Κάλεσμα στους πιστούς να έρθουν πραγματικά κοντά στον Χριστό κάνει ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος αναφέρει:
Η κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος Ημών Ιησού Χριστού και χρηματισθέντες κατ᾿ όναρ μη ανακάμψαι προς Ηρώδην, δι᾿άλλης οδού ανεχώρησαν εις την χώραν αυτών (Ματθ. β´,12).
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, οι ακολουθίες της Εκκλησίας μας ανακαλούν λεπτομερώς την ευαγγελική ιστορία της Γεννήσεως του Ιησού Χριστού. Μεταξύ των πλέον αγαπημένων περιστατικών που αφηγούνται οι ιεροί Ευαγγελιστές είναι το περί των “μάγων από Ανατολών,” οι οποίοι ήλθαν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Βασιλέα των Ιουδαίων, όπως τον αποκαλούσαν (Ματθ. β´,2). Στις Χριστουγεννιάτικες παιδικές εορτές της Μητροπόλεώς μας πάντοτε χαιρόμαστε να βλέπουμε τα παιδιά του Κατηχητικού Σχολείου, ντυμένα με τις στολές των μυστηριωδών αυτών επισκεπτών, να αναπαριστούν το μακρύ ταξίδι τους προς την Ιερουσαλήμ, φέρνοντας ως δώρα στο Νεογέννητο Χριστό χρυσό, λίβανο και σμύρνα.
Η ιστορία των μάγων τελειώνει με την προειδοποίηση του Θεού προς αυτούς να μη δώσουν αναφορά στον Ηρώδη, όπως τους είχε ζητήσει εκείνος, διότι από ζήλεια ο σκληρός εκείνος βασιλιάς είχε μηχανευτεί σχέδιο εξόντωσης του μικρού Ιησού Χριστού. Αντιθέτως, οι μάγοι, έχοντας ήδη συναντήσει και προσκυνήσει τον Κύριο Ιησού, έλαβαν σε όνειρο την οδηγία να αποχωρήσουν στη χώρα τους «δι᾽ άλλης οδού». Φαινομενικά αυτό φαντάζει με εντολή να πάνε απλώς στο σπίτι τους από μια διαδρομή διαφορετική από εκείνη μέσω της οποίας είχαν έλθει. Ωστόσο, μεταξύ των πρώτων Χριστιανών ερμηνευτών, η διαταγή να επιστρέψουν στη χώρα τους «δι᾽ άλλης οδού» σήμαινε κάτι περισσότερο—όχι τόσο μια διαφορετική πορεία ταξιδίου, όσο έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Οι μάγοι ήλθαν να συναντήσουν τον Χριστό και, έχοντας συναντήσει Αυτόν αληθινά, ήταν αναπόδραστο καθετί στη μετέπειτα ζωή τους ν᾽ αλλάξει. Ο Άγιος Μάρτυρας Ιουστίνος ερμήνευσε τον στίχο αυτό ως εξής: «οι γαρ μάγοι, … ελθόντες και προσκυνήσαντες τω Χριστώ φαίνονται αποστάντες της σκυλευσάσης αυτούς δυνάμεως εκείνης», της δυνάμεως του σκότους, της αμαρτίας και του θανάτου (Διάλογος προς Τρύφωνα Ιουδαίον, 78). Κατά τη συνάντηση με τον Χριστό, εκείνοι που προσκυνούσαν ψεύτικους θεούς μεταστράφηκαν στην αλήθεια και στην καθαρότητα της καρδίας.
Δεν ήταν, όμως, μόνον οι μάγοι που άλλαξαν, λόγω της συνάντησής τους με τον Κύριο. Οι ποιμένες που έλαβαν το αγγελικό μήνυμα στα χωράφια ήταν αρχικά βαθιά φοβισμένοι (Λουκ. β´,9), αλλά επέστρεψαν από τη φάτνη “δοξάζοντες και αινούντες τον Θεόν επί πάσιν οις ήκουσαν και είδον” (Λουκ. β´,20β). Έφτασαν με φόβο. Αναχώρησαν με χαρά, με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής από εκείνον που είχαν όταν έφτασαν στη φάτνη.
Το να συναντήσουμε τον Χριστό αληθινά σημαίνει να μεταμορφωθούμε ριζικά. Σε κάθε Θεία Λειτουργία—πραγματικά, σε κάθε ευκαιρία όπου δύο ή τρεις Χριστιανοί συγκεντρώνονται στο όνομά Του (Ματθ. ιη´,20), ακόμη και στις προσωπικές μας στιγμές προσευχής και περισυλλογής—υπάρχει η ευκαιρία να αλλάξουμε, επιστρέφοντας στην καθημερινή μας ζωή ως αλλιώτικοι άνθρωποι από αυτό που ήμασταν προηγουμένως.
Και αυτό, διότι στα Άγια Μυστήρια, στην ώρα της προσευχής και στη σύναξη της κοινότητας της Εκκλησίας, ο Κύριος είναι αοράτως παρών και πνευματικώς ενεργός. Οι ποιμένες ήλθαν με περιέργεια και ανοικτότητα πνεύματος. Οι μάγοι ήλθαν με γενναιοδωρία και ανοικτότητα καρδιάς. Αν έλθουμε επιθυμώντας να συναντήσουμε τον Χριστό, όπως έκαναν εκείνοι, θα πρέπει επίσης να επιστρέψουμε στα σπίτια και στις ασχολίες μας όπως εκείνοι, ως άνθρωποι δηλαδή μεταμορφωμένοι από τον επί γης σαρκωθέντα Υπερβατικό Θεό.
Όταν ερχόμαστε να προσευχηθούμε, ερχόμαστε με σκοπό να συναντήσουμε τον Χριστό; Έρχόμαστε για να ζητήσουμε μια εσωτερική μεταμόρφωση ή απλώς μία αλλαγή στον κόσμο γύρω μας, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στις επιθυμίες μας; Όταν ερχόμαστε στη Θεία Λειτουργία, ερχόμαστε με σκοπό να λάβουμε τον Χριστό, να γίνουμε μία δεύτερη φάτνη για το Άγιο Σώμα Του, όπως οι Πατέρες της Εκκλησίας μας διδάσκουν να σκεπτόμαστε στις προσευχές που μας έχουν αφήσει, ή ερχόμαστε στην εκκλησία απλώς για να συναντήσουμε την οικογένεια και τους φίλους μας καθώς και άλλους ανθρώπους που είναι λίγο πολύ σαν κι εμάς; Ο,τι συνέβη στους σοφούς μάγους αποτελεί παράδειγμα για εμάς, εάν επιθυμούμε να είμαστε σοφοί: να έλθουμε να συναντήσουμε τον Χριστό, προκειμένου να επιστρέψουμε στο σπίτι μας «δι᾽ άλλης οδού», με διαφορετικό τρόπο σκέψης, με διαφορετικό τρόπο ύπαρξης σ᾽ αυτόν τον κόσμο.
Υπάρχουν για εμάς τόσο πολλές ευκαιρίες να συναντήσουμε τον Χριστό στην Εκκλησία Του: μέσω της μελέτης των Γραφών, μέσω του στοχασμού επί των εικόνων, μέσω της μέριμνας γι᾽ αυτούς που έχουν ανάγκη, αυτούς που είναι μόνοι, άστεγοι, ασθενείς και πονεμένοι, μέσω του ενδιαφέροντος για τους πενθούντες. Και πρωτίστως, είτε στην Εκκλησία είτε στο σπίτι, υπάρχει πάντοτε διαθέσιμη η άμεση δυνατότητα της προσευχής—της προσωπικής, ιδιωτικής προσευχής.
Είτε απαγγέλλουμε την Κυριακή Προσευχή, είτε ακολουθούμε έναν πιο τακτικό κανόνα προσευχής, είτε απλώς προσφέρουμε με ηρεμία καρδίας το “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με”, είτε αφιερώνουμε χρόνο, μόνο και μόνο για να σταθούμε ενώπιον του Κυρίου με ησυχία και ευλάβεια, η προσευχή είναι πάντα μία πόρτα ανοικτή στην παρουσία του Χριστού. Και όταν ερχόμαστε σ᾽ Αυτόν με θάμβος και λατρεία, Εκείνος μας συναντά και μας αναπλάθει, για να μπορούμε να περπατούμε «εν καινότητι ζωής» (πρβλ. Ρωμ. ς´,4), να ζούμε με έναν διαφορετικό και ασφαλώς καλύτερο τρόπο.
Τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς έρχεστε στην Εκκλησία και καθώς συγκεντρώνεστε με την οικογένεια και τους φίλους σας, σας προτρέπω να δείτε πέρα από το επιφανειακό μεγαλείο της εορταστικής περιόδου και την επίμονη πολυπραγμοσύνη. Αναζητήστε εκείνη την ήσυχη ώρα του συναπαντήματος, την ιερή στιγμή της συνάντησης με τον Χριστό στην προσευχή. Όπως οι μάγοι, όπως οι ποιμένες, θα βρείτε τους εαυτούς σας να επιστρέφουν στα σπίτια σας μέσω ενός νέου και πιο χαρμόσυνου δρόμου.
Χριστός Γεννάται! Δοξάσατε!
Μετά πατρικής αγάπης εν Χριστώ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Σικάγου Ναθαναήλ