Εισόδια της Θεοτόκου: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας μίλησε για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου καθώς και για την αγιογράφηση και τοιχογράφηση του ανακαινισμένου Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Όσλο.
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την παραμονή της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου. “Από την εορτή των Εισοδίων και εντεύθεν, ξεδιπλώνεται κι αποκαλύπτεται το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Αύριο, «η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος», η τριετίζουσα δάμαλις, ο θεοχώρητος ναός, η Θεοτόκος, εν Ναῷ Κυρίου προσάγεται. Πανηγυρίζει, λοιπόν, ο ουρανός και η γη και τα Άγια των Αγίων αγάλλονται, υποδεχόμενα Εκείνη, που ετοιμάζεται να γίνει ο ανθρώπινος θρόνος της θείας κατοίκησης και της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Όλη η ομιλία του Μητροπολίτη Σουηδίας:
Πανοσιολογιώτατε π. Αλέξανδρε και Αιδεσιμολογιώτατε π. Μάξιμε,
Εντιμώτατε κ. Κωνσταντίνε Δανασσή, εκπρόσωπε της Εξοχωτάτης Πρέσβεως της Ελλάδος στη Νορβηγία,
Μουσικολογιώτατοι,
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Η Εκκλησία μας εορτάζει αύριο την Είσοδο της Κυρίας Θεοτόκου στο ναό, ψάλλοντας: «Ο καθαρώτατος Ναός του Σωτήρος, η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος, το ιερόν θησαύρισμα της δόξης του Θεού, σήμερον εισάγεται, εν τω οίκω Κυρίου, την χάριν συνεισάγουσα, την εν Πνεύματι Θείω• ην ανυμνούσιν Άγγελοι Θεού• Αύτη υπάρχει σκηνή επουράνιος». Η σκηνή η επουράνιος είναι η Θεοτόκος, η οποία κατέστη δοχείο της σωτηρίας μας, μιας και μέσα της σαρκώθηκε ο Υιός και Λόγος του Θεού.
Την Σάρκωση του Θεανθρώπου θα εορτάσουμε σε λίγες εβδομάδες, ανήμερα της εορτής των Χριστουγέννων, γι’ αυτό, και από αύριο στον Όρθρο, η Εκκλησία μας όρισε να ψάλλουμε το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε», ούτως ώστε να προετοιμαστούμε πνευματικώς για την Γέννηση του Χριστού, όπως και η ίδια η Θεοτόκος, με την Είσοδό της στο ναό και την παραμονή της εκεί, έως τον Ευαγγελισμό της από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, προετοίμασε τον εαυτό της, για να καταστεί το όργανο της Χάριτος του Θεού.
Από την εορτή των Εισοδίων και εντεύθεν, ξεδιπλώνεται κι αποκαλύπτεται το σχέδιο του Θεού για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Αύριο, «η πολυτίμητος παστάς και Παρθένος», η τριετίζουσα δάμαλις, ο θεοχώρητος ναός, η Θεοτόκος, εν Ναῷ Κυρίου προσάγεται. Πανηγυρίζει, λοιπόν, ο ουρανός και η γη και τα Άγια των Αγίων αγάλλονται, υποδεχόμενα Εκείνη, που ετοιμάζεται να γίνει ο ανθρώπινος θρόνος της θείας κατοίκησης και της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο.
Μια ημέρα πριν από την Είσοδο της Θεοτόκου στο ναό, όλοι εμείς ενθρονίσαμε και εισαγάγαμε στον πάνσεπτο και ανακαινισθέντα Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο, πάνω και ψηλά, στην κόγχη του Ιερού Βήματος, την μεγάλη, φυσικών διαστάσεων, τοιχογραφία της Παναγίας μας, ένθρονη, βασίλισσα και Πλατυτέρα των ουρανών, περιστοιχιζόμενη από τους προφήτες, που προφήτευσαν τα της Θείας Οικονομίας και σωτηρίας μας, για να σκεπάζει όλους μας.
Μαζί με την Κυρία Θεοτόκο, τοποθετήθηκαν και οι τοιχογραφίες οκτώ αγίων ιεραρχών, ο Ένθρονος Χριστός, με τα σύμβολα των Ευαγγελιστών, όπως τα προφήτευσε ο Ιωήλ. Και ανάμεσα, το Μυστήριο της σωτηρίας μας, η μετάδοση του Σώματος και του Αίματος του Χριστού στους αγίους αποστόλους.
Η αγιογραφία και δη μια τοιχογραφία ως τέχνη, εμφανίζεται με την ίδρυση του Βυζαντινού κράτους. Για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η εικόνα είναι η γλώσσα που εκφράζει τα δόγματά της. Η αγιογραφία αντλεί τα θέματά της, τόσο από την Παλαιά, όσο και από την Καινή Διαθήκη, την ζωή του Χριστού και της Θεοτόκου, τους βίους των αγίων, παρουσιάζοντας όλα εκείνα τα γεγονότα της Θείας Οικονομίας, που οδηγούν τον καθένα μας στη Βασιλεία των Ουρανών.
Η αγιογράφηση των ναών δεν έχει χαρακτήρα διακοσμητικό, αλλά διδακτικό, ουσιώδη και πνευματικά ωφέλιμο. Βλέποντας την εικόνα του αγίου, βλέπουμε πρόσωπα οικεία, αγιασμένα, που προσπαθούμε να μοιάσουμε. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέει πως «η της εικόνος προσκύνησις, επί το πρωτότυπον διαβαίνει».
Για τον λόγο αυτό προτείναμε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο του Όσλο, μετά από τα ανακαινιστικά έργα στον Μητροπολιτικό μας Ναό, να προχωρήσει τμηματικά και η αγιογράφησή του, παράλληλα με τις υπόλοιπες ανακαινιστικές εργασίες, ώστε ο ναός να «βυζαντινοποιηθεί» περαιτέρω, καλλωπιστεί και να αποτελέσει κόσμημα της παράδοσής μας, εδώ στον Βορρά, μέρος της οποίας είναι και η αγιογράφησή του.
Ύστερα, από την αγιογράφηση και τοποθέτηση τοιχογραφιών, τα τελευταία 8 έτη, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας και την τοποθέτηση 36 τοιχογραφιών στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, ήλθε η σειρά του Μητροπολιτικού μας Ναού στο Όσλο, να αγιογραφηθεί από το συνεργείο των εκλεκτών αγιογράφων, των κυρίων Μιχαήλ και Δημητρίου Ανδρούτσου, οι οποίοι μαζί με τον εκλεκτό συνεργάτη τους κ. Σπυρίδωνα Μέτση, ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα από την Ελλάδα στο Όσλο και επιμελήθηκαν την τοποθέτηση των παραστάσεων στο Ιερό Βήμα, τις οποίες ετοίμασαν στο εργαστήριό τους, στα Ιωάννινα.
Είμαι βαθύτατα ευγνώμων και συγχαίρω τον Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο, τον Αιδεσιμολογιώτατο Οικονόμο π. Μάξιμο, τα εντιμότατα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου, τους δωρητές των τοιχογραφιών, αλλά και τους αγιογράφους, για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος πως, με την βοήθεια όλων, θα τοποθετηθούν σύντομα και νέες αγιογραφικές παραστάσεις.
Αδελφοί μου, εορτάζουμε προεορτίως τα Εισόδια της Παναγίας μας, χαιρόμαστε για την πνευματική πρόοδο της Ομογένειάς μας στο Όσλο, αγαλλόμαστε για τον καλλωπισμό του ναού μας, ευφραινόμαστε για την μεταξύ μας συναναστροφή. Ας γίνει αφορμή η αυριανή εορτή να προετοιμάσει και τα δικά μας «εισόδια» στο ναό.
Ας βλέπουμε, όπως εισερχόμαστε στο ναό για να εκκλησιαστούμε, εκεί ψηλά στο Ιερό Βήμα την Κυρία Θεοτόκο κι ας αντλούμε δύναμη από την ζεστή αγκαλιά της, εμείς τα παιδιά της. Όταν διαβαίνουμε το κατώφλι της Εκκλησίας, ας νοιώθουμε ότι μπαίνουμε σ᾽ έναν άλλο κόσμο, στην Βασιλεία των Ουρανών!
Μαζί με τις ολόθερμες ευχές και ευχαριστίες μου για την ιστορική αυτή πρωτοβουλία, σας εύχομαι πατρικώς και ολοψύχως, ευλογημένα Χριστούγεννα!