του Θεόδωρου Καλμούκου
Αρχισαν το περασμένο Σάββατο 19 Ιανουαρίου οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί για τα Ελληνικά Γράμματα, δηλαδή την Ελληνική Παιδεία, τη Γλώσσα, τον Πολιτισμό, την Ιστορία, τον Ελληνικό Τύπο, στη Μητρόπολη Σικάγου και θα διαρκέσουν επί μία και πλέον εβδομάδα, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο κατά τα τελευταία 28 χρόνια.
Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών. Στη διοργάνωση των εκδηλώσεων πρωτοστατεί ο Μητροπολίτης Σικάγου Ιάκωβος, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» εξήγησε διεξοδικά τις διοργανωθείσες εκδηλώσεις, ενώ μίλησε για το θέμα της Ελληνικής Παιδείας, τη σημερινή πορεία και τις προοπτικές, αγγίζοντας κάποια σοβαρά προβλήματα που υφίστανται όπως εκείνο των προσοντούχων δασκάλων και διδασκαλισσών, αλλά και της χρηματοδότησης της Ελληνικής Παιδείας.
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε ότι «έχουμε διάφορες εκδηλώσεις ούτως ώστε να τονιστεί η αξία των Ελληνικών Γραμμάτων» και διευκρίνισε πως «επειδή πέφτει η γιορτή των Τριών Ιεραρχών ημέρα Τετάρτη και μας χαλάει λιγάκι το πρόγραμμα γιʼ αυτό αρχίσαμε το Σάββατο στις 19 του μηνός και είχαμε μία πολύ ωραία πανσχολική γιορτή. Πολλά σχολεία μαζί παρουσίασαν κάτι, είτε ποίημα, είτε ανάγνωση, είτε ύμνους, και πρέπει να σας πω ότι συγκινήθηκα πολύ διότι συμμετείχαν πολλά παιδιά με τα ωραία τους Ελληνικά, αλλά συμμετείχαν και πολλοί γονείς. Την Κυριακή στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου τελέσαμε τη Λειτουργία και το μνημόσυνο προς τιμή και μνήμη των διδαξάντων στα ελληνικά σχολεία, των δημοσιογράφων, των ραδιοεκφωνητών, τηλεοράσεων κ.λπ., οι οποίοι διατήρησαν και προήγαγαν την ελληνική γλώσσα, είναι αρκετά ονόματα. Το Σάββατο που μας έρχεται στις 26 έχουμε άλλη μία σχολική εκδήλωση και την Κυριακή θα έχουμε τη Λειτουργία στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα έχομε σε μεγάλη αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων το ετήσιο γεύμα. Φέτος προσκάλεσα τον π. Γεώργιο Δράγα από τη Θεολογική Σχολή να κηρύξει το πρωί στη Λειτουργία και να μιλήσει στη συνέχεια στο γεύμα. Στο τέλος θα τιμήσουμε τα παιδιά με βραβεία όλων των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που λέγεται ʽΑγραφονʼ, είναι ένας τίτλος του αειμνήστου Φώτη Λίτσα και γίνεται εις τιμή και μνήμη του. Τα προηγούμενα χρόνια δίναμε και χρήματα και βιβλία, φέτος θα δώσουμε ωραιότατες εικόνες των Τριών Ιεραρχών πάρα πολύ καλές και επίσης ένα βραβείο το οποίο υπογράφω».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε ακόμα, ότι «την Τρίτη το εσπέρας έχομε τον εσπερινό στην κοινότητα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με ομιλία και σχολικό πρόγραμμα και την κυριώνυμη ημέρα των τριών Ιεραρχών έχομε Λειτουργία και πρόγραμμα επίσης».
Είπε ότι «η Ελληνική Παιδεία μέσα στο Σικάγο εμφανίζει καλή εικόνα» και πρόσθεσε «εκείνο που μας θλίβει είναι η περιφέρεια, δηλαδή οι πολύ μικρές κοινότητες δεν έχουν ούτε δασκάλους, ούτε κανέναν. Αν ο ιερεύς είναι συνειδητός και μαζέψει μερικά παιδιά έχει καλώς, αλλά όλες οι κοινότητες έχουν Απογευματινό σχολείο. Οταν η κοινότητα είναι μεγάλη έχει καλό σχολείο».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιάκωβο, «στο Σικάγο υπάρχουν τρία Ημερήσια σχολεία», ενώ στην ερώτηση αν είναι σε καλή κατάσταση από απόψεως αριθμού μαθητών και οικονομικών, είπε ότι «όλα έχουν τα οικονομικά τους προβλήματα αλλά τέλος πάντων κάπως τα καταφέρνουν. Βέβαια όλα αυτά τα σχολεία είχαν πάρα πολλά παιδιά τον καιρό της μεταναστεύσεως το 1965-1970, οι γονείς όμως μετακόμισαν σε περιοχές εκτός πόλεως και ο αριθμός μειώνεται, βέβαια υπήρξε και δημογραφικό πρόβλημα λόγω αλλαγής στη σύνθεση των κατοίκων των περιοχών».
Μιλώντας για τους γονείς, είπε ότι «υπάρχουν οι ενθουσιώδεις, υπάρχουν και οι ουδέτεροι» και τόνισε «εκείνο που είναι μεγάλο εμπόδιο είναι οι αποστάσεις».
Αν τα σχολεία τσάρτερ είναι η εναλλακτική λύση, είπε: «μπορούν να ιδρυθούν μόνο στις πόλεις, ο περισσότερος δικός μας κόσμος είναι στα προάστια» και τόνισε «δεν έχω πρόβλημα με τα σχολεία τσάρτερ, αλλά δεν ξέρω και τι επιτρέπουν στη διδασκαλία τους».
Στην ερώτηση πόσο σοβαρή είναι η υπόθεση της Ελληνικής Παιδείας για εκείνον, απάντησε: «είναι πολύ σοβαρή στη φύση της, αλλά δεν είναι πολύ σοβαρή στην πραγματικότητα γιατί υπάρχουν πρακτικά εμπόδια, οι αποστάσεις, οι ώρες διδασκαλίας μετά το αμερικάνικο σχολείο, όταν εργάζονται και οι δύο γονείς, ή η λάθος φιλοσοφία μερικών ότι εδώ είναι Αμερική, ίσως δεν καταλαβαίνουν την αξία της ελληνικής γλώσσας για το παιδί το οποίο θα την καταλάβει όταν μεγαλώσει» και πρόσθεσε «σήμερα η γλωσσομάθεια είναι προσόν».
Αν ως Αρχιεπισκοπή κάνουμε όσα μπορούμε για την Ελληνική Παιδεία, είπε: «νομίζω ότι μόνη η Εκκλησία κάνει ό,τι κάνει διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος ή άλλος παράγοντας ή Οργανισμός».
Ο Μητροπολίτης Ιάκωβος χαρακτήρισε «άλυτο πρόβλημα» την έλλειψη προσοντούχων δασκάλων, ενώ στην ερώτηση γιατί το Ελληνικό Κολέγιο να αντικαταστήσει το Διδασκαλείο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου, είπε, «αυτό δεν το ξέρω» και πρόσθεσε «πρέπει να κάνει αυτό το ειδικό τμήμα», ενώ διερωτήθηκε «ποιος θα πάει εκεί αφού όταν διοριστούν πώς θα ζήσουν με τον μισθό του δασκάλου του απογευματινού σχολείου, αλλά και η ενορία έχει πρόβλημα και ξεφεύγει ο προϋπολογισμός της αν έχει δύο και τρεις δασκάλους;». Στην ερώτηση γιατί δεν ξεφεύγει ο προϋπολογισμός με τους υψηλούς μισθούς των ιερέων των 120 χιλιάδων και θα ξεφύγει με τους μισθούς των δασκάλων, είπε: «αυτές είναι παγιωμένες καταστάσεις δυστυχώς και δεν αλλάζουν διότι δεν έγινε και μία σοβαρή και δυνατή προσπάθεια».
Στην ερώτηση γιατί το Ταμείο της «Ηγεσίας των 100» δεν έχει δώσει τίποτε για το θέμα της Ελληνικής Παιδείας ή γιατί όταν έλθει ο λόγος για την Ελληνική Παιδεία τα πάντα στερεύουν, είπε «αυτό δεν το ξέρω» και συμπλήρωσε «μια φορά που τύχαμε να είμαστε στο προεδρείο της ʽΗγεσίας των 100ʼ έκανα μερικές παρατηρήσεις και μου είπαν θα το δούμε, θα το κοιτάξουμε, αλλά είναι όλοι επιχειρηματίες, τα Ελληνικά δεν τα χρησιμοποιούν, ξέρουν κάτι από τη μητέρα τους παλαιότερα» και τόνισε «πρέπει να δώσει 15 εκατομμύρια για την Ελληνική Παιδεία η ʽΗγεσία των 100ʼ».
Στην ερώτηση μετά τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τι βλέπετε για διαδοχή, είπε ότι «μόνο το Αγιο Πνεύμα γνωρίζει», ενώ στην επισήμανση ότι οι ζυμώσεις και οι συσχετισμοί γίνονται χωρίς το Αγιο Πνεύμα, είπε ότι «δεν μπορώ να πω» και πρόσθεσε πως «με απασχολεί κυρίως το επισκοπικό θέμα, να υπάρχουν σωστοί αρχιερείς, διότι όταν υπάρχει μία σωστή ηγεσία τα προβλήματα κάπως θα θεραπεύονται».
Τάχθηκε εναντίον των εγγάμων Επισκόπων διότι όπως είπε «θα είναι πολυάσχολοι», ενώ στην ερώτηση αν ένας Επίσκοπος είναι περισσότερο πολυάσχολος από τον Πρόεδρο της Αμερικής που είναι έγγαμος, επεσήμανε ότι «ο Πρόεδρος κάθεται στο γραφείο του και έχει 150 ανθρώπους γύρω του και λύνει τα προβλήματα, ο Επίσκοπος όμως πρέπει να τρέχει. Και βλέπω από τον εαυτό μου, 40 χρόνια τρέχω σέρνοντας βαλίτσες, άμφια, μίτρες» και συμπλήρωσε «θα είχαμε διαζύγια Επισκόπων καθημερινώς».