ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ – Τις πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος κ. Στεφάνου αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θέτει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας, σχολιάζει σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης κ. Ναούμ.
Όπως τονίζει ο κ. Ναούμ, οι Επίσκοποι της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα τεθούν ποτέ ενάντια στον Προκαθήμενό τους και στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, μία εκ των οποίων είναι το αίτημα για χορήγηση Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
“Θέλουμε έναν Τόμο που θα αναγνωρίζουν όλοι όχι μόνο δύο Εκκλησίες. Επίσης, οποιαδήποτε θέση λάβουμε στην υπάρχουσα σύγκρουση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, θα σήμαινε την απώλεια της πολύτιμης για εμάς Αυτοκεφαλίας μας, και την απώλεια των πάντων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης.
Σε ερώτηση για τις τρεις προϋποθέσεις που συνδέονται με τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και τις οποίες απέρριψε προσφάτως ο Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος, ο Μητροπολίτης κ. Ναούμ υπογραμμίζει ότι το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι να αναγνωρίσει την εν λόγω Εκκλησία, αλλά να συλλειτουργήσουν με Επισκόπους της Εκκλησίας της Ουκρανίας.
“Κι αυτό το ζήτημα δεν είναι άλυτο, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι έτσι έλυσαν το πρόβλημα και άλλες Εκκλησίες. Με μια τέτοια λύση κανείς δεν θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος, ούτε η Κωνσταντινούπολη ούτε η Μόσχα, αλλά ούτε και δυσαρεστημένος θα πρέπει να είναι κανείς, καθώς είναι σημαντικό να διατηρηθεί η εκκλησιαστική ενότητα συνολικά, άμεσα ή έμμεσα”.
Ο Μητροπολίτης κ. Ναούμ εκτιμά πως ούτε η Μόσχα θέλει πλήρες σχίσμα, “ούτε κανένας άλλος. Είναι πιο εύκολο να παραμείνουμε σε μια comfort zone και να μην αναλάβουμε καμία ευθύνη, αλλά αυτή ο οδός ποτέ δεν οδηγεί κάπου καλά. Εμείς, θα έχουμε το δικαίωμα να αναγνωρίσουμε την Αυτοκεφαλία μιας τοπικής Εκκλησίας, μόνο αφού πρώτα λάβουμε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αν είμαστε αληθινά Ορθόδοξοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ειδικά αφού σχεδόν όλοι έχουμε βρεθεί σε ίδια ή παρόμοια κατάσταση. Φυσικά για όλα αυτά θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος. Η Ορθόδοξη ηγεσία βρίσκεται για άλλη μία φορά σε μια μεγάλη δοκιμασία. Θα επιδοθεί σε κοσμικά σχέδια και επικίνδυνα παιχνίδια -που θα σημαίνει ένα ολοκληρωτικά σχίσμα- ή θα τα ξεπεράσει όλα αυτά; Είθε ο Θεός να διαφυλάξει την ενότητα”.
Ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης τόνισε πως αν υπάρξει αίτημα αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας, είναι κάτι που θεωρείται αδύνατο. Ωστόσο θεωρεί ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θα ζητήσει κάτι τέτοιο, “δεν είναι εκκλησιαστικό πρόβλημα”.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Μητέρα Εκκλησία που φροντίζει για την Πανορθόδοξη ενότητα, στους Τόμους Αυτοκεφαλίας που έχει χορηγήσει, δεν δίνει εθνικό πρόσημο. Για παράδειγμα, Πατριαρχείο Πεκίας, Πατριαρχείο Μόσχας, Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, ή Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας, Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας κλπ., τίτλοι που τονίζουν την ενότητά τους και όχι Ρωσική Εκκλησία, Σερβική Εκκλησία, Βουλγαρική Εκκλησία, Μακεδονική Εκκλησία ή Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, που θα ενέτεινε τον διχασμό”.
Ο κ. Ναούμ υπογραμμίζει ακόμη ότι πολλές Εκκλησίες το έκαναν στη συνέχεια, πρόσθεσαν το εθνικό πρόσημο αλλά δεν το παραδέχονται, διότι ο εθνοφυλετισμός καταδικάζεται ως αίρεση από ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία, “για αυτό δικαιολογούν έναν τέτοιο χαρακτηρισμό με ποιμαντικούς λόγους”.
Ο ίδιος εκτιμά ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέχρι τώρα θα έπρεπε να έχει συγκαλέσει Πανορθοδοξή Σύνοδο, “όπου όλοι θα συμφωνούσαμε να χρησιμοποιούνται τα ονόματα με εθνικό πρόσημο για εσωτερική χρήση -για ποιμαντικούς λόγους- ενώ στις διμερείς σχέσεις θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τους τίτλους που δίνουν έμφαση στην ενότητα”.
Ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης εκφράζει την ελπίδα ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο “δεν θα μας ζητήσει να αλλάξουμε το συνταγματικό μας όνομα και ως καλή Μητέρα Εκκλησία θα μας δώσει τον Τόμο, με ό,τι έδωσε σε όλους τους άλλους -ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα, και ο κόσμος θα καθιερώσει το πιο ιερό, το πιο ένδοξο και ουσιαστικό όνομα της Εκκλησίας μας: την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος καθώς και την ιστορική της συνέχεια, που θα αναγνωρίζεται από όλες τις τοπικές Εκκλησίες”.
Σημειώνει δε με νόημα πως “αφού προφανώς και τα εκκλησιαστικά ζητήματα έχουν γίνει πολιτικά, οι πρώτες που θα αντιμετωπίσουν το πιθανό πρόβλημα θα είναι οι σημερινές μας κυβερνήσεις, αλλά εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τότε θα είναι πολύ αργά για την αποκατάσταση της ζημιάς, για αυτό χρειάζεται πρόληψη”.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της διασποράς, ο Μητροπολίτης Στρωμνίτσης τονίζει πως δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς το μόνο που ζητήθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είναι “να μην συμπίπτουν οι τίτλοι των Επισκόπων μας με τους τίτλους των Επισκόπων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα”.
orthodoxtimes.gr