ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ – Ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, ο οποίος ενθρονίσθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στον ιερό ναό Της του Θεού Σοφίας, παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη της ποιμαντορίας του στον «Εθνικό Κήρυκα».
Μίλησε για τα αισθήματα συγκίνησης που τον διακατέχουν, για τους νέους και την Εκκλησία, για τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου, την Ομογένεια και άλλα.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Παναγιώτατε, πώς αισθάνεστε με την εκλογή και ενθρόνισή σας στην ιστορική και αγιοτόκο Μητρόπολη Θεσσαλονίκης;
Μητρ. Φιλόθεος: Ασφαλώς αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και ταυτόχρονα συναισθάνομαι την ευθύνη που υπάρχει όντας Μητροπολίτης μιας τόσο σημαντικής Επαρχίας αλλά κυρίως τόσο σπουδαίων ανθρώπων όπως είναι οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι προσβλέπουν στο πρόσωπο του Επισκόπου θεωρώντας ότι αποτελεί το πρόσωπο εκείνο χάρη στο οποίο μπορούν και οι ίδιοι να οδηγηθούν στη ζωή της Εκκλησίας.
«Εθνικός Κήρυκας»: Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας καθώς ανεβαίνατε στον αρχιερατικό θρόνο την ημέρα της ενθρόνισής σας;
Μητρ. Φιλόθεος: Σκέψεις που οπωσδήποτε μου έδωσαν αφορμή να αναλογιστώ, και πάλι τονίζω, το μέγεθος της ευθύνης, ιδίως όταν βρίσκεσαι μέσα σ’ έναν τέτοιον ιστορικό ναό όπως είναι ο ναός Της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης. Οταν βλέπεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να σε κοιτάζουν. Οταν έχεις δίπλα σου τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο οποίος σε προέκρινε γι’ αυτή τη θέση. Οταν υπάρχει δίπλα σου ο εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, και απέναντί σου τα πρόσωπα των ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος που σε τίμησαν με την τίμια ψήφο τους και ασφαλώς η παρουσία όλου του ευλογημένου λαού του Θεού δεν μπορείς παρά να αισθάνεσαι βαθύτατη συγκίνηση και το τι σημάνει να είσαι διάδοχος αυτών των Αγίων της Εκκλησίας, όπως ήταν ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, ο Οσιος Γρηγόριος ο Καλύδης και άλλοι της Εκκλησίας, Πρώτος στην πόλη του Αγίου Δημητρίου.
«Ε.Κ.»: Στον επιβατήριο λόγο σας κάνατε εκτενή αναφορά στους νέους και μάλιστα με λόγο ποιητικό. Αλήθεια, τι σας λένε οι νέοι για την Εκκλησία και την Ορθόδοξη Πίστη γενικότερα;
Μητρ. Φιλόθεος: Η πλειοψηφία των νέων βρίσκεται ίσως σε μία κριτική στάση απομάκρυνσης από τη ζωή της Εκκλησίας. Ομως υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι αγωνίζονται να παραμένουν πιστοί στο θέλημα του Θεού και συνεπείς στη ζωή της Εκκλησίας. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν, οι νέοι άνθρωποι, επιζητούν και θέλουν πάνω απ’ όλα ειλικρίνεια από τους ποιμένες της Εκκλησίας και προσβλέπουν στους ανθρώπους της Εκκλησίας ζητώντας να υπάρχει όχι μόνον λόγος περί του Θεού, αλλά κυρίως βίωμα, τρόπος ζωής που να είναι σύμφωνα με όσα οι Χριστιανοί διδάσκουν. Οσο μας αφορά όλους μας πρέπει να αγωνιζόμαστε ως ποιμένες της Εκκλησίας να παραμένουμε σταθεροί σ’ αυτή την σύμπτωση ζωής και λόγου, πίστης και βιώματος.
«Ε.Κ.»: Τι τους απασχολεί περισσότερο από όλα; Εχουν υπαρξιακά και εσχατολογικά ερωτήματα;
Μητρ. Φιλόθεος: Πολλοί από τους ανθρώπους και ιδίως τους νέους έχουν τέτοια υπαρξιακά ζητήματα. Νομίζω αν δεν υπήρχαν τέτοια υπαρξιακά ζητήματα τότε δεν θα υπήρχαν και αυτά τα φαινόμενα ακόμα και της βίας, της ανομίας που μπορεί να υπάρχει ιδιαίτερα στη νεότητα διότι στην τάση των ανθρώπων και στην αγωνία τους να βρουν την αληθινή ζωή στρέφονται σε λανθασμένους δρόμους.
Η πρόταση ζωής της Εκκλησίας, η πρόταση ζωής του Χριστού είναι να βρουν την πραγματική ζωή που αυτή υπάρχει κοντά στον Χριστό.
«Ε.Κ.»: Πόσο υποψιασμένοι είμαστε σήμερα γι’ αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι;
Μητρ. Φιλόθεος: Αυτό είναι ένας διαρκής αγώνας και νομίζω πως είναι ένας αγώνας ζωής να μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε το τι στην πραγματικότητα είναι η Εκκλησία. Να αποφεύγουμε τους διάφορους πειρασμούς που ο διάβολος μας θέτει, προκειμένου να μας οδηγήσει κάπου διαφορετικά από αυτό που είναι η Εκκλησία και παραμένοντας σε ουσιαστικό σύνδεσμο με το Σώμα του Χριστού. Να αγωνιζόμαστε μέσα στην Εκκλησία και με την Εκκλησία να ζούμε αυθεντικά τη ζωή των Χριστιανών με τις πτώσεις μας, με τις δυσκολίες μας, αλλά χωρίς ποτέ να απομακρυνόμαστε από αυτό που είναι η Εκκλησία και κυρίως από τον τρόπο της ζωής που η Εκκλησία επαγγέλλεται.
«Ε.Κ.»: Θα λέγατε ότι είναι άλλος τρόπος ζωής;
Μητρ. Φιλόθεος: Ακριβώς, είναι ο άλλος, ο διαφορετικός τρόπος ζωής, ο νέος τρόπος ζωής ο οποίος έχει ως στόχο του να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ένωση με τον δημιουργό του, στη σωτηρία του, στην υπέρβαση και στη νίκη κατά του θανάτου κι αυτό είναι το πραγματικά διαφορετικό καινούργιο και άλλο που φέρνει η Εκκλησία στον κόσμο, την υπέρβαση και τη νίκη κατά του θανάτου.
«Ε.Κ.»: Γίνεται λόγος στην Ελλάδα σήμερα για θεσμοθέτηση του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου; Εχετε άποψη για το θέμα;
Μητρ. Φιλόθεος: Η άποψή μου δεν μπορεί να διαφέρει από την άποψη της Ορθοδόξου Εκκλησίας η οποία νομίζω πως είναι σαφώς εκπεφρασμένη ότι κάτι τέτοιο θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για την τεκνοθεσία εκ μέρους αυτών των προσώπων, κάτι το οποίο αποτελεί μία βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της οικογένειας.
«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;
Μητρ. Φιλόθεος: Η Ομογένεια είστε άνθρωποι οι οποίοι διατηρείτε την Πίστη και ζείτε την Εκκλησία και όλοι μαζί αποτελούμε ένα ενιαίο και αδιάσπαστο Σώμα, το Σώμα το Αγιο του Χριστού μετέχοντας στη ζωής της Αγίας Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, είστε εκείνοι που απομακρυσμένοι από την μητέρα πατρίδα μπορείτε και έχετε την πατρίδα, τις παραδόσεις μας, την εθνική σας συνείδηση μέσα στην καρδιά σας ως πολυτιμότατο θησαυρό τον οποίον όμως προσφέρετε και στους άλλους ανθρώπους. Πάντοτε συγκινούμαστε όταν βλέπουμε αυτές τις μεγαλειώδεις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου. Είσθε οι αδελφοί μας που μπορεί να μας χωρίζει η απόσταση, όμως στην πραγματικότητα παραμένουμε αδελφοί και διαρκώς κοντά.
Του Θεοδώρου Καλμούκου/ekirikas.com