Σταγών Θεόκλητος: Οκτώ μήνες μετά την ενθρόνισή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος παραχώρησε την πρώτη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα». Η συνέντευξη έγινε την Τρίτη 24 Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά από την υπερψήφιση της αίτησης που υπέβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο για μετατροπή της Κωνσταντείου Σχολής σε έδρα της Μητρόπολης.
Ο Σεβασμιώτατος μιλά για αυτό το πολύκροτο όπως αναδείχθηκε θέμα, χωρίς να κρύβει ότι η συμπεριφορά κάποιων και η αντίδρασή τους στο αίτημά του τον έχει πικράνει πολύ, και εκφράζει για ακόμη μια φορά τη βεβαιότητα ότι το νέο Επισκοπικό Μέγαρο θα είναι αντάξιο της ιστορίας της Μητρόπολής μας, και θα αναβαθμίσει και λαμπρύνει ολόκληρη την περιοχή, δεσπόζοντας ανάμεσα σε Μητροπολιτικό και Βυζαντινό ναό.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρεται στα προσεχή σχέδιά του για τη Μητροπολιτική Ακαδημία και για τις δομές που πρόκειται να ιδρυθούν με σκοπό την υποστήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, ενώ καταθέτει και την άποψή του για την πόλη μας, τονίζοντας ότι οφείλει να γίνει μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη και ότι οι κάτοικοί της πρέπει να ξεφύγουν από τη νοοτροπία της κλειστής και μικρής κοινωνίας.
Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο πολύκροτο θέμα του προωθούμενου Προεδρικού Διατάγματος για τις απαγορεύσεις δραστηριοτήτων στον ιερό χώρο των Μετεώρων, όπως και σε άλλα σημαντικά θέματα για τη Μητρόπολη και την Καλαμπάκα.
Σεβασμιώτατε, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ και δημόσια για την τιμή που μας κάνετε να μας παραχωρήστε την πρώτη συνέντευξη στην εφημερίδα μας. Έχουν περάσει οκτώ μήνες από την ημέρα της ενθρόνισής σας και θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε πλέον προσαρμοστεί πλήρως, καθώς και πόσο διαφορετική είναι η ζωή σε μία πόλη αρκετά μικρότερη από αυτήν όπου ζούσατε.
Ήδη όπως το είπατε έχουν παρέλθει οκτώ μήνες και ζω πλέον στην Καλαμπάκα. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα, στην ενθρόνισή μου στην κεντρική πλατεία της πόλης, είπα ότι από αυτή τη στιγμή είμαι Θεσσαλός και μάλιστα Καλαμπακιώτης. Έτσι λοιπόν αισθάνθηκα από την αρχή, από την πρώτη ημέρα που διανυκτέρευσα στην Καλαμπάκα, και έτσι αισθάνομαι μέχρι και σήμερα μετά από την παρέλευση των οκτώ μηνών. Βέβαια, η ζωή για μένα δεν είναι διαφορετική, είναι ίδια, είτε έμενα στην Καλαμάτα είτε στην Αθήνα είτε οπουδήποτε αλλού, διότι ό,τι ασχολία είχα πριν έχω και τώρα, καθώς ασχολούμαι με τα της Εκκλησίας, με τον κόσμο, με τις αρμοδιότητές μου, επομένως δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια διαφορά. Βέβαια, η διαφορά είναι στην τοποθεσία, αλλά γενικά δεν άλλαξε κάτι για μένα.
Σίγουρα το οκτάμηνο είναι ένα διάστημα ικανό για να εξάγετε τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματά σας για την τοπική μας Εκκλησία. Σε μία εποχή κρίσιμη, κατά την οποία οι κληρικοί καλούνται να διαφυλάξουν και να τονώσουν την Ορθόδοξη πίστη μας, ποια είναι η πρώτη άποψη που έχετε σχηματίσει για το έμψυχο δυναμικό της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων;
Από την πρώτη στιγμή είδα ότι υπάρχουν κληρικοί απλοί μεν αλλά ευλαβείς, άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν το έργο τους, ξέρουν ότι πρέπει να αγωνιστούν. Πέρα από τους εγγάμους κληρικούς, υπάρχει και το δυναμικό των αγάμων, που είναι στα μοναστήρια κυρίως, οι οποίοι είναι οι αρωγοί των άλλων κληρικών. Τους μαθαίνουν, τους βοηθούν και είναι αυτοί με τους οποίους συνεργάζομαι στενότερα, διότι είναι άνθρωποι που καλύτερα καταλαβαίνουν κάποια πράγματα και είναι πιο δραστήριοι, καθώς έχουν ως έργο τους καθαρά και μόνο τη διακονία μέσα στην Εκκλησία. Ένας έγγαμος είναι διαφορετικά. Ωστόσο, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους κληρικούς μας, διότι έχουν την ευλάβεια που πρέπει να έχει κάθε ιερέας.
Ο μακαριστός προκάτοχός σας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατόπιν συνεννόησης με ηγουμένους μονών και εφημερίους είχε προωθήσει συντηρήσεις ναών, αναστηλώσεις ασκηταριών, οδικές παρεμβάσεις κ.ά. εργασίες. Παρ’ όλα αυτά, το πέρασμα του χρόνου, έχει αφήσει τα σημάδια του ακόμη και σε ναούς της Καλαμπάκας. Επειδή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχετε επισκεφθεί πάρα πολλούς ναούς, γενικά πώς βλέπετε την κατάσταση των ναών της Μητροπόλεώς μας; Πιστεύετε ότι χρειάζονται παρεμβάσεις σε κάποιους από αυτούς;
Όπως κι εσείς θα ξέρετε τα έργα δεν σταματούν ποτέ, πάντοτε πρέπει να κάνεις κάτι περισσότερο, αλλά πέρα απ’ όλα αυτά ο μακαριστός έχει κάνει τεράστιο έργο σε συντηρήσεις και ανακαινίσεις ναών, ασκηταριών και μονών. Όμως, όλα αυτά θέλουν συντήρηση και πρέπει να συνεχίσουμε. Για παράδειγμα, έχει προκύψει ένα πρόβλημα στον Μητροπολιτικό Ναό Άγιου Βησσαρίωνα, από τη σκεπή του οποίου εισέρχονται νερά και καταστρέφονται οι αγιογραφίες. Έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να τη φτιάχνουμε, να τη στεγανοποιήσουμε, για να μην υπάρχει πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα και καταστραφεί ολοσχερώς. Και φυσικά, υπάρχουν και άλλοι ναοί και παρεκκλήσια, οι οποίοι συνεχώς χρειάζονται συντήρηση.
Τι γνώμη έχετε σχηματίσει για το ποίμνιό σας, Σεβασμιώτατε; Είστε ικανοποιημένος από την προσέλευση των δημοτών Καλαμπάκας στους ιερούς ναούς; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους κυρίως, για να τους καλέσετε να συμμετέχουν συχνότερα στις Θείες Λειτουργίες και στο Κατηχητικό Σχολείο;
Από τον λαό εδώ στην Καλαμπάκα, το ποίμνιό μας, όπως είπατε, είμαι ευχαριστημένος, διότι είναι ένας λαός απλός, ένας λαός ο οποίος σέβεται τον Δεσπότη και τους κληρικούς, και απ’ ό,τι εγώ τουλάχιστον βλέπω υπάρχει συμμετοχή, έρχονται στην εκκλησία. Βέβαια, ποτέ δεν είναι αρκετή η συμμετοχή, πάντοτε θέλουμε το 100% και γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, για το τέλειο, για να πετύχουμε ένα μέρος αυτού. Είμαι ευχαριστημένος από τον κόσμο, δεν είμαι ικανοποιημένος από τους νέους, διότι θέλω να είχαμε περισσότερη συμμετοχή νέων. Βλέπω βέβαια ότι έχουν όλοι καλή διάθεση, βλέπω όταν κυκλοφορώ στους δρόμους και στις καφετέριες ότι είναι όλοι ευγενέστατοι, με δέχονται με ευγένεια, μιλούν και ανταποκρίνονται. Θα προσπαθήσουμε με την καλή επικοινωνία, με καλή θέληση και συζήτηση να τους προσελκύσουμε, για να καταλάβουν ποια είναι η Εκκλησία μας και γιατί πρέπει να έρχονται σε αυτή. Να αντιληφθούν το λιμάνι αυτό που πρέπει να βρουν και να αναπαυθούν, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία πλέον μας απασχολούν και μας βασανίζουν, ιδίως τα νέα παιδιά μας.
Πώς βλέπετε τους πρώτους αυτούς μήνες που ζείτε στην Καλαμπάκα την πόλη μας; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η κατάθεση της άποψή σας, που έχετε σχηματίσει σχετικά με τη λειτουργικότητά της, την αγορά της, τη ζωντάνια της και τον χαρακτήρα της ως τουριστικός προορισμός.
Βλέπω συνέχεια τον κόσμο, ο οποίος πηγαίνει κι έρχεται, τους τουρίστες δηλαδή. Αυτό με χαροποιεί, αλλά θα ήθελα να σημειώσω ότι πρέπει οι άνθρωποι εδώ, οι ντόπιοι, οι Καλαμπακιώτες, να γίνουν ακόμη πιο ανοιχτοί και πιο δεκτικοί προς όλους αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να αποκτήσουμε μια άλλη κουλτούρα και μια άλλη νοοτροπία, να ξεφύγουμε από τη νοοτροπία της κλειστής και μικρής κοινωνίας, δεδομένου ότι μετά την Ακρόπολη πιστεύω ότι είναι τα Μετέωρα σε επισκεψιμότητα. Με τόσο κόσμο έπρεπε η Καλαμπάκα να είναι μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Επομένως, πρέπει λίγο η νοοτροπία να γίνει πιο Ευρωπαϊκή, να αναπτυχθεί, να ανοίξουμε το μυαλό μας και να έχουμε περισσότερα οράματα, και πιστεύω ότι αν θα γίνει αυτό, θα έχει περισσότερη επιτυχία ο τουρισμός και οι επισκέψεις. Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω: Είχα πάει προχθές στην πλατεία και ήμουνα με τον Διάκο. Είχε πάει να αγοράσει κάτι και ήμουν στο αυτοκίνητο. Εκεί δίπλα ήταν ένας ξένος με ένα χάρτη στο χέρι του και ρώτησε κάτι έναν κύριο ντόπιο νεαρό σε ηλικία, μιλώντας στα αγγλικά. Εκείνος δεν ήξερε αγγλικά και ενώ τον ρώτησε και του έδειξε κάτι στον χάρτη όχι απλώς δεν του απάντησε, έστω και στα ελληνικά, σήκωσε τον ώμο του, σα να του λέει δεν ξέρω, και σηκώθηκε κι έφυγε. Αυτή η συμπεριφορά απαξιώνει τον άνθρωπο. Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν θα έχουμε καλούς πρεσβευτές.
Θα ήθελα να μας πείτε και κάποια λόγια σχετικά με τα τυπικά και ουσιαστικά θέματα της Μητροπόλεώς μας. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για την ομαλή λειτουργία της μόνιμης και κανονικής Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων;
Όχι, δεν έχουν ολοκληρωθεί, διότι όπως κι εσείς ξέρετε το 2016 έγινε η Μητρόπολή μας μόνιμη, και μετά από λίγο ο προκάτοχός μου απεβίωσε, επομένως δεν πρόλαβε να οργανώσει τίποτε. Μέχρι τότε η διοικητική άρθρωση ήταν μιας Μητρόπολης, η οποία ήταν προσωρινή. Επομένως, τώρα ως διάδοχος πρέπει να οργανώσω αρκετά θέματα και ήδη έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τη διοικητική διάρθρωση και οργάνωση της Μητροπόλεως. Έχουμε ξεκινήσει την έγκριση για εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλα θέματα. Σιγά- σιγά θα την οργανώσουμε, θα κάνουμε επίσημο το φιλόπτωχο ταμείο, ήδη δημιουργούμε τράπεζα αίματος και άλλα. Βέβαια, εκκρεμεί η έγκριση από την Ιερά Σύνοδο, πρέπει να ακολουθήσουν Υπουργικές αποφάσεις και η δημοσίευση του ΦΕΚ και όλα είναι σε αναμονή. Έχουμε προχωρήσει αρκετά όμως και πιστεύω ότι σε έναν χρόνο θα τα έχουμε ολοκληρώσει όλα.
Μια που αναφερθήκατε στο θέμα, στην εποχή μας, όπως σε ολόκληρη τη χώρα έτσι και στον Δήμο μας, υπάρχουν αρκετοί αναξιοπαθούντες συνδημότες μας που χρειάζονται βοήθεια. Μέχρι σήμερα τόσο η Μητρόπολη, όσο και οι Ιερές Μονές των Μετεώρων στηρίζουν πολλές οικογένειες. Σκοπεύετε να προχωρήσετε στην ίδρυση κάποιων κοινωνικών δομών;
Ήδη πολλές φορές έχουμε βοηθήσει ανθρώπους, παρόλο που το γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως δεν είναι οργανωμένο, όπως προαναφέραμε. Έχουμε βοηθήσει αρκετούς, συνεχώς κάνουμε ενέργειες, και στα μελλοντικά μας σχέδια είναι να κάνουμε και κέντρα που θα δέχονται αναξιοπαθούντες, άστεγους, ανθρώπους με ανάγκη. Διαρκώς δεν σταματάμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Και για τις πυρκαγιές της Αττικής, σήμερα (σ.σ. Τρίτη) στείλαμε εγκύκλιο για να μαζέψουμε νερό, ξηρά τροφή και είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι είναι εμπερίστατοι.
Το θέμα του Γηροκομείου που κατασκευάζεται με τη συνεργασία της Μητρόπολης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας που βρίσκεται;
Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο. Ήδη έχει δημοπρατηθεί πλέον και φτιάχνεται ο περιβάλλων χώρος, γίνεται η δημιουργία πρασίνου και τώρα θα δημοπρατηθούν και άλλα έργα για κάποιες άλλες μικροατέλειες και σιγά-σιγά θα προχωρήσουμε στη λειτουργία του.
Γνωρίζουμε ότι ο μακαριστός προκάτοχός σας είχε ζητήσει με επιστολή του την απαλοιφή του τίτλου «Σταγών» από τη Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών από την Ιερά Σύνοδο, και είναι ένα θέμα που εκκρεμεί. Γνωρίζετε πού βρίσκεται αυτό;
Είναι ένα θέμα το οποίο οπωσδήποτε απασχολεί τη Μητρόπολή μας αλλά και ένα θέμα που απασχολεί και την γειτονική Μητρόπολη, την αδελφή Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο και πιστεύω ότι σύντομα, δεν γνωρίζω τον χρόνο, αλλά σύντομα νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Σε συνεργασία πάντοτε με τον αδελφό Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο, στον οποίο οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη, διότι μας χάρισε προ δύο μηνών τρεις θέσεις, μια θέση οργανική ιεροκήρυκα και δύο θέσεις διακόνων. Ως προσωποπαγής η Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων δεν είχε θέσεις και δεν μπορούσε να διορίσει ο Δεσπότης ούτε και τον Διάκονό του. Τώρα θα έχουμε δύο και θα έχουμε και μια θέση ιεροκήρυκα, αφού μας χάρισε τις θέσεις ο κ. Χρυσόστομος. Είναι μεγάλη η προσφορά, διότι στις μέρες μας με τις νέες νομοθεσίες δεν διορίζονται εύκολα και δεν υπάρχουν θέσεις.
Κατά την πρόσφατη τιμητική εκδήλωση για τον μακαριστό κυρό Σεραφείμ κάνατε κάποιες αξιόλογες εξαγγελίες. Θα θέλαμε να μας πείτε πιο αναλυτικά ποιος θα είναι ρόλος της Μητροπολιτικής Ακαδημίας Ιστορικών και Θεολογικών Μελετών Αγίων Μετεώρων, ποια θα είναι τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από αυτή και σε πόσο χρόνο τοποθετείτε την έναρξη λειτουργίας της.
Η Θεολογική Ακαδημία των Μετεώρων θα έχει ως σκοπό την ανάδειξη του Μετεωρίτικου πλούτου, δηλαδή των χειρογράφων, της αρχιτεκτονικής αλλά και οτιδήποτε αφορά στα Μετέωρα και στη θεολογία, διότι έχουμε έναν τεράστιο πλούτο χειρογράφων που πρέπει να μελετηθούν. Σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα κάνουμε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ακόμη και φιλοξενίες σπουδαστών από Πανεπιστήμια και του Εξωτερικού, για να μπορούμε να προωθήσουμε και να αναδείξουμε τον Μετεωρίτικο πλούτο που έχουμε στην κατοχή μας. Φυσικά και θα είναι πολλά τα οφέλη για τους ντόπιους, καθώς θα υπάρχουν συνέδρια και ημερίδες, θα έρχεται κόσμος, θα έρχονται από άλλες Εκκλησίες κληρικοί, επίσκοποι και αντιπροσωπείες. Όλα αυτά θα προσδώσουν ένα κύρος μεγαλύτερο στην πόλη μας την Καλαμπάκα και γενικά στη Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων.
Παλαιότερα λειτουργούσαν στην Τρυγόνα οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολής μας, όμως τα τελευταία χρόνια παραμένουν κλειστές. Έχετε ενημερωθεί σχετικά; Πιστεύετε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να αναγεννηθεί και να συνεχιστεί;
Έχω ενημερωθεί, έχω πάει και έχω δει από κοντά την κατάσταση, η οποία είναι τραγική, κι έτσι όπως είναι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κατασκηνώσεις. Κάναμε κάποιες ενέργειες, μια αποτύπωση της κατάστασης, για να διερευνηθεί το ενδεχόμενο χρηματοδότησης των απαραίτητων παρεμβάσεων με σκοπό την επαναλειτουργία τους. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση και σ’ αυτό το θέμα.
Μέχρι σήμερα σας έχουν επισκεφθεί εκρπόσωποι πολλών φορέων και Συλλόγων του τόπου μας. Ποια είναι η άποψη που έχετε σχηματίσει για αυτούς; Διακρίνετε πεδίο συνεργασίας με κάποιους από αυτούς;
Με όλους όσοι συναντήθηκα βλέπω μια πάρα πολύ καλή διάθεση. Βλέπω να θέλουν να συνεργαστούν. Πάντοτε πιστεύω σε μια καλή συνεργασία και πιστεύω ότι θα την έχουμε, αρκεί να έχουμε καλή διάθεση ο ένας για τον άλλο, και νομίζω ότι θα πετύχουμε.
Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένας διχασμός στην τοπική κοινωνία, αναφορικά με το θέμα των απαγορεύσεων δραστηριοτήτων στον ιερό χώρο των Μετεώρων. Κατά καιρούς υπήρχε αναζωπύρωση ή ηρεμία, όμως τον τελευταίο χρόνο το θέμα έχει επανέλθει στην επικαιρότητα με αφορμή το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα. Έχουν γίνει γνωστά τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών επί τους θέματος, και φυσικά μέχρι σήμερα έχετε διαμορφώσει κάποια άποψη. Υπάρχει τελικά τρόπος για να δοθεί μία λύση στο θέμα, που θα σημάνει το τέλος του διχασμού και την απαρχή ενός νέου κεφαλαίου στον τόπο μας προς όφελος της τοπικής Εκκλησίας και της τοπικής κοινωνίας;
Δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται. Και η λύση θα δοθεί με την καλή συνεργασία και των δύο πλευρών. Με μια καλή συζήτηση και καλή διάθεση και όχι με τη διάθεση του «εγώ τα ξέρω όλα και είμαι απέναντί σου». Αν υπάρχει αυτή η νοοτροπία, τότε δεν πρόκειται να βρούμε λύση. Όταν έχουμε και οι δυο το πνεύμα της υποχωρητικότητας και της περιχωρήσεως, και λύση θα βρούμε και τα πράγματα θα φτιάξουν, επομένως αυτό πρέπει να κάνουμε.
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και τυπικά το θέμα της μετονομασίας του Δήμου μας σε Δήμος Μετεώρων. Θέλετε να σχολιάσετε αυτή την ιστορική για τον τόπο μας απόφαση;
Συγχαίρω τον Δήμο για τις προσπάθειές του για την μετονομασία σε Δήμο Μετεώρων, διότι πλέον ο Δήμος μας και η πόλη μας αποκτούν και μόνο με την ονομασία αυτή μια άλλη αξία και βαρύτητα, αφού παγκοσμίως τα Μετέωρα είναι γνωστά και κυριολεκτικά θαυμάζονται απ’ όλο τον κόσμο, και πιστεύω και είμαι βέβαιος ότι καινούργιες σελίδες ανοίγουν για τον Δήμο Μετεώρων.
Γενικά η κοινωνία μας έχει χάσει τον προσανατολισμό της, ενώ οι νέοι αναζητούν την «πυξίδα» που θα τους οδηγήσει στον σωστό δρόμο. Ο ρόλος ενός τοπικού θρησκευτικού ηγέτη σε αυτό το θέμα είναι σημαντικός. Πόσο εύκολο είναι σήμερα να προσεγγίσει ένας Μητροπολίτης τη νεολαία και να την εντάξει στους κόλπους της Εκκλησίας;
Εύκολο δεν είναι να επικοινωνήσει ένας Μητροπολίτης με τους νέους, διότι πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και αυτό οφείλεται περισσότερο και στην οικογένεια, η οποία δεν έχει μάθει στα παιδιά να έχουν την επικοινωνία με τους κληρικούς, τους οποίους τους βλέπουν σαν κάτι το εξωγήινο και εξωπραγματικό. Βλέπω πολλές φορές ότι όταν περπατώ έξω στον δρόμο ναι μεν είναι ευγενέστατοι οι νεαροί και χαιρετούν, ωστόσο είναι «μαγκωμένοι» απέναντί μας, απέναντι σε έναν κληρικό, και μάλιστα σε έναν Δεσπότη. Προσπαθούμε να τους δείξουμε ότι είμαστε άνθρωποι, όπως είναι και αυτοί, έχουμε την απλότητα, όπως έχουν και αυτοί, και δεν είμαστε κάτι το ιδιαίτερο, το εξωπραγματικό. Προσπαθούμε να δείξουμε ότι κάτω από τα ράσα που φοράμε είμαστε άνθρωποι, όπως είναι και αυτοί. Προσπαθώ να τους κάνω να νιώσουν άνετοι, ούτως ώστε να έλθουν να συζητήσουμε τις απορίες τις οποίες έχουν, να συζητήσουμε και τις επικρίσεις καμιά φορά που έχουν απέναντι στους κληρικούς και στην Εκκλησία. Η διοίκηση της Εκκλησίας κι εμείς οι κληρικοί ως άνθρωποι δεν είμαστε άγιοι, όλοι έχουμε κάνει λάθη και γι’ αυτό πρέπει να συζητούμε, να καταλάβουν οι νέοι πού αρχίζουν τα πράγματα και πού τελειώνουν.
Ως νέος άνθρωπος και ιεράρχης πώς βλέπετε την Εκκλησία στη σύγχρονη εποχή, στην οποία οι πολίτες έχουν γενικά απογοητευτεί από τους θεσμούς;
Η Εκκλησία πάντοτε βρισκόταν κοντά στους ανθρώπους και πάντοτε θα βρίσκεται, διότι αυτό είναι το έργο της και διότι η Εκκλησία ποτέ δεν πρόδωσε κανέναν. Πάντοτε είναι παρούσα και απαντά σε όλα τα προβλήματα του ανθρώπου, είτε λέγονται υπαρξιακά είτε πνευματικά είτε ανθρωπιστικά. Πάντοτε λοιπόν, αν και το έργο της είναι καθαρά πνευματικό, η Εκκλησία βοηθά τους ανθρώπους με κάθε τρόπο σε κάθε ανάγκη τους. Ήταν, είναι και θα είναι κοντά τους, με τον ίδιο τρόπο θα εργάζεται και με τον ίδιο τρόπο θα πορεύεται, αρκεί να έχουμε ανοικτά μάτια, για να μπορέσουμε να δούμε το έργο της και να είμαστε άνθρωποι θετικοί. Το λέω πολλές φορές: να έχουμε καλή διάθεση, να μην πηγαίνουμε απέναντι σε έναν θεσμό, όπως είναι η Εκκλησία, και απέναντι σε κάποιον άνθρωπο και να λέμε ότι εμείς τα ξέρουμε όλα. Πρέπει να συζητάμε, να βλέπουμε, και από εκεί και πέρα να κρίνουμε τους ανθρώπους και τους θεσμούς και -γιατί όχι- και την Εκκλησία, αλλά και οτιδήποτε άλλο.
Ακόμη κι αν δεν προέκυπτε το θέμα με την αίτησή σας για ανταλλαγή της Κωνσταντείου Σχολής του Δήμου Καλαμπάκας με τον όροφο της Μουσικής Σχολής που ανήκει στη Μητρόπολη, εύλογα θα γεννιόταν το ερώτημα για το πόσο επαρκής είναι η νυν έδρα της Μητρόπολης. Μετά από όλα αυτά που προηγήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τι έχετε να πείτε για το θέμα αυτό;
Δεν θα ήθελα να πω πάρα πολλά, διότι λέγοντάς τα ξέρω ότι θα έρθω αντιμέτωπος με όλους αυτούς, οι οποίοι είναι αντίθετοι με τη ανταλλαγή της Κωνσταντείου Σχολής στη Μητρόπολη για τους δικούς τους λόγους και φέρθηκαν με οικτρό τρόπο απέναντι στον Μητροπολίτη τους. Είναι μια συμπεριφορά, η οποία με πίκρανε πάρα πολύ. Δεν θέλω να σχολιάσω κάποια πράγματα. Ο,τι θέλω και οραματίζομαι το έχω γράψει στην αίτησή μου, που τη δημοσιεύσατε και την έχει διαβάσει τόσος κόσμος. Ας δουν εκεί λοιπόν ποιο είναι το όραμά μου, γιατί η Μητρόπολη επέλεξε την Κωνστάντειο Σχολή και όχι ένα τυχαίο κτήριο για να στεγαστεί, όπως και γιατί δεν επέλεξε να κατασκευάσει ένα καινούργιο κτήριο.
Άκουσα πολλές συμβουλές, καθοδηγήσεις, πάρα πολλά που μου πρότειναν αυτές τις ημέρες, όμως εγώ δεν ζήτησα συμβουλές και οδηγίες, έκανα μια αίτηση προς τον δήμο και τους λόγους τους αναφέρω εκεί. Απλά θα ήθελα να συμπληρώσω και να πω ότι κάποιοι άνθρωποι στη ζωή τους εφαρμόζουν το «ου με πείσεις καν με πείσεις». Τι να πω σε ανθρώπους που έχουν περιορίσει και καθηλώσει το μυαλό και το όραμά τους για ένα καλύτερο αύριο μέσα σε αγκύλες πολιτικές και πορεύονται με γνώμονα και κανόνα την πολιτική τους ιδεολογία και το χρώμα, και δεν μπορούν να δουν τίποτε έξω από αυτές τις αγκύλες και τις παρωπίδες; τα λόγια είναι περιττά.
Παρόλα αυτά, αν όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι η αναβάθμιση ολόκληρης αυτής της περιοχής θα είναι εξαιτίας του Επισκοπικού Μεγάρου. Εξαιτίας του Επισκοπείου που θα είναι η έδρα της Μητροπόλεως των Σταγών και Μετέωρων, η οποία λειτουργεί ακατάπαυστα από τον 10ο αιώνα. Είναι μια Μητρόπολη ιστορική, δεν θα μπορούσε να στεγαστεί σε ένα καινούργιο κτήριο, έπρεπε να έχουμε ένα κτήριο με ιστορικό παρελθόν, ένα κτήριο το οποίο το έκτισε η Εκκλησία και η ίδια το παρέδωσε στον κόσμο. Το κτήριο αυτό φθίνει και καταρρέει. Συντηρώντας το κτήριο και αναδεικνύοντάς το ως Επισκοπικό Μέγαρο σε αυτή την περιοχή θα αλλαχθούν όλα. Δίπλα είναι ο Βυζαντινός ναός που είναι η έδρα του Επισκόπου των Σταγών, δίπλα είναι ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Βησσαρίωνος, εκεί έχει θέση να βρίσκεται και το Επισκοπείο των Σταγών, γι’ αυτό το ήθελα αυτό το κτήριο και πιστεύω ότι η ανάδειξη της περιοχής θα είναι μεγάλη. Τις προάλλες που είχε έρθει για μια βάπτιση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ρωτούσε για το Επισκοπείο, για το πού βρίσκεται και αν είναι καλό. Τι να του έλεγα που δεν έχουμε Επισκοπείο, πού να τον πήγαινα αφού δεν έχουμε Επισκοπείο; Το Φθινόπωρο θα έρθει ο Αρχιεπίσκοπος, πού θα τον πάω; Η Μητρόπολη έγινε μόνιμη, να μην έχει μια συνέχεια, να μην έχει μια έδρα δυνατή, που θα είναι η έδρα του εκάστοτε Μητροπολίτη των Σταγών; Δεν μπορώ να καταλάβω όλες τις αντιρρήσεις και τις μικρότητες που άκουσα όλο αυτό τον καιρό και σας είπα ότι δεν κρύβω ότι στενοχωρήθηκα, απογοητεύτηκα και πικράθηκα για τους ανθρώπους αυτούς και δεν θέλω να σχολιάσω, διότι μέσα στην πικρία μου ίσως πω κάποια λέξη σκληρή και θα στενοχωρηθούν, και δεν θέλω να στενοχωρώ ανθρώπους. Μια δήλωση που θα ήθελα να κάνω προς όλους αυτούς και προς όλο τον κόσμο της Μητροπόλεως είναι ότι η Εκκλησία εμένα, αλλά και κάθε Μητροπολίτη με έστειλε εδώ για να εργαστώ πνευματικά. Ήρθα εδώ για να ενώσω τον κόσμο, για να τον βοηθήσω πνευματικά, δεν ήρθα ούτε να υποστηρίξω δημάρχους, ούτε να κατεβάσω δημάρχους, ούτε να υποστηρίξω πολιτικούς, ούτε να βγάλω πολιτικούς. Η Εκκλησία είναι πέρα και μακριά από όλα αυτά, η Εκκλησία συνεργάζεται με όλους αυτούς που εκλέγει ο λαός και συμπορεύεται και συμβαδίζει, ποτέ δεν ανακατεύεται, διότι δεν θέλει να διχάζει τον κόσμο και έχω απαγορεύσει στους κληρικούς μου να ανακατεύονται με τα πολιτικά. Μια απόδειξη γι’ αυτά που λέω είναι ότι στην πορεία των 33 χρόνων που είμαι κληρικός δεν έχω ανακατευτεί με τα πολιτικά και έχω ψηφίσει μόνο μια φορά στη ζωή μου για να μην δυσαρεστήσω τον οποιοδήποτε.
Σεβασμιώτατε, αναφέρατε ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρόκειται να έρθει το Φθινόπωρο στην πόλη μας. Τον έχετε προσκαλέσει για να παραστεί στον εορτασμό του Πολιούχου μας Αγίου Βησσαρίωνος;
Ναι, τον κάλεσα για την εορτή του Αγίου Βησσαρίωνος, αλλά δεν μου έχει απαντήσει ακόμη. Όμως, μου υπεσχέθη ότι εντός του Φθινοπώρου θα έρθει να μας επισκεφθεί και να περιηγηθεί τη Μητρόπολή μας και τα Μετέωρα.
Από τους πρώτους μήνες της αρχιεροσύνης σας γνωρίσαμε έναν ιεράρχη πολύ επικοινωνιακό και ανθρώπινο, με διάθεση για ταχεία ένταξη στην τοπική κοινωνία και για δημιουργία σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων σας. Θέλετε να μας αποκαλύψετε κάποια άλλα σχέδιά σας που θέτετε ως προτεραιότητες και γενικά το όραμά σας για τη Μητρόπολή μας;
Μ’ αρέσει να βρίσκομαι με τον κόσμο, να επικοινωνώ, να μιλάω, να έχω μια θετική επικοινωνία μαζί του. Άλλωστε, αυτός είναι και ο σκοπός μας ως κληρικοί, να έχουμε την επικοινωνία με τον κόσμο μας και όλοι μαζί να οδηγηθούμε στη Βασιλεία των Ουρανών. «Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», λέει η παροιμία, και πρέπει να είμαστε μαζί σε καλή επικοινωνία. Το όραμά μου για τη Μητρόπολη και για όλους μας δεν είναι ιδιαίτερο. Δεν μπορώ να πω ότι έχω κάποια κρυφά σχέδια. Το όραμά μου είναι να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι κάτω από την προστασία και τη σκέπη του Χριστού μας και έτσι να προχωράμε για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο για τον άνθρωπο, ό,τι καλύτερο για τον κόσμο. Σ’ αυτό θα είμαι πάντοτε πρωτοπόρος και πάντοτε θα είμαι ο μεγαλύτερος βοηθός σε οτιδήποτε κι αν γίνεται για το καλό και την ωφέλεια του κόσμου.