Του Δημήτρη Βούκια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ – «Τώρα που αποσύρονται σιγά – σιγά τα ύδατα ελλοχεύει ο κίνδυνος από μολυσματικές ασθένειες, ιδίως από τα ψόφια ποντίκια…Τα μεγάλα ζώα που πνίγηκαν, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα, τα βλέπουμε και τα μαζεύουμε.Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μονάδες της Μητροπόλεως, όλες οι υποδομές έχουν τεθεί σε επιφυλακή», ανέφερε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ σχετικά με το σχέδιο της Μητροπόλεως για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αναλυτικά τα όσα μας ο Ιεράρχης της θεσσαλικής πρωτεύουσας :
«Η Ιερά Μητρόπολη μας βοηθάει από την πρώτη στιγμή. Τα τρία πρώτα βράδια που ήταν και κρίσιμα, στην εκκλησία στο Αρμένιο στήθηκε ένας χώρος διανυκτέρευσης και ένα συσσίτιο για να μπορέσουν 150 άτομα περίπου, να παραμείνουν με συνθήκες ασφαλείας καθώς εκείνη την βραδιά πλημμύρισαν και το χωριό Σωτήριο και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αρμένιο.
Τα δικά μας τα χωριά, δεν είναι μικρά χωριά. Είναι κεφαλοχώρια του κάμπου. Έχουν κατοίκους 1.500 – 2.000 το κάθε χωριό και συνεπώς καταλαβαίνετε ότι επηρεάζονται μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων.
Την πρώτη λοιπόν βραδιά, μείνανε περίπου 150 άνθρωποι μέσα στην εκκλησία με υπεύθυνο τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αρμενίου επειδή εκεί λειτουργεί και γηροκομείο. Παρασκευάστηκαν μερίδες φαγητού -υπήρξε η δυνατότητα- και καλύψαμε τον κόσμο και συνεχίζουμε να τον καλύπτουμε.
Η πρώτη μας μέριμνα εκεί ήταν να μην υπάρξει κίνδυνος για τα γεροντάκια μας. Ανέβηκαν στον 1ο όροφο του ιδρύματος και δεν διεκόπησαν οι παροχές του νερού και του ηλεκτρισμού. Συνεπώς, παρέμειναν εκεί με απόλυτη ασφάλεια και συνεχίζουν να παραμένουν μέχρι και σήμερα στο ίδρυμα χωρίς να χρειαστεί να μετεγκατασταθούν αλλούν.
Δυστυχώς, υπήρξε το φαινόμενο ο κάμπος να πλημμυρίζει σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να διακόπτεται η επικοινωνία. Αυτή την στιγμή η Γιάννουλη, που ουσιαστικά είναι προάστιο της Λάρισας δεν είναι προσβάσιμη. Υπάρχει πρόβλημα με την γέφυρα. Εκεί στην Γιάννουλη, ο Εφημέριος οργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή έναν χώρο φιλοξενίας 35 ατόμων και παρασκευάζει ένα συσσίτιο, που κατά περιόδους έχει φτάσει ακόμη και τις 200 μερίδες.
Στο συσσίτιο στην Γιάννουλη, επειδή κάποια στιγμή κόντεψαν να τελειώσουν τα εφόδια, με προσπάθεια μεγάλη των ανθρώπων της ενορίας του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος Λαρίσης, πήγαν ζυμαρικά και κοτόπουλα. Πέρασαν απέναντι με την φαγάνα και τα συνόδευσε ο π. Νικηφόρος Κοντογιάννης, ο οποίος και μετέφερε ασφαλώς αυτά τα εφόδια προκειμένου να μπορούν οι άνθρωποι να συνεχίσουν να έχουν την τροφοδοσία τους.
Παράλληλα, στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλία Τυρνάβου διανυκτέρευσαν 20 άτομα, συνεχίζουν να διανυκτερεύουν τα 12, καθώς στην περιοχή της Φαλάνης είχαμε μεγάλες καταστροφές.
Σε κάθε περίπτωση, όλες οι μονάδες της Μητροπόλεως, όλες οι υποδομές έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Στο Οικοτροφείο στην Λάρισα δεν φιλοξενούμε πλημμυροπαθείς γιατί έχουμε τις φοιτήτριες μας, που έχουν έρθει από άλλες πόλεις για να σπουδάσουν και συνεπώς τα δωμάτια είναι καλλυμένα.
Οτιδήποτε άλλο όμως μπορούμε, το κάνουμε και το έχουμε διαθέσει.
Η Μητρόπολη έχει κινητοποιήσει το δυναμικό της, έχουμε λάβει πολλές προσφορές ανθρώπων σε είδος και η ίδια η Ιερά Μητρόπολη έχει προκαλέσει την έλευση εφοδίων σε εμφιαλωμένο νερό, σε κλινοσκεπάσματα και σε χλωρίνες. Τώρα που αποσύρονται σιγά – σιγά τα ύδατα ελλοχεύει ο κίνδυνος από μολυσματικές ασθένειες, ιδίως από τα ψόφια ποντίκια.
Τα μεγάλα ζώα που πνίγηκαν, αγελάδες, κατσίκια, πρόβατα, τα βλέπουμε και τα μαζεύουμε. Αλλά τα τρωκτικά όπως και τα φίδια και τα βατράχια που επιζούν και επιβιώνουν στο νερό και έχουν κατέβει στην περιοχή μας, δεν τα βλέπουμε. Άρα, υπάρχει κίνδυνος από πολλές μολυσματικές ασθένειες.
Για αυτό και τώρα έχουμε ανάγκη από γαλότσες και από Τ (αυτά που σπρώχουν τα νερά) και από διάφορα απολλυμαντικά και καθαριστικά που είναι και αντιμικροβιακά ταυτόχρονα.
Η Ιερά Μητρόπολη χθες, πλήρωσε, 11.600€ για ζωοτροφές, διότι όσα ζώα δεν πνίγηκαν δεν έχουν τι να φάνε και επομένως πρέπει το ζωικό κεφάλαιο να παραμείνει για να μείνουν και οι άνθρωποι στον τόπο και πρόκειται να πληρώσει αύριο γύρω στα 10.000€, πάλι για ζωοτροφές.
Οι μεν πρώτες πήγαν στην περιοχή του Αμπελώνα που είναι κοντά στον Τύρναβο, οι άλλες θα πάνε στην περιοχή των Τεμπών. Σήμερα μόλις άνοιξε ο δρόμος του Δήμου Τεμπών για να έχουν πρόσβαση από Θεσσαλονίκη.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει επικοινωνία Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μέσω της ΠΑΘΕ. Είναι κομμένη ακόμη η δυνατότητα μεταφοράς εφοδίων γιατί ακόμα ανοίγουν με την σειρά υδατοφράγματα για να ξεπλημμυρίσουν τα ορεινά της Θεσσαλίας και κατεβαίνει το νερό μέσω του Πηνειού, της Λίμνης Κάρλας, του κάμπου και προχωράει προς την θάλασσα.
Αυτή την στιγμή, γίνεται ελεγχόμενη εκτροπή για αυτό και δεν έχουμε πλημμύρες στα χωριά, έχουμε όμως πλημμύρες στα χωράφια και προκειμένου να αποστραγγιστούν τα ορεινά και στην συνέχεια να αποστραγγιστεί και ο κάμπος.
Παρα ταύτα, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στον Δήμο Τεμπών από την περιοχή της Λάρισας, για αυτό τα εφόδια στον Δήμο Τεμπών τα κατεβάζουμε είτε από Κοζάνη είτε από Θεσσαλονίκη
Έχουμε μοιράσει, ίσως και να μιλάμε για τριψήφιο αριθμό τόνων τροφίμων, έχουμε δώσει τις πρώτες 100 κουβέρτες στο Κλειστό Γυμναστήριο στην περιοχή της Νεάπολης.
Αυτές οι δομές τώρα διαλύονται είτε γιατί κάποιοι επιστρέφουν στα σπίτια τους είτε γιατί κάποια ξενοδοχεία παίρνουν, κάποιο αντάλλαγμα χρηματικό από τον Δήμο και ανοίγουν δωμάτια.
Από εδώ και εμπρός μετράμε τις πληγές μας για να μπορέσουμε να δούμε τι άλλο θα μπορέσουμε να κάνουμε στον τόπο μας, γιατί η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου έχει προγραμματίσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εφοδιασμού με σεντόνια και κουβέρτες. Διότι, όπου μπήκε η πλημμύρα είναι μάταιο να τα πλύνουν και να ξαναχρησιμοποίησει ο κόσμος. Είναι θέμα δημόσιας υγείας.
Έχουμε λοιπόν, παρακαλέσει και μας στέλνουν αλλά και εμείς προσπαθούμε από τα χρήματα που θα μαζέψουμε από εδώ και μπρος, ουσιαστικά να αντικαταστήσουμε όσο δυνατόν περισσότερα σεντόνια και κουβέρτες.
Να ευχαριστήσω πάρα πολλούς φορείς οι οποίοι έσπευσαν και μας βοήθησαν, την Ι.Μ. Μεσσηνίας, την Ι.Μ. Μεσογαίας, την Ι.Μ. Μονεμβασίας, την Ι.Μ. Ηλείας, την Ιερά Μονή Βαρλαάμ, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου αλλά και όλους τους φορείς καθώς επίσης και τους ανθρώπους από το εξωτερικό».
Σημ: Σε αυτό το σημείο χάθηκε και το σήμα από το κινητό τηλέφωνο του Σεβασμιωτάτου και δεν ήτο δυνατό η περαιτέρω επικοινωνία, καθώς βρίσκεται στα χωριά του κάμπου και μετακινείται συνεχώς. Ευχόμαστε καλή δύναμη στο έργο του και με την βοήθεια του Θεού να αποκατασταθούν γρήγορα οι πρωτοφανείς καταστροφές που υπέστησαν οι άνθρωποι.