο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενεπλάκη στο Ουκρανικό, που το ξεπερνάει».