Στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2013 το τρίτο μάθημα του Ελεύθερου Πανεπιστημίου που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά η τοπική Εκκλησία, σε συνεργασία με την Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας. Το θέμα του μαθήματος ήταν « Ανατολή και Δύση στην ταυτότητα του Νεοέλληνα» και εισηγητής ήταν ο Πρωτ. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο εισηγητής υπενθύμισε τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας, από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας, που είναι η θεοκεντρικότητα, ο ανθρωπισμός ως καταξίωση του προσώπου μας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, η συνείδηση των πεπερασμένων ορίων του ανθρώπινου λόγου, η κοινωνία με το Θεό και τον συνάνθρωπο ως ο τρόπος βίωσης της αλήθειας, η κατάφαση της ετερότητας και η άρνηση του ρατσισμού, το παγκόσμιο και οικουμενικό πνεύμα.
Όλα αυτά τα στοιχεία καταξιώθηκαν και παρέμειναν ζωντανά χάρις στην πρόσληψη από την πλευρά της Εκκλησίας της ελληνικότητας. Ο εισηγητής επεσήμανε ότι σκοπός της ζωής κατά την παράδοση της Ρωμηοσύνης είναι να γίνει ο άνθρωπος θεούμενος, ενώ ο όποιος ατομοκεντρισμός δεν λειτουργεί στη λογική του κλεισίματος στον εαυτό, αλλά στην προοπτική της κατάδειξης ενός αισθήματος αρχοντιάς και υπέρβασης των ορίων. Γνώμονας της πορείας του Ελληνισμού είναι η εθνική μας γλώσσα και η βίωση μέσα στη λαϊκή ευσέβεια της ένωσης ακτίστου και κτιστού.
Ο ομιλητής επεσήμανε, κατόπιν, την αλλοτρίωση που υπέστη ο Έλληνας από την δυτική παράδοση, την θρησκειοποίηση της πίστης, τον στείρο ατομοκεντρισμό, την απομάκρυνση της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας από το λαό και μία παράδοση της διανόησης στην έννοια της «μετακένωσης» του ευρωπαϊκού πνεύματος, που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την απουσία και τον «θάνατο» του Θεού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άνθρωπος με ταυτότητα διανοητικού και όχι πνευματικού και καρδιακού προσανατολισμού.
Αυτός ο διχασμός, κατά τον ομιλητή, μπορεί να ξεπεραστεί εφόσον στραφούμε στο ήθος που παραμένει ακέραιο στα ορθόδοξα μοναστήρια, τα οποία λειτουργούν ως κοινότητες θεραπείας, άσκησης, ευσέβειας και συλλογικής αγάπης, ενώ από τη Δύση χρειάζεται να επιλέξουμε τα στοιχεία εκείνα του βίου και του πολιτισμού που δίνουν ποιότητα στη ζωη μας, όχι όμως την αθεϊα και τον ορθολογισμό.
Σε προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για τους αγώνες του ώστε να κρατηθεί ακαινοτόμητη η ελληνορθόδοξη παράδοση, ενώ επεσήμανε την ανάγκη συσστράτευσης με την Εκκλησία, ώστε να βρούμε ω βασική συνιστώσα της αλλαγής στην πορεία μας την σχέση μας με το Θεό. Βιώνουμε τις συνέπειες της αλλοτρίωσης, είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και χρειάζεται μετάνοια κι αγώνας από όλους, τόσο την Εκκλησία όσο και την εκπαίδευση και την πολιτική για να μην χαθούμε ως λαός από το πνεύμα της Δύσης.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκούρτης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Καραβασίλης.
Ακολούθησε γόνιμος και ζωντανός διάλογος με το πολυπληθές ακροατήριο.
Το επόμενο μάθημα θα γίνει την 1η Απριλίου 2013 με ομιλητή τον κ. Γιώργο Καραμπελιά, συγγραφέα και ερευνητή, με θέμα « Παγκοσμιοποίηση, κοινότητα και νεοελληνική ταυτότητα».