Σερρών Θεολόγος: Η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι πέντε ετών λειτουργίας του «Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου» της…
καρπό της ποιμαντικής φροντίδος του μακαριστού Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, εγκαινιασθέντος την 7η Νοεμβρίου 1998, υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, διοργάνωσε εκδηλώσεις λόγου και μέλους επετειακού χαρακτήρος.
Σήμερα το πρωΐ, Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, όπου από εχθές, ευρίσκεται η ιερά, σεβασμία και θαυματουργός εικόνα της Παναγίας «Εικοσιφοινίσσης», από την παλαίφατη ομώνυμη ιερά Μονή Παγγαίου, προς κοινό συνεορτασμό μετά της ιεράς συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, προστατών και εφόρων της πόλεως των Σερρών, συνιερούργησε ο Επίσκοπος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς μετά του Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, στην κεντρική αίθουσα της εκκλησιαστικής Βιβλιοθήκης «Μυριόβιβλος» της Εκκλησίας των Σερρών, που ευρίσκεται στον 3ο όροφο του «Μαξιμείου Ιδρύματος», τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού και η ονομασία της σε αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», προς τιμήν του μεγάλου Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, μετά το τέλος της ιεράς ακολουθίας, στην οποία παρέστησαν συμπροσευχητικώς μεταξύ άλλων και ο Επίσκοπος Κωνσταντιανής κ. Κοσμάς, ο ευαγής κλήρος της πόλεως των Σερρών, οι Βουλευτές του Νομού Σερρών κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης, η νέα εκλεγμένη Δήμαρχος Σερραίων κ. Β. Μητλιάγκα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, οι Διευθυντές των Σχολών και οι σπουδαστές του «Μαξιμείου» και πλήθος Σερραίων, αναφέρθηκε στην εικοσιπενταετή λαμπρά πορεία αυτής της πνευματικής κυψέλης της τοπικής Εκκλησίας, όπου θεραπεύονται κατά τρόπο άριστο οι τέχνες και ο πολιτισμός, όπως η πατροπαράδοτη βυζαντινή, εκκλησιαστική μουσική, η αγιογραφία, η εκμάθηση μουσικών οργάνων.
Ο Σεβασμιώτατος εμνημόνευσε μεθ’ ιεράς συγκινήσεως του σεπτού ονόματος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, ο οποίος ετέλεσε τα εγκαίνια και ευλόγησε Πρωθιεραρχικώς το «Μαξίμειο Ίδρυμα», του αειμνήστου κτίτορος, Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κυρού Μαξίμου, ο οποίος είχε την έμπνευση και το όραμα της συστάσεως και λειτουργίας του Ιδρύματος για την δημιουργία του οποίου διέθεσε την οικογενειακή του περιουσία και του τέως Δημάρχου Σερραίων (1991-1994, 1999-2002) κ. Ζ. Μητλιάγκα, ο οποίος με ιδική του πρωτοβουλία και κατόπιν ομοφώνου αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, προσέφερε προφρόνως την έκταση του οικοπέδου στην Σερραϊκή Εκκλησία με σκοπό την ανέγερση του λαμπρού αυτού οικοδομήματος.
«Σήμερον εορτάζομεν επέτειον λαμπράν με αφορμή την συμπλήρωσιν είκοσι πέντε ετών από του εγκαινισμού του ακτινοβόλου αυτού φάρου της τοπικής μας Εκκλησίας, που φέρει το όνομα και πάνυ δικαίως του μακαριστού Προκατόχου μας, Μητροπολίτου Μαξίμου.
Κατ’ αυτήν την επετειακήν ημέραν μετά σεβασμού στεκόμεθα σε τρία πρόσωπα τα οποία άφησαν το στίγμα τους σε αυτό το Πνευματικό Κέντρο και εργάσθηκαν με τον ιδικόν τους τρόπον έτσι ώστε η πόλις και η Μητρόπολίς μας να απολαμβάνει αυτού του πνευματικού πλούτου.
Το πρώτο πρόσωπο που θα ήθελα με ευγνωμοσύνη να μνημονεύσω είναι αυτό του αειμνήστου Προκατόχου μας, Μητροπολίτου Μαξίμου, του οποίου το όνομα φέρει το πνευματικό αυτό Ίδρυμα. Εκείνος είχε το όραμα, τη μέριμνα και την αγωνία της ολοκληρώσεως του σπουδαίου αυτού έργου, του οποίου τον θεμέλιο λίθο αξιώθηκε από τον Θεό να καταθέσει κατά μήνα Οκτώβριο του 1995 αλλά και να συμμετάσχει στα λαμπρά εγκαίνιά του. Δυστυχώς πρόλαβε για μόνο πέντε χρόνια να το ίδη να λειτουργεί και να καταστολίζει πνευματικώς την ιστορική Μητρόπολή του.
Το δεύτερο πρόσωπο στο οποίο πρέπει να σταθούμε με ευγνωμοσύνη είναι αυτό του τέως Δημάρχου Σερραίων κ. Ζήση Μητλιάγκα, ο οποίος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών, ευγενώς προσέφερε στην τοπική μας Εκκλησία το οικόπεδο επί του οποίου ανηγέρθη το «Μαξίμειον Ίδρυμα».
Πρότυπο προς μίμησιν και γόνιμο αναστοχασμό η γενναία αυτή χειρονομία του κ. Μητλιάγκα την οποία είναι ανάγκη και να επαινέσουμε αλλά και να προβάλουμε. Είναι μία απτή απόδειξις των καλών καρπών που δύναται να έχει, επ’ ωφελεία του λαού μας, η αγαστή συνεργασία του Δήμου με την Εκκλησία.
Η Εκκλησία μας λειτουργεί πάντοτε συνεργατικώς ως αγαθοποιός και ενοποιός δύναμις και θερμή συμπαραστάτης μέσα στην ελληνική κοινωνία, επ’ωφελεία πάντοτε των ανθρώπων, διακονεί με πιστότητα το όραμα της ενότητος, της προόδου και της ομοψυχίας του λαού μας μέσα από την καθαρότητα και την δυναμική της χριστιανικής μας πίστεως και αλληλεγγύης, που αποτελούν θεμελιακό στοιχείο της ταυτότητος του τόπου μας.
Το τρίτο πρόσωπο το οποίο αξιοχρέως μνημονεύουμε είναι αυτό του μεγάλου Πρωθιεράρχου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος εγκαινίασε το «Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο» της Εκκλησίας των Σερρών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε μία εξαιρετική και πολυτίμητη ευλογία του Θεού για την Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Ένα πνευματικό κεφάλαιο αδαπάνητο που θα πλουτίζει και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές.
Εργάσθηκε με υψηλό όραμα, ακατάβλητο σθένος, πνευματική ενόραση, αποστολικό ήθος, θυσιαστικό φρόνημα και αγάπη για τον Χριστό και την Ελλάδα και άφησε ένα ισχυρότατο και ολοφώτεινο αποτύπωμα στην σύγχρονη εκκλησιαστική και εθνική πραγματικότητα.
Είθε, το σεπτό του παράδειγμα, η πανθομολογουμένη αγάπη του για την Εκκλησία και την Πατρίδα, η ποιότητα της διακονίας του, ο πλατυσμός της καρδίας του, το απλούν, άκακον και αληθινόν του χαρακτήρος του, να βρουν ισόψυχους συνεχιστές και μιμητές».
Ακολούθως, σε ανάμνηση διηνεκή και αγαθή ενθύμηση της μεγάλης σημερινής ημέρας, απεκαλύφθη η εντετοιχισμένη πλησίον της κεντρικής πύλης της Βιβλιοθήκης, ψηφιδωτή προσωπογραφία του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου μετά της μνημειακής μαρμάρινης πλάκας, η οποία φέρει λελαξευμένη την σχετική αναθηματική επιγραφή: «Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος 1998-2008».
Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πλούσια φωτογραφική έκθεση, που λειτούργησε στην αίθουσα «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», με τους σημαντικότερους σταθμούς της εικοσιπενταετούς λειτουργίας του «Μαξιμείου Ιδρύματος».