Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ: Στις 2 Ιουνίου εορτή του αγίου Νικηφόρου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, εορτάζει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος.
Του ευχώμαστε όλοι μας διά των πρεσβειών του αγίου Νικηφόρου και της Παναγίας του Κύκκου, ο Θεός να τον προστατεύει και να τον ενδυναμώνει να μας καθοδηγεί όλους μας, τόσο στην Κύπρο όσο και Πανελλήνια. Όλοι του είμαστε ευγνώμονες, ιδιαίτερα τα πνευματικά του τέκνα που διακονούν εις τα πέρατα της Οικουμένης από τη Μόσχα μέχρι το Κέϊπ Τάουν. Ο άγιος Κύκκου είναι ο μόνος που ενεθρονίσθει εις την Ιστορία της Μονής Κύκκου εις τον ίδιο Θρόνο ενώπιο της ιστορικής Εικόνας της Παναγίας του Κύκκου τρείς φορές, πριν 33 έτη ως Ηγούμενος, πριν 15 έτη ως Αρχιερέας και πριν 10 έτη ως Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας.
Έστω κι αν δύο άνθρωποι, και μάλιστα αδελφοί, δεν του επέτρεψαν ότι Κλήρος και Λαός του έδωσαν, να γίνει κι ο Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου (είχε τη πλειοψηφία και στα δύο σώματα των εκλεκτόρων), αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τη διακονία του εις τον ύψιστο βαθμό για το καλό όλων μας. Φαίνεται η Παναγία του Κύκκου τον αγάπησε τόσο πολύ όσο την αγάπησε κι ο ίδιος και τον θέλει κοντά της, χωρίς να σημαίνει ότι στο μέλλον για το καλό της Πατρίδας και της Εκκλησίας ο Θεός να τον καλέσει εις τον ύψιστο θεσμό της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου για να μας οδηγήσει ως νέος Μωϋσής από τη σκλαβειά των κατεχόμενων περιοχών μας εις την απελευθέρωσιν.
Εις Πολλά έτη Δέσποτα.
Μετα σεβασμού και αγάπης
+Ο Ζιμπάμπουε Σερφείμ
Βιογραφία της Α.Π. του Μητροπολίτου Κύκκου κ. Νικηφόρου
Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος εγεννήθη τη 2α Μαΐου 1947 εις το χωρίον Κρήτου Μαρόττου της επαρχίας Πάφου. Μετά την αποφοίτησιν αυτού εκ του δημοτικού σχολείου της γενετείρας αυτού, προσελήφθη ως δόκιμος μοναχός εις την Ιεράν Μονήν Κύκκου, ένθα υπηρέτησεν επί εξ έτη, φοιτών συγχρόνως εις την τριτάξιον Ελληνικήν Σχολήν, ήτις ελειτούργει εις αυτήν. Εν συνεχεία απεστάλη ως υπότροφος της Μονής εις την Λευκωσίαν, ένθα εσυνέχισε τας σπουδάς αυτού εις το Λύκειον Κύκκου, εκ του οποίου απεφοίτησε τω 1969.
Τη 6η Απριλίου 1969 εχειροτονήθη υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ εις τον πρώτον της ιερωσύνης βαθμόν, και ενετάγη εις την μοναστικήν Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου.Τω 1970 ενεγράφη εις την Νομικήν Σχολήν του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξ ης απεφοίτησε τω 1974. Εν συνεχεία, δι υποτροφίας της Ιεράς Μονής Κύκκου, εσυνέχισε τας σπουδάς αυτού εις την Θεολογικήν Σχολήν του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξ ης απεφοίτησε τω 1978.
Τη 8η Σεπτεμβρίου 1979 εχειροτονήθη υπό του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’ εις τον δεύτερον της ιερωσύνης βαθμόν, και προεχειρίσθη εις Αρχιμανδρίτην.
[irp posts=”351162″ name=”Α’ Οικουμενική Σύνοδος και Αγία και Μεγάλη Σύνοδος”]
Έκτοτε υπηρέτησεν επί εξ περίπου έτη ως Καθηγητής εις την Ιερατικήν Σχολήν «Απόστολος Βαρνάβας», επί πέντε έτη ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου Λευκωσίας, και επί τρία έτη ως Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ παραλλήλως από του 1979 μέχρι και του τέλους του 1983, υπηρέτησε την Ιεράν Μονήν Κύκκου ως Μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου αυτής.
Τη 28η Δεκεμβρίου 1983 η Αδελφότης της Ιεράς Μονής Κύκκου εξέλεξεν αυτόν διά μυστικής ψηφοφορίας εις την θέσιν του Ηγουμένου της Μονής και τη 14η Ιανουαρίου 1984 εγένετο εν τη κεντρική Ιερά Μονή Κύκκου η τελετή της ενθρονίσεως αυτού, προεξάρχοντος του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α’.
Τη 25η Ιουνίου 2001 ο Δήμος Αθηναίων απένειμεν εις αυτόν την Ανωτάτην Τιμητικήν Διάκρισιν αυτού διά το πολυσχιδές έργον αυτού.
Τη 18η Φεβρουαρίου 2002 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Κύκκου, χειροτονηθείς και ενθρονισθείς τη 24η Φεβρουαρίου 2002.
Τη 9η Μαΐου 2007 εξελέγη παμψηφεί υπό της προς τούτο συνελθούσης κληρικολαϊκής Εκλογικής Συνελεύσεως Μητροπολίτης της νεοσυστάτου Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, εγκαθιδρυθείς εις την έδραν αυτού τη 13η Μαΐου 2007.
Διετέλεσεν επί τριετίαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου και νυν τυγχάνει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη 3η Ιουνίου 2008 και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τη 23η Οκτωβρίου 2008 ανηγόρευσαν αυτόν, αντιστοίχως, εις Επίτιμον Διδάκτορα αυτών.