Επιμέλεια: Κωστούλας Βασίλειος
Μία μοναδική εκδήλωση ως προς τη θεματολογία και παράλληλα την επιτακτική ανάγκη προβολής προτύπων προς τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013, οι πολίτες του Δήμου Αχαρνών και όχι μόνο, διότι στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης παρευρέθησαν πολίτες από όλη την Αττική και την επαρχία.
Η εκδήλωση με θέμα «Ιωάννης Καποδίστριας, πρότυπο Χριστιανού πολιτικού» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των εγκαινίων του Διεπιστημονικού Κέντρου Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών, με κεντρικούς ομιλητές τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο και τον συγγραφέα του έργου «Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άγιος της πολιτικής», κ. Ιωάννη Κορνιλάκη. Το παρόν έδωσαν επίσης ο σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ Αθηναγόρας, ο σεβ. Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου, ο Δήμαρχος Αχαρνών κ.Σωτήριος Ντούρος, καθώς και βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τελετή Αγιασμού, που τέλεσε ο σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο οποίος στη συνέχεια από του βήματος ευχαρίστησε θερμά τον σεβ Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο για την παρουσία του, κάνοντας μία βιογραφική αναδρομή στην πορεία και το έργο του Έλληνα Ιεράρχη σε όλη τη Β.Ελλάδα και παράλληλα ευχαρίστησε και τον συγγραφέα κ. Κορνιλάκη για το έργο του. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αχαρνών κ.Ντούρος με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τους δύο κεντρικούς ομιλητές για την σημαντική τους προσφορά, δίνοντας τον λόγο αρχικά στον κ.κ Άνθιμο.
Ο σεβαστός ποιμενάρχης σε μία αποκαλυπτική του ομιλία, εξήρε την Ορθόδοξη προσωπικότητα του Έλληνα Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, χάρη στον οποίο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σήμερα υπάρχει η Ελλάδα ως κράτος, ενώ παράλληλα καυτηρίασε το γεγονός, ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν άπαντες με λεπτομέρεια τη ζωή και το έργο ενός μέγαλου Χριστιανού Ορθοδόξου πολιτικού και όχι να υπάρχει ως μονοσέλιδη αναφορά στα βιβλία της ιστορίας. Ο κ.Άνθιμος επίσης ανέφερε το μοναδικό γεγονός , Κυβερνήτης να αποστέλλει επιστολή προς την Ιεραρχία της Εκκλησίας και να ζητά από εκείνη να πράξει το Ιερό της καθήκον για τη σωτηρία του Έθνους και επίσης εξήρε το έργο του συγγραφέα ως μία σημαντικότατη διατριβή με εμπεριστατωμένα στοιχεία για τον Κυβερνήτη, που μπορεί να μελετηθεί ευχάριστα από τον καθένα. Τέλος ο σεβασμιώτατος, απεκάλυψε ότι στην σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, θα επανέλθει με το θέμα της αγιοκατατάξεως του Ιωάννη Καποδίστρια, διότι όπως ομολόγησε, η προηγούμενη εισήγησή του αιφνιδίασε τη Σύνοδο, αλλά ωστόσο η προσωπικότητα του Κυβερνήτη δεν αφήνει περιθώρια, μια και η ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, είναι επιτεύγματα ενός Αγίου.
Ο συγγραφέας κ.Κορνιλάκης Ιωάννης
Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Κορνιλάκης πραγματοποίησε μια χειμαρρώδη ομιλία, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την Αγία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια με αποδείξεις πράξεων και λόγων, γιατί όπως ανέφερε, ο Κυβερνήτης έκαμε το Ευαγγέλιο ολόκληρο πράξη και έφυγε εκουσίως ως μιμητής Χριστού, μια και προγνώριζε τη δολοφονία του, αλλά ηθελημένα δεν την απέφυγε δίδοντας το αίμα του, για να γλιτώσει η Ελλάδα τον εμφύλιο σπαραγμό που οι ξένες δυνάμεις υποκινούσαν.
Ο κ.Κορνιλάκης στη συνέχεια μίλησε για την πραγματοποίηση της προφητείας του Γέροντος Παΐσιου, όπου ο ίδιος ο Αγιορείτης Γέροντας ζητούσε επιτακτικά την προβολή ενός προτύπου για τους ηγέτες και τον λαό, και αυτό γίνεται πραγματικότητα στις ημέρες μας, καθώς αυτή την απόφαση πήρε η Ιεραρχία της Ελλάδος την 14η Νοεμβρίου 2013 με την απόφαση προβολής του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρότυπο Χριστιανου και πολιτικού. Επίσης ο κ.Κορνιλάκης μίλησε για την ανάγκη παιδείας ως απαραίτητο συστατικό για την ανάσταση του Έθνους και όχι την σημερινή συσσώρευση γνώσεων που παρατηρείται χωρίς ουσιαστικό όφελος. Όπως τόνισε άλλωστε ο κ.Κορνιλάκης: “ένα κράτος που προσφέρει παιδεία βρίσκεται στην απόλυτη ακμή του σε σχέση με ένα κράτος που προσφέρει συσσώρευση γνώσεων βρίσκεται στην απόλυτη παρακμή του”.
Για πρώτη φορά ο κ.Κορνιλάκης αναφέρθηκε σε μία από τις πολλές αιτίες που οδήγησαν στη δολοφονία του κυβερνήτη, υπερθεματίζοντας την άποψη ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας επιθυμούσε την ανασύσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και για αυτό δολοφονήθηκε. Κομβικό σημείο της ομιλίας του κ.Κορνιλάκη ήταν και η αναφορά στα αίτια δολοφονίας του Κυβερνήτη, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούσε ο κυβερνήτης ποτέ να αποκοπεί η ελλαδική εκκλησία από τη μητέρα εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ότι μόνο η θέση του αυτή ήταν αρκετή για να πληρώσει με το αίμα του. Άλλωστε μόλις ενάμιση χρόνο από τη δολοφονία του, οι Βαυαροί που έφτασαν στην Ελλάδα πραξικοπηματικά, αποκόπηκαν από τη Μητέρα Εκκλησία και χρειάστηκαν 17 ολόκληρα χρόνια μέχρι το 1850 που η κόρη Εκκλησία έκλεινε το γόνυ προς τη Μητέρα της.
Για το τέλος ο κ.Κορνιλάκης επεφύλασσε μια έκπληξη προς τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε στην επιστολή του Ιωάννη Καποδίστρια προς την Ιεραρχία της Ελλάδος, όπου νουθετώντας ο Κυβερνήτης, ζητεί να γίνει πράξη η ενότης με τον Χριστό « ίνα ώσιν οι πάντες εν, εν Χριστώ», δηλαδή ζητά να εκπληρωθεί η παρακαταθήκη του Ιησού Χριστού προς την ανθρωπότητα, η οποία και εκφράζεται μέσα από την Αρχιερατική Προσευχή Του Θεανθρώπου και με την οποία ευχή εκοιμήθη ο Άγιος Πορφύριος την 2α Δεκεμβρίου 1991.
Ο κ.Κορνιλάκης μίλησε ανοικτά, ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι ο Άγιος Πορφύριος πραγματοποίησε πριν την κοίμησή του, το Τάμα του Έθνους και η απόφαση ανέγερσης του, που υπεγράφη από τον Ιωάννη Καποδίστρια την ημέρα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στην Δ’ Εθνοσυνέλευση στις 6 Αυγούστου του 1829, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά μόνο από εκείνον που μπορούσε, μόνο από έναν Άγιο, τον Άγιο Πορφύριο, πλήρως ταυτισμένο όπως και ο μαρτυρικός Κυβερνήτης με την παρακαταθήκη του Χριστού για την ενότητα του κόσμου.
Τέλος ο κ.Κορνιλάκης παρουσίασε την αποτύπωση αυτής της παρακαταθήκης του Χριστού και του Αγίου Πορφυρίου όπως παρουσιάζεται στην εικόνα της Παναγίας «Ίνα ώσιν εν» της Πατριωτίσσης, που δημιουργήθηκε το 2006 και πρώτο αντίγραφο της οποίας παρέλαβε ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ Βαρθολομαίος.
Κλείνοντας την εκδήλωση μέσα σε παρατεταμένο χειροκρότημα, ο κ.Κορνιλάκης υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να γυρίζει όλον τον ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδος, για να συνεγείρει τους Έλληνες να κινητοποιηθούν, να γνωρίσουν τον Ιωάννη Καποδίστρια και να αποκτήσουν έτσι όραμα και ελπίδα, για να αλλάξει έτσι η δύσβατη πορεία του Ελληνισμού.