του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή της Εκκλησίας σε μια δύσκολη εποχή για την Ανθρωπότητα κατά τον τέταρτον αιώνα. Γεννημένος στην σημερινή αιματοβαμμένη Συρία, με την επιμέλεια της νεαρής εικοσάχρονης χήρας μητέρας του Ανθούσας, έστω και ορφανός κατέστη διδάσκαλος πολλών με το αξιόλογον ποιμαντικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, Ιεραποστολικό και συγγραφικό του έργον. Και τα κατάφερε όλα αυτά έστω κι αν έφυγε πρόωρα από αυτή τη ζωή πρίν να κλείσει ακόμη τα εξήντα χρόνια της ζωής του διωγμένος από τους ισχυρούς της γής. Ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κτύπησε αλύπητα κάθε μορφή διαφθοράς, ανηθικότητας και κοινωνικής αδικίας.
Η μεγαλύτερη διαχρονική προσφορά του είναι ότι το μεγαλείο της προσωπικότητας του ενέπνευσε χιλιάδες χριστιανούς και μάλιστα κληρικούς, να τον έχουν ως ζωντανό πρότυπον της ζωής τους για να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, για να διδάξουν τον λόγον του Θεού, να σώσουν ψυχές, να στηρίξουν φτωχούς και χήρες, άπορα και ορφανά παιδιά.
Ανάμεσα σ’ αυτούς που ακολούθησαν τα βήματα της διακονίας του κι ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος που φέτος συμπληρώνει σαράντα έτη σεπτής διακονίας ως Αρχιερέας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου. Τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου μ’ επικεφαλής τον Προκαθήμενον της Μακαριώτατον κ. Χρυσόστομον Β’, τον τίμησαν με κοινόν Συλλείτουργον ευχαριστίας με την συμμετοχή Αρχιερέων εκ του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (Κένυας Μακάριος, Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και Γουϊνέας Γεωργίου) και εκ του Πατριαρχείου Ιερεσολύμων (Βόστρων Τιμόθεος).
Ο Σεβ. άγιος Κιτίου κ. Χρυσόστομος σε ηλικία 13 ετών αφιερώθηκε στην ασκητική ζωή μέσα από την ένταξη του στην ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας του Μαχαιρά. Η πνευματική του πρόοδος τον αξίωσε σε μόλις ηλικία 17 ετών να δεχθεί τον πρώτον βαθμόν της Ιερωσύνης με την χειροτονία του σε διάκονον, ένας ίσως εκ των νεωτέρων διακόνων στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με άριστες σπουδές στη Νομική και στη Θεολογία κατέστη σκεύος εκλογής έτσι ώστε να προταθεί από τον αειμνηστον Εθνάρχη Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριον Γ’ σε μια κρίσιμη εποχή για την σύχρονη ιστορία της Κύπρου να αναλάβει σε ηλικία 35 ετών τα ηνία της τοπικής Αποστολικής Εκκλησίας ως διάδοχος του Αγίου Λαζάρου με την εκλογή του και την χειροτονία του ως Μητροπολίτης Κιτίου.
Στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου αλλά και των διαδόχων του, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α’ και του νυν Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσοστόμου Β’, σφράγισε με τη σύνεση της πολύπλευρης διακονίας του την σύγχρονη Ιστορία της Κύπρου. Ομογάλακτος αδελφός του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου εδιάβηκε όλα τα άκρα της Αφρικανικής Ηπείρου διά να διακονήσει την Ορθόδοξη Ιεραποστολή του Αλεξανδρινού Θρόνου. Γι’ αυτό και στο Πατριαρχικό του μήνυμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, απευθυνόμενος προς τον εορτάζοντα άγιον Κιτίου, μεταξύ άλλων τονίζει, «λαμβάνουμε την ευκαιρία να σας συγχαρούμε και να σας ευχηθούμε τα μέγιστα για την συνεχή προσφορά σας στο Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κατά τα τεσσαράκοντα αυτά έτη. Κατά τις Ιεραποστολικές μου πορείες σε πλήθος χωρών της Αφρικής, από τη Μαδαγασκάρη μέχρι την Τανζανία και από την Κένυα μέχρι την Νότιο Αφρική, έχω διαπιστώσει την διακονική παρουσία του Παγκυπρίου Συνδέσμου της Καταπολεμήσεως της Μάστιγας της Πείνας, του οποίου προεδρεύετε, στο καθημερινό Ορθόδοξο Ιεραποστολικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών του Αλεξανδρινού Θρόνου…..»
Το έργο του αγίου Κιτίου τόνισαν εκ μέρους όλων ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, ως επίσης και ο κηρύξας τον θείον λόγον, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασού κ. Ησαϊας.
Εκτός από τη σημαντική δράση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταπολεμήσεως της Μάστιγας της Πείνας υπό την αιγίδα και την Προεδρία του αγίου Κιτίου λειτουργούν γόνιμα και δημιουργικά τα Γραφεία Θρησκευτικής Διαφώτισης, Κατηχήσεων και Αντιμετώπισης Αιρέσεων με αξιόλογα άρτια κατηρτισμένα στελέχη. Περισσότεροι από σαράντα θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί ασχολούνται οργανωμένα με το θείον Κήρυγμα και για την ομαλή λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως. Οι εκδόσεις και τα Περιοδικά της Μητροπόλεως έχουν ξεπεράσει τα τριάντα, συμβάλλοντας έτσι και στην διακονία του γραπτού κηρύγματος και κατηχήσεως της τοπικής εκκλησίας μέσα από τον ποιμαντικό χώρον της ενορίας.
Λειτουργούν με σημαντική προσφορά το Τάγμα Οδοιπόρων Αγάπης, ο Εκκλησιαστικός Ραδιοφωνικός Σταθμός, οι Κατασκηνώσεις των Κατηχητικών Σχολείων, η Θρησκευτική Υπηρεσία Στρατού, Σχολή Βυζαντικής Μουσικής, Κύκλοι Μελέτης Αγίας Γραφής, αξιόλογα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα όπως το Ταμείο Αγάπης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς για την ανακούφιση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τις οικογένειες των πεσόντων, αγνοουμένων κατά την Τουρκικήν εισβολήν και των τελείως απόρων, το Ίδρυμα Υπερηλίκων Αγίου Γεωργίου «Όαση», Φιλόπτωχοι Αδελφότητες σε όλες τις ενορίες και κοινότητες, η Ορθόδοξη Χριστιανική Αδελφότητα «Απόστολος Παύλος» και το Ίδρυμα Υποτροφιών Κατηχητικών Σχολείων της Μητροπόλεως.
Επιπλέον ο άγιος Κιτίου προεδρεύει των γνωστών Ιδρυμάτων όπως του Διανέλλειου Ορφανοτροφείου και Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, του Συνδέσμου Καταπολέμησης Ναρκωτικών, του Παυλίδειου Νηπιοκομικού Σταθμού, του Ιδρύματος Νίκου και Λούλλας Βασιλειάδου, του Ιδρύματος «ΕΜΠΑΣΑ» της Ευρωμεσογειακής Εταιρείας ενάντια στην κατάχρηση ουσιών και του Ιδρύματος Ελενίτσας Φυλακτή Λουκαϊδη. Συνεργάζεται επίσης και με το Συσσίτειο Χρυσταλλένης και Κωστή Σάββα.
Το πολύπλευπλο κοινωνικό, φιλανθρωπικό, ποιμαντικό, κατηχητικό και Ιεραποστολικό του έργον, ποτέ του δεν τον εμπόδισαν να διακρίνεται και για τις εθνικές του ευθύνες να διαφυλάξει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Λαού μέχρι την δικαίωση της Κύπρου με την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και τον τερματισμό της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Άλλωστε είναι γνωστή σε όλους το σθένος που έδειξεν όταν με τον Πανιερώτατον Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο βρέθησαν στις φυλακές του ψευδοκράτους του Ντεκτάς όπου υπερέβησαν τις φυσικές ανάγκες της ανθρώπινης φύσεως με την απίστευτη πολυήμερην απεργίαν πείνας ως διαμαρτυρία για να πείσουν την Διεθνή Κοινότητα ότι τα εγκλήματα των Τούρκων εισβολέων σε βάρος της Κύπρου είναι εγκλήματα σε βάρος της Ανθρωπότητας.
Με την όλη του προσφορά ο άγιος Κιτίου επαξίως φέρει και το όνομα του προστάτου του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Κι όταν ευεγετιθέντες αχάριστοι τους εγκατέλειψαν ομολόγησαν αύτό που έζησεν κι ο απόστολος Παύλος «…πάντες με εγκατέλιπον….ο δε Κύριος μοι παρέστη και ενεδυνάμωσέ με…» (Τιμ. Β’, 4,16-17).
Είναι ευλογία Θεού που συνάντησα τον άγιον Κιτίου πριν σαράντα έτη ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Κύκκου κι ιδιαίτερα όταν τον συνέλαβαν οι πραξικοπηματίες και τον έφεραν στο Μετόχι . Η ζωή του είναι το καλύτερο κήρυγμα του, η μάλλον όπως είπε κι ο Γκάντι, το κήρυγμα του είναι η ζωή του, και φυσικά το περιεχόμενο του θεολογικού του λόγου είναι ό,τι έλεγε ο απόστολος Παύλος στον Τιμόθεον «…να επιδιώκεις την δικαιοσύνην, την πίστιν, την αγάπην, την ειρήνην…» (Τιμ. Β’,2,22).