Με αφορμή την 150ή επέτειο από την ανεξαρτητοποίηση του Καναδά, ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος σε μήνυμά του τονίζει τις σχέσεις των δύο λαών και τη συνεισφορά των Ελλήνων μεταναστών στη χώρα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
Καθώς εορτάζουμε με χαρά την 150η επέτειο της Συνομοσπονδίας στον Καναδά, η Ιερά μας Μητρόπολη και οι Έλληνες ορθόδοξοι πιστοί στον Καναδά ενώνονται μαζί με τα 36,5 εκατομμύρια Καναδούς για να γιορτάσουν την αξιοθαύμαστη χώρα μας.
Η διηνεκής επιθυμία και το πνεύμα που καθοδήγησαν τους Πατέρες της Συνομοσπονδίας ήταν η ενότητα. Όπως ο πρώτος πρωθυπουργός του Καναδά, Sir John A. Macdonald, παρατήρησε στο ξενοδοχείο Halifax τον Σεπτέμβριο του 1864: «Όλα, κύριοι, χρειάζεται για να κερδισθούν τη συνένωση και τα πάντα μπορούν να χαθούν από τη διάσπαση.» Ομοίως, σημειώνουμε το ευαγγελικό απόσπασμα, «Και εάν ένα σπίτι χωρίζεται από τον εαυτό του, αυτό το σπίτι δεν μπορεί να σταθεί» (Μάρκος 3:25).
Αυτό το έτος σηματοδοτεί επίσης την 100ή επέτειο της μάχης του Vimy Ridge, μια φημισμένη στρατιωτική νίκη που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως τη γέννηση ενός έθνους για τον Καναδά. Από τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην κορεατική σύγκρουση και την αποστολή του Αφγανιστάν, γενναίοι άνδρες και γυναίκες των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων θυσίασαν τη ζωή τους έτσι ώστε να μπορέσουμε ενωμένοι να διατηρήσουμε και να αγαπάμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.
Η ενότητα του Καναδά βοήθησε να καλλιεργήσει και να προωθήσει την εφευρετικότητα του Καναδά: από ιατρικές ανακαλύψεις σωστικής ζωής (ινσουλίνη) σε εφευρέσεις που αλλάζουν παγκοσμίως (το τηλέφωνο) και αμέτρητες άλλες συνεισφορές, από τις επιστήμες και τα διαστημικά προγράμματα έως την διατήρηση της ειρήνης και τις τέχνες.
Η Ελληνική Διασπορά έχει στο παρελθόν και εξακολουθεί να συνεισφέρει σημαντικά στον Καναδά. Από τις επιχειρήσεις (Mike Lazaridis, δημιουργός του BlackBerry) και τον αθλητισμό (Alex Anthopoulos), στη δημόσια υπηρεσία (Γερουσιαστής και πρώην ομιλητής Leo Housakos) και στη νομοθεσία (Δικαιοσύνη του Ανώτατου Δικαστηρίου του Καναδά Ανδρομάχη Καρακατσάνη), γενεές Ελληνοκαναδικών έχουν ενσωματώσει το γενναιόδωρο πνεύμα του Καναδά, συμβάλλοντας ταπεινά σε μια ενιαία και ειρηνική κοινωνία.
Στις 17 Απριλίου 1982, όταν η Αυτού Μεγαλειότητα η βασίλισσα Ελισάβετ η Β΄ παρέστην με τον τότε Πρωθυπουργό Pierre Elliott Trudeau στο Κοινοβούλιο για να διακηρύξει το νέο Σύνταγμα του Καναδά μπροστά σε ένα πλήθος άνω των τριάντα χιλιάδων, ο Χάρτης των Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ξεκίνησε με το ακόλουθο διάταγμα: «Ο Καναδάς βασίζεται σε αρχές που αναγνωρίζουν την υπεροχή του Θεού και το κράτος δικαίου».
[irp posts=”358617″ name=”Προεξάρχοντος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)”]
Ως εκ τούτου, εκτός από την ενότητα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε τα δεκαοχτώ χρόνια του Καναδά και τους άνδρες και τις γυναίκες των οποίων το όραμα, ο σκοπός και ο ζήλος συντέλεσαν στην ισχυρή και ελεύθερη άνθηση του Αληθινού Βορρά, τότε δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε ούτε από την «υπεροχή Του Θεού» ούτε από το «κράτος δικαίου». Δεν πρέπει να αποστασιοποιήσουμε τον εαυτό μας από τους συνανθρώπους μας αντικαθιστώντας τις ανθρώπινες σχέσεις με τις τεχνητές αλληλεπιδράσεις. Δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από τους πεινασμένους, διψασμένους και γυμνούς στην κοινωνία, γιατί κάθε άτομο, χωρίς εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένου του αγέννητου, γίνεται κατά την εικόνα και την ομοιότητα του Θεού. Δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από την ανάγκη να φροντίσουμε τη δημιουργία του Θεού, τον πλανήτη μας, η οποία θρέφει και στηρίζει την ανθρώπινη ζωή. Και δεν πρέπει να αποστασιοποιηθούμε από τις ηθικές διδασκαλίες που τείνουν στην ισχυρή βάση του Καναδά.
Ας θυμηθούμε τα πρόσφορα λόγια του πρωθυπουργού και του βραβευμένου με Νόμπελ Lester Pearson, ο οποίος έδωσε τις ακόλουθες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια του ανάμματος της Καθολικής Φλόγας για τα 100 χρόνια στην πρωτεύουσα του έθνους μας στις 31 Δεκεμβρίου 1966: «Απόψε ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας, αφήστε το σημείο αυτής της ιστορίας μας να είναι αποτέλεσμα συνεργασίας και όχι σύγκρουσης, της αφοσίωσης και όχι της διαίρεσης, της υπηρεσίας, όχι του εαυτού, αυτού που μπορούμε να δώσουμε, όχι αυτού που μπορούμε να πάρουμε. Ας εργαστούμε μαζί ως Καναδοί για να καταστήσουμε την χώρα μας άξια του τιμημένου παρελθόντος και ορισμένων του περήφανου μέλλοντός της. Ο Θεός να ευλογεί τον Καναδά.”