ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Δεν είδαν με πολύ καλό μάτι, πληροφορούμαι, αρκετοί Μητροπολίτες των Νέων Χωρών την πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη στην εορτή της Ινδίκτου στο Φανάρι.
Ο κ. Βαρθολομαίος έχει παραδοσιακά καθιερώσει να προσκαλεί τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όλους τους αρχιερείς που έχουν άμεση πνευματική σχέση, βλ. Νέες Χώρες.
Πέρα από έναν-δύο των Ν. Χωρών, που είναι γνωστό ότι η αγάπη τους για τον Οικουμενικό Θρόνο περισσεύει, οι υπόλοιποι ήταν δύσθυμοι για το πώς θα πρέπει να κινηθούν. Άλλοι δεν ήθελαν καν να παρευρεθούν και έψαχναν δικαιολογίες. Άλλοι συσκέφτηκαν μεταξύ τους για το πώς θα το διαχειριστούν.
Απλά δεν είναι τα πράγματα και βλέπουν μία πολιτική που εκφράζεται κυρίως από τον Μητροπολίτη Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, που θέλει τις Νέες Χώρες να υπάρχει μία διάθεση για μεγαλύτερο «καπέλωμα».
Έμπειροι στην Εκκλησία μου λένε πως η υπόθεση θα προστεθεί ως ένα ακόμη πεδίο συντήρησης του – ήδη- μουδιασμένου κλίματος ανάμεσα σε Φανάρι και Αθήνα. Η περίπτωση με το Ναό στο Κτήμα Προμπονά είναι μία πληγή ανοικτή που δε λέει να επουλωθεί. Πρωτόδικα, στα ελληνικά δικαστήρια που τέθηκε η διένεξη, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει δικαιωθεί. Εκκρεμεί όμως το εφετείο. Γενικώς Αθήνα και Φανάρι δεν διάγουν την καλύτερή τους περίοδο.
Το μόνο μελανό σημείο
Με θετικό πρόσημο έκλεισε η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία. Ο κ. Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε ότι είναι κυρίαρχος της υπόθεσης και σταδιακά οι φωνές που αντιδρούσαν στην αναγνώριση του κ. Επιφανίου ως προκαθημένου της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας μάλλον θα καταλαγιάσουν.
Πιθανολογείται κιόλας πως σύντομα μετά την επιτυχία της επίσκεψης και αφού δεν υπήρξαν παρατράγουδα με επεισόδια και σοβαρές αντιδράσεις από τους φίλους της Εκκλησίας του κ. Ονουφρίου θα ακολουθήσει η αναγνώριση και από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Ο άνθρωπός μου στην Ουκρανία μου είπε πως το πρόγραμμα που είχαν φτιάξει για τον Πατριάρχη ήταν εξαντλητικό. Έμειναν έκπληκτοι με τις φυσικές αντοχές του κ. Βαρθολομαίου.
Το μόνο μελανό σημείο -και δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης Βαρθολομαίου- είναι οι ψίθυροι δυσφορίας που έχουν αρχίσει να ακούγονται από μεγάλη μερίδα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ουκρανίας για τις προσπάθειες κάποιων να αναδειχθούν, ίσως και πέραν του όσου επιτρέπει και υποδεικνύει η θέση τους. Αλλά για αυτά θα πούμε περισσότερα άλλη φορά.
Δεν «σπάει» η Μητρόπολη Περιστερίου
Ακούστηκε και συζητήθηκε πολύ μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Περιστερίου Κλήμενος το ενδεχόμενο διχοτόμησης της Μητρόπολης Περιστερίου. Με ποίμνιο ενός εκατομμυρίου και πλέον ανθρώπων, δύσκολο να διαποιμανθεί η αστική αυτή Μητρόπολη και ο Αρχιεπίσκοπος με τους συνοδικούς Μητροπολίτες εξέτασαν την πιθανότητα να την χώριζαν σε δύο μέρη.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν έχει λήξει αυτό το θέμα ή είναι ακόμη στις σκέψεις της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ξέρω όμως από πρώτο χέρι πως ο ισχυρός δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης ζήτησε επιτακτικά από την Εκκλησία να μην προβεί σε μία τέτοια κίνηση. Μάλλον το αίτημά του θα γίνει δεκτό και στην ιεραρχία του Οκτωβρίου ένας θα είναι ο εκλεκτός που θα διαδεχτεί τον μακαριστό κυρό Κλήμεντα.
“Μελχισεδέκ” /orthodoxtimes.gr