Του Μάνου Χατζηγιάννη
Νέα μεγάλη συζήτηση αναφορικά με τις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας αναμένεται να ανοίξει ξαφνικά μετά την παρέμβαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ.
Στην ομιλία του κατά της διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης με θέμα «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος» ο κ. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους λέγοντας χαρακτηριστικά πως “πρέπει να πούμε την αλήθεια”, μην εξηγώντας πάντως ποιός μέχρι σήμερα έλεγε…ψέμματα!
Σχολίασε δε πως “οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας δεν επηρεάζουν σε τίποτα και δεν πρέπει να επηρεάζουν την απόλυτα κατοχυρωμένη για όλους θρησκευτική ελευθερία”.
Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει είναι τι εννοεί ο υπουργός μιλώντας για “θρησκευτική ελευθερία” και πως οριοθετείται αυτή. Γιατί αν στο πλαίσιο της “θρησκευτικής ελευθερίας” είναι για παράδειγμα και η κατασκευή τεμένους -με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό- τότε η συζήτηση πάει αλλού…
Αναλύοντας, πάντως, τα βασικά πεδία της επόμενης αναθεώρησης ο κ. Βενιζέλος στάθηκε και στο επίμαχο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας αντιμετωπίζοντας το ομολογουμένως με…ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ τρόπο. Μίλησε μάλιστα και για το Άγιον Όρος, του οποίου την πολιτική αρμοδιότητα έχει ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών, κάνοντας αναφορά στο συνταγματικό καθεστώς που διέπει την Αθωνική Πολιτεία.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Και ως προς τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, που είναι ένα διαρκώς επανερχόμενο ζήτημα, νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πούμε την αλήθεια, να πούμε ποια είναι η ερμηνεία που έχει επικρατήσει και το αληθές περιεχόμενο του Συντάγματός μας. Να πούμε ότι οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας δεν επηρεάζουν σε τίποτα και δεν πρέπει να επηρεάζουν την απόλυτα κατοχυρωμένη για όλους θρησκευτική ελευθερία. Αλλά ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, που πρέπει να υπάρχουν για λόγους ιστορικούς, αφορούν τελείως διαφορετικά πράγματα, δηλαδή τη συνταγματική κατοχύρωση της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη συνταγματική κατοχύρωση των σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος. Μην ξεχνάμε ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει ούτως ή άλλως με το συνταγματικό καθεστώς του Αγίου Όρους. Αυτές είναι λοιπόν οργανωτικού χαρακτήρα διατάξεις που υπάρχουν στο Σύνταγμά μας για λόγους εξωτερικής πολιτικής και ιστορίας και δεν έχουν να κάνουν με τη θρησκευτική ελευθερία.”