Η Ελληνική Ορθοδοξία αυτή τη φορά στο στόχαστρο της Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Ρεπούση, μετά τις τελευταίες δηλώσεις της στη Βουλή περί κατάργησης των μαθήματος των Θρησκευτικών από τα Λύκεια αλλά και την άποψή της περί παύσης της κατήχησης της Ορθοδοξίας.
«Αυτοί θα γίνουν πολίτες του Κράτους και διδάσκονται Ιστορία μόνο στην Α’ Λυκείου, αντίθετα, διδάσκονται τα Θρησκευτικά και αναρωτιέμαι: Γιατί ενώ θέλετε να κάνετε ένα νέο σύγχρονο Λύκειο, επιμένετε στην αντίληψή σας για τα Θρησκευτικά που δεν είναι καν θρησκειολογία όπως ήταν σε παλαιότερα σχέδια επί της Υπουργίας της Άννας Διαμαντοπούλου; Τα Θρησκευτικά με την έννοια της Ορθόδοξης κατήχησης, κατά την γνώμη μας, δεν έχουν θέση στο σύγχρονο Λύκειο», είπε η βουλευτής και τόνισε ότι οι μαθητές θα ήταν προτιμότερο να διδάσκονται περισσότερη Ιστορία και Φυσικές Επιστήμες.
«Βαθιά νυχτωμένη» χαρακτήρισε την κα Ρεπούση σε συνέντευξή του στην Τ.Φ. η Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Πρέβεζας μας δέχτηκε στα γραφεία της Μητρόπολης όπου και του ζητήσαμε να σχολιάσει τις θέσεις της κ. Ρεπούση για την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τα Σχολεία αλλά και την άποψη περί Ορθόδοξης Κατήχησης στην Ελλάδα.
«Όχι, δεν πιστεύω ότι πρέπει να καταργηθεί το μάθημα των Θρησκευτικών από τα Λύκεια, δεν υπάρχει κανένας λόγος και δεν νομίζω ότι βλάπτει η διδασκαλία του μαθήματος. Μπορούν οι μαθητές να μαθαίνουν τα βασικά σημεία της πίστεώς μας, αυτά που πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία αφού έχουμε γεννηθεί σε μία Ορθόδοξη Χώρα και από κει και πέρα να διδάσκονται τις βασικές αρχές και άλλων θρησκευμάτων. Το να διδάσκονται όμως επιφανειακά, λίγο από όλα, το μόνο που δημιουργεί είναι μια μίξη θρησκευμάτων και σύγχυση στα μυαλά των παιδιών. Άλλωστε το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει την ηθική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, κάτι που σημαίνει ότι το Κράτος είναι υποχρεωμένο να διδάσκει τα Θρησκευτικά, τις βασικές δηλαδή αλήθειες της πίστεώς μας. Σαφώς δεν είναι υποχρεωμένος κανένας μαθητής, εφόσον δεν το επιθυμεί αργότερα να ακολουθήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία ή τα πιστεύματά της, μπορεί να αρνηθεί και να κάνει αυτό που θέλει. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δεσμεύει κανέναν, είναι η πιο ελεύθερη Εκκλησία που υπάρχει».
Όσον αφορά την πιθανή περιθωριοποίηση του μαθητή από την κοινωνία σε περίπτωση που αρνηθεί ένας μαθητής να παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών ο κ. Χρυσόστομος απάντησε αρνητικά λέγοντας «Δεν πιστεύω ότι θα περιθωριοποιηθεί ένας μαθητής. Είναι δικαίωμά του. Άλλωστε ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας των ατομικών δικαιωμάτων όπου το κάθε παιδί είναι ελεύθερο να επιλέξει. Δηλαδή εν ονόματι της μή περιθωριοποίησης θα πρέπει να καταργήσουμε τα πάντα; Εν ονόματι για παράδειγμα ενός Ισλαμιστή ή ενός Μουσουλμάνου ο οποίος βλέπει την εικόνα του Χριστού σε μια αίθουσα, θα πρέπει να κατεβάσουμε την εικόνα του Χριστού για να μη τη βλέπει; Ούτε και εγώ και ο καθένας μας είμαστε υποχρεωμένοι σε Μουσουλμανικές Χώρες να αντικρίζουμε τα σύμβολα του Μουσουλμανισμού αλλά δεν τέθηκε ποτέ θέμα» σημείωσε.
Όσον αφορά τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας ο Μητροπολίτης υποστήριξε πως «Υπάρχει διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας. Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει, πιθανόν εννοούν να υπάρξει μια πλήρης αποκαθήλωση των Αρχών από τις οποίες διέπεται η σημερινή κοινωνία, αυτό δηλαδή που παραλάβαμε από τους πατέρες μας. Διαχωρισμός υπάρχει! Άλλο η Εκκλησία και άλλο το Κράτος. Θα σας πω το εξής, εάν θέλετε να τα διαχωρίσουμε όπως το εννοούν αυτοί που το ισχυρίζονται, να καταργηθεί δηλαδή η αργία της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου αλλά και της Κυριακής του Πάσχα. Για πείτε στον κόσμο να μην εορτάζει το Πάσχα; Πείτε του για τα Χριστούγεννα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων που είναι αργία ότι καταργείται, αυτό άλλωστε σημαίνει. Τότε, σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη, το Κράτος δεν θα έχει καμία επίσημη θέση σε όλες αυτές τις αργίες και θα είναι μια απλή καθημερινή ημέρα, μια απλή Κυριακή. Ρωτήστε λοιπόν τους ανθρώπους εάν αποδέχονται κάτι τέτοιο, για να μη λέμε μεγάλες κουβέντες» υποστήριξε.
Όσον αφορά την άποψη της κ. Ρεπούση για την Κατήχηση της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα η οποία πρέπει να σταματήσει, ο κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε «Η κα Ρεπούση θεωρεί προφανώς ότι η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών είναι κατήχηση. Αλλά η κα Ρεπούση είναι βαθιά νυχτωμένη θα έλεγα και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η πιο ελεύθερη Εκκλησία, ποτέ δεν καταπίεσε και ποτέ δεν υποχρέωσε κανέναν άνθρωπο. Δέχεται τους πάντες, όποτε θέλει ο καθένας έρχεται και όποτε επιθυμεί αποχωρεί. Διδάσκει αυτά που διδάσκει και από κει και πέρα οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι να προσέλθουν ή να αποχωρήσουν. Θεωρώ ότι σε περίπτωση που η κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών πάρει τη μορφή νόμου, τότε η Εκκλησία πρέπει να αντιδράσει» κατέληξε ο Μητροπολίτης.