π.Γεώργιος Σελλής: Για τα κρίσιμα ζητήματα με τα οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι και στην νέα χρονιά οι Ελληνες ιερείς αναφέρεται μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας (ΙΣΚΕ) και αρχιερατικός επίτροπος Άργους.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο π. Γεώργιος μιλά μεταξύ άλλων για το θέμα που αφορά στην τακτοποίηση των θέσεων των κληρικών και για τον θόρυβο που προκλήθηκε γύρω από αυτό, για την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των κληρικών, αλλά και για την επιμόρφωση των ιερέων.
Προσωπικότητα με πλούσιο μορφωτικό επίπεδο αλλά και πολύτιμη όσο και πολυσχιδή συνεισφορά στον εκκλησιαστικό όσο και στον κοινωνικό χώρο, ο π. Γεώργιος Σελλής έχει διακριθεί και για το συγγραφικό του έργο. Ο π. Γεώργιος υπηρετεί ως προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Πέτρου,στο Άργος, ενώ διετέλεσε κατά το παρελθόν εφημέριος στην ενορία του Νέου Ηραίου (παλαιά ονομασία Χώνικας), στον βυζαντινό Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Μια νέα χρονιά ξεκινά και ασφαλώς γεννιούνται πολλές προσδοκίες και ελπίδες. Πώς διανοίγεται, λοιπόν, αυτός ο νέος δρόμος για την Ορθόδοξη Εκκλησία και την πατρίδα μας;
Ζούμε μέσα στα αποκαΐδια της λοιμικής νόσου που ταλάνισε και ταλανίζει χιλιάδες ψυχές. Ο άνθρωπος, μέσα στον τεχνικό του πολιτισμό, αισθάνεται ανίσχυρος να αντιμετωπίσει έναν ιό που τον αφανίζει κυριολεκτικά. Σήμερα στη μετανεωτερική εποχή, όταν όλα τα παραδεδομένα έχουν αμφισβητηθεί και οι ιδεολογίες μοιάζουν χρεωκοπημένες σ΄ έναν κόσμο που με κάθε του πράξη διακηρύττει τον θάνατο του Θεού, εκείνο που θα περίμενε κάποιος είναι η ανάσταση αυτού του Θεού ο οποίος εκούσια πεθαίνει «υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας».
Από τη θέση του προέδρου του ΙΣΚΕ σε ποιές άμεσες ενέργειες είστε διατεθειμένος να προβείτε, έτσι ώστε να προωθήσετε τα αιτήματα των κληρικών;
Μείζων προτεραιότητα του ΙΣΚΕ, σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τους πολιτικούς φορείς, είναι η τακτοποίηση των θέσεων των κληρικών όσον αφορά την επικαιροποίησή τους. Ο θόρυβος που προήλθε τελευταία -και που αφορούσε τον δήθεν διορισμό 4000 ιερέων- οφείλεται ακριβώς στο ότι δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι θέσεις 4000 ιερέων, επειδή ο νόμος του 1945 προέβλεπε τον διορισμό 6000 ιερέων στην Ελληνική Επικράτεια. Οι ιερείς που έχουν διορισθεί στο εξής, έχουν διορισθεί με ΦΕΚ της πολιτείας, ενταγμένοι πλήρως στον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα, δεν υφίσταται νέος διορισμός γι αυτούς. Το άλλο θέμα που είναι σε προτεραιότητα έχει να κάνει με την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των κληρικών. Μετά από αγώνες είχαμε καταφέρει να καταβάλλεται το εφάπαξ των κληρικών στο 65ο έτος της ηλικίας τους και όχι στο 70ο, όπως ίσχυε παλαιότερα και όπως ισχύει και σήμερα μετά την κατάργηση αυτού του ευνοϊκού νόμου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενα θέμα που επανέρχεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα αφορά ασφαλώς στα κενά τα οποία υπάρχουν σε πολλές ενορίες ανά τη χώρα, με αποτέλεσμα πολλές εκκλησίες να μην λειτουργούν καθόλου ή να υπάρχουν ιερείς οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δύο και τρεις ναούς συγχρόνως. Ποιά λύση υπάρχει για αυτό το θέμα;
Με τον νόμο του πέντε προς έναν είναι φυσικό να μειώνεται δραματικά ο αριθμός των υπηρετούντων κληρικών. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στις παραμεθόριες περιοχές, όπου οι κληρικοί των περιοχών αυτών καλούνται να εξυπηρετήσουν τέσσερις, πέντε και πολλάκις περισσότερες ενορίες σε περιοχές, όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι εθνικοί λόγω της αποχριστιανοποίησης.
Είστε ικανοποιημένος από το μορφωτικό επίπεδο των σημερινών ιερέων; Απαιτείται να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες επί του θέματος αυτού;
Το κράτος μέχρι τώρα δείχνει πως έχει στοχοποιήσει την εκκλησιαστική εκπαίδευση. Οι εκκλησιαστικές σχολές έχουν κλείσει. Η Εκκλησία έχει μεριμνήσει και δίνει την δυνατότητα επιμόρφωσης των ιερέων πανελλαδικά με τον θεσμό των σεμιναρίων. Εμείς, ως ΙΣΚΕ, από την νέα χρονιά θα συμβάλλουμε δυναμικά στο επιμορφωτικό έργο της Εκκλησίας. Το θέμα της ποιμαντικής αποστολής είναι τεράστιο και δεν λύνεται εύκολα. Και τούτο επειδή οι κληρικοί είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στις διαδικασίες ποιμαντικής ανανέωσης και έχουν δικαίωμα και καθήκον να συμμετάσχουν οργανικά σ’ αυτήν, κατά το μέτρο των δυνάμεών τους. Ο αιώνας της μαζικής κουλτούρας που έρχεται, η εποχή των ψευδοσωτήρων, της τηλεοπτικής αλαζονείας και του ψεύδους δεν αντιμετωπίζεται με βωβούς υπαλληλίσκους, αποδέκτες και παραγωγούς διοικητικών πράξεων, αλλά αντιμετωπίζεται από ποιμένες κρυστάλλινης ταυτότητας και υψηλού αισθήματος ευθύνης. Και τέτοιοι πρέπει να είναι οι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Αυτοί που ψάχνουν για αντιρρησίες στον χώρο της Εκκλησίας ας κοιτάξουν στο χώρο των υγειονομικών»
Έχει γίνει ο ΙΣΚΕ αποδέκτης παραπόνων ή ακόμη και καταγγελιών για κακές συμπεριφορές ιερέων; Σε αυτή την περίπτωση ποιές κυρώσεις επιβάλλονται;
Ο ΙΣΚΕ δεν είναι γραφείο καταγγελιών και δεν σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε ως τέτοιο. Δεν αφιστάμεθα από το καταστατικό μας. Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει, η ιεροσύνη ανεξάρτητα από τα κίνητρα των ανθρώπων είναι χάρισμα και επομένως διακονία. Το χάρισμα έχει να κάνει με διαχείριση -και όχι με κατοχή- και προσφέρεται ανιδιοτελώς. Πρόβλημα αρχίζει να υπάρχει όταν λησμονεί κάποιος την αποστολή του και μεταλλάσσει την διακονία σε εξουσία. Από εδώ θα ξεκινήσει η αντίσταση-αντίδραση που θα πάρει την μορφή συνδικάτου με όλα τα παρεπόμενα, όπως η διάσπαση. Κάτι το οποίο δεν συνάδει με την εκκλησιαστική ενότητα, την χρήση βίας που θα φέρει αντιβία, μεθόδους πίεσης για την επιτυχία τους κλπ. Κύριος σκοπός της υπάρξεως του ΙΣΚΕ είναι σύμφωνα με το καταστατικό του η πνευματική, ηθική και υπηρεσιακή προαγωγή των μελών του και η ενίσχυση του ποιμαντικού έργου τους καθώς και η προβολή και διάδοση της Ορθοδόξου πίστεως.
Η πατρίδα μας όπως και ο όλος ο πλανήτης υποφέρει από την πανδημία του κορωνοϊού. Πιστεύετε ότι η Εκκλησία της Ελλάδας έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις ως προς την σωστή λειτουργία των ιερών ναών και την προστασία των πιστών;
Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας ο ΙΣΚΕ συντάχθηκε με τις προτροπές της Ιεραρχίας και του κράτους. Η Εκκλησία ήταν ο μόνος χώρος όπου τα μέτρα εφαρμόστηκαν με μαθηματική ακρίβεια. Αυτό έγινε για την προστασία των πιστών και των εργαζομένων στους ιερούς ναούς. Αντιδράσαμε έντονα όταν στοχοποιήθηκε η Εκκλησία πως τάχα δεν τηρεί τα μέτρα. Υπήρξαν αναμφισβήτητα και υπάρχουν αντιρρησίες όσον αφορά την επιδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί γι’ αυτήν. Αυτοί που ψάχνουν για αντιρρησίες στον χώρο της Εκκλησίας τους προτρέπουμε να κοιτάξουν στο χώρο των υγειονομικών.
Σε τι ποσοστά κυμαίνεται έως σήμερα ο εμβολιασμός των κληρικών κατά του κορωνοϊού; Εχουν πειστεί οι ιερείς για την αναγκαιότητα αυτής της πράξης;
Τα ποσοστά ποικίλουν. Υπάρχουν Μητροπόλεις όπου έχει εμβολιασθεί το 90% των κληρικών. Δυστυχώς, έχουν χαθεί κληρικοί μικροί στην ηλικία, οι οποίοι είχαν αρνηθεί να εμβολιασθούν.
Με ποιό μήνυμα θα θέλατε να απευθυνθείτε στους ορθοδόξους πιστούς;
Θα ήθελα να ευχηθώ ο Προαιώνιος Λόγος του Πατρός να βρει χώρο να γεννηθεί στις καρδιές όλων των ανθρώπων. Μια καρδιά άδεια από την παρουσία του Χριστού δεν προμηνύει τίποτα καλό για το μέλλον. Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε θεωρώ πως όλοι πρέπει να στρέψουμε τα βλέμματα μας προς τον Θεό και να του ζητήσουμε το έλεός του. Είναι γεγονός πως απομακρυνθήκαμε από κοντά του και οι περισσότεροι άνθρωποι τον έχουν εξορίσει από την ζωή τους. Είθε, φέτος ο μεγάλος επισκέπτης της γης να χαρίσει σ όλους την πολυπόθητη υγεία αλλά και την σωτηρία των ψυχών μας.
Σωτήρης Λέτσιος
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”