Στον Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Σπαρμό Ελλασσόνος χοροστάτησε χθες το απόγευμα ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και στην σύντομη προσλαλιά του αναφέρθηκε στην ουσία της σημερινής εορτής.
“Ο δρόμος της Εκκλησίας οδηγεί σε Σταυρούς” είπε για να συμπληρώσει αμέσως πως “ο δρόμος αυτός όμως είναι σωτήριος”. Αναφορικά δε με το Αγιο Πνεύμα τόνισε χαρακτηριστικά και πολλές δόσεις αλληγορίας:
“Η Θύρα του Παραδείσου είναι ο Χριστός, αλλά το κλειδί για τη θύρα αυτή είναι το Αγιο Πνεύμα”.
Λίγα λόγια για τη Μονή
Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του όρους Ολύμπου. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη θέση που είναι γνωστή με το όνομα «Σκαμνιώτικες Μαγούλες» . Η Ιερά Μονή απέχει 28 χλμ. από την Ελασσόνα. Η χρονολογία ίδρυσής της τοποθετείται στα μέσα 16ου (εποχή πρώιμης τουρκοκρατίας), σύμφωνα με την επιγραφή του καθολικού της Μονής που αναφέρει την ανακαίνισή του το 1633 και του βιβλίου της προθέσεως που επιβεβαιώνει ότι η Μονή λειτουργούσε το 1602.
Η Μονή τον 18ο αιώνα γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικονομική ακμή. Η πνευματική ακμή συνδέεται με την πνευματική άνθηση του Ελληνισμού (στα τέλη του 18ου αιώνα και τις αρχές 19ου) και με την ύπαρξη μιας σπουδαίας βιβλιοθήκης η οποία περιλάμβανε θεολογικούς τίτλους, χειρόγραφους κώδικες, έργα μαθηματικών και γεωμετρίας, μυθολογίας και αρχαίων ελληνικών γραμμάτων. Όλα τα παραπάνω έγγραφα βρίσκονται σήμερα στη Μονή της Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας.
Από τους χειρόγραφους κώδικες ο πιο σημαντικός είναι αυτός που περιέχει ένα πλήθος ιστορικών πληροφοριών για τα έτη 1602 – 1877. Η σύνταξή του άρχισε το 1800 και συνεχίστηκε μέχρι το 1877. Η Μονή αποτέλεσε κέντρο γραμμάτων και εκπαίδευσης πολλών ιερωμένων, λόγιων και διδασκάλων μεταξύ αυτών και του Ιωνά Σπαρμιώτη του Δανιήλ εκ Τσαριτσάνης, του Γερμανού Σπαρμιώτη και του Γερμανού Κρητικού. Η αδελφότητα που αποτελούνταν από 150 μοναχούς και προσωπικό καλλιέργησε και την βιβλιοδετική τέχνη και ασχολήθηκε με την αντιγραφή και την έκδοση κειμένων. Απόδειξη της οικονομικής ακμής είναι η ύπαρξη μεγάλης κινητής και ακίνητης περιουσίας (μετόχια της Μονής) και η οικονομική ενίσχυση της Σχολής της Τσαριτσάνης.
Τέλος, στη Μονή σήμερα είναι εγκατεστημένη ανδρική αδελφότητα 4 αδελφών. Η Μονή είναι επισκέψιμη και πανηγυρίζει την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.