Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων συγγραφέας του τρίτομου έργου για τον Πατριάρχη Δημήτριο ιερουργών στον Βόλο.
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, εκ των πλέον λογίων και κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνέγραψε τρίτομο μνημειώδες και καλαίσθητο έργο, εις τιμή και μνήμη του αειμνήστου Πατριάρχη Δημητρίου, με τίτλο: «Η ιερά πορεία αγάπης, ειρήνης και ενότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου». Το έργο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη με την οικονομική χορηγία του εκ Θεσσαλονίκης επιχειρηματία Αλέξανδρου Μπακατσέλου.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» ο συγγραφέας του τρίτομου έργου, Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων, αναφέρεται σ? αυτό, σε προσωπικές του εμπειρίες πλησίον του μεγάλου Πατριάρχη Δημητρίου, αλλά και σε θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο σήμερα.
Στον πρώτο τόμο συμπεριλαμβάνεται άρθρο του επίσης λογίου και επιφανή Μητροπολίτη Σεβαστείας Δημητρίου, με τίτλο: «Ο Πατριάρχης Δημήτριος, όπως τον έζησα».
Η συνέντευξη με τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιότατε, πώς αισθάνεστε με την ολοκλήρωση και κυκλοφορία του τρίτομου αφιερωματικού σας έργου για τον αείμνηστο Πατριάρχη Δημήτριο;
Μελίτων: Αισθάνομαι ότι εξεπλήρωσα ένα χρέος σεβασμού, ευγνωμοσύνης και υιικής αγάπης.
«Ε.Κ.»: Αν δεν κάνω λάθος τον είχατε συνοδεύσει σε όλες σχεδόν τις ιερές του αποδημίες; Ποιες θα ξεχωρίζατε ως τις πιο σπουδαίες και ιστορικές;
Μελίτων: Δεν μπορώ να ξεχωρίσω, αλλά θα μπορούσα να σημειώσω την εις την Εκκλησία της Ρωσίας, 400 χρόνια, μετά την επίσκεψη του Ιερεμίου του Δ’, την προς την Εκκλησία της Ελλάδος, σε δύσκολες εποχές. Επίσης, την εις την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου εις τον Νέον Κόσμον. Αλησμόνητοι παραμένουν αι τιμαί αι οποίαι εδόθησαν εν τω προσώπω του Πατριάρχου Δημητρίου εις την Μητέρα Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως από όλας τας εκκλησιαστικάς, με επί κεφαλής τον τότε Προκαθήμενον της Εκκλησίας μας εκεί Αρχιεπίσκοπον Αμερικής Ιάκωβο, πολιτικάς, δημοτικάς και πολιτειακάς ανά την Αμερικήν εξουσίας, γενικώτερον δε υπό του ευσεβούς Ορθοδόξου εκεί λαού και των εν γένει χριστιανών και μη χριστιανών πολιτών αυτής.
Το προσκύνημά του εις το Αγιο Ορος το ξεχωρίζω επίσης. Σ’ αυτό, γενικά, μίλησε κυρίως με την καρδιά του, με την πίστη του, με τη σιωπηλή δέησή του. Τον ενθυμούμαι σαν αυτή τη στιγμή προσευχόμενο με κατάνυξη, γονατιστό και δακρυσμένο, μπροστά στην θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτίσσης. Αξιοθαύμαστη είναι η εν Αθήναις, κατόπιν προσευχής του Πατριάρχου Δημητρίου, εις την Παναγία του Αξιον Εστίν εμφάνισις του αγνώστου μέχρι τότε εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ήδη μακαριστού Αρχοντος Παναγιώτου Αγγελοπούλου και της οικογενείας του και η υπ’ αυτής ανάληψις εξ ολοκλήρου της δαπάνης ανοικοδομήσεως του Πατριαρχικού Οίκου.
«Ε.Κ.»: Τι ήταν εκείνο που είχε ο Πατριάρχης Δημήτριος και μαγνήτιζε τους ανθρώπους;
Μελίτων: Η ενδόμυχη και γεμάτη αγάπη του Πατριάρχου Δημητρίου προς όλους προσευχή του και η Χάρις του Αγίου Πνεύματος, που ακτινοβολούσε μαζί με μια μεγάλη απλότητα, ταπείνωση και ιλαρότητα.
«Ε.Κ.»: Εσείς που τον ζήσατε εκ του σύνεγγυς, πώς θα χαρακτηρίζατε την 19χρονη Πατριαρχία του;
Μελίτων: Ειρηνοποιό, ενοποιό, και γεμάτη συμπάθεια και αγάπη προς όλους. Αποκάλυψις της δυνάμεως της Χάριτος του Θεού.
«Ε.Κ.»: Πώς αντιμετώπισε ο Πατριάρχης Δημήτριος την «εξ οικείων του Θρόνου» εισήγηση να παραιτηθεί, όπως έγραψε ο Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Δημήτριος στο άρθρο του στον πρώτο τόμο του έργου σας, «ο Πατριάρχης Δημήτριος όπως τον έζησα»;
Μελίτων: Με την ανθρώπινη δυσαρέσκεια οπωσδήποτε, αλλά όπως πάντοτε κατά τρόπο ήρεμο, σιωπηλό και με προσευχή.
«Ε.Κ.»: Ποιοι ήταν αυτοί «οι οικείοι του Θρόνου» που αποτόλμησαν κάτι τέτοιο θα μας λέγατε;
Μελίτων: Δεν έχει νόημα η ενασχόληση περί προσώπων που εξέφρασαν σκέψεις, οι οποίες δεν ήχθησαν σε ενέργεια.
«Ε.Κ.»: Δεν νομίζετε πως έχετε χρέος έναντι της μνήμης του και της ιστορίας να τους αποκαλύψετε, αφού τώρα πλέον ο Πατριάρχης Δημήτριος βρίσκεται υπό γη;
Μελίτων: Η ψυχή τού Πατριάρχου Δημητρίου δεν βρίσκεται υπό γην, αλλά εις τον ουρανόν, από όπου παρακολουθεί τα πάντα και δεν θα ήθελε να αναμοχλεύωμε συζητήσεις περί τοιούτων θεμάτων.
«Ε.Κ.»: Εχετε πει τον τελευταίο σας λόγο για τον Πατριάρχη Δημήτριο;
Μελίτων: Τον τελευταίον λόγον θα τον ειπεί μόνον ο Χριστός κατά την μέλλουσαν κρίσιν και είμαι βέβαιος ότι θα του απευθύνει το «Δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου»!
«Ε.Κ.»: Ποια λέξη θα χαρακτήριζε τη δική σας διακονία, πλησίον του;
Μελίτων: Πολύτιμος μαθητεία στο πνεύμα και τις αρετές του.
«Ε.Κ.»: Ποιες ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του για το Πατριαρχείο, για τη Ρωμιοσύνη της Πόλης, για την Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον Κόσμο;
Μελίτων: Η μέριμνά του ήτο υπέρ πασών των Εκκλησιών και ιδιαιτέρως η ανθρωπίνη φροντίδα και αγωνία του για το μέλλον του Θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της ευσταθείας του την οποίαν έκανε προσευχή , που όπως δείχνουν τα πράγματα εισηκούσθη. Ελεγε, χαρακτηριστικά δεν θέλω να με θυμούνται οι άνθρωποι, αρκεί να δοξάζεται, και μόνον, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.
«Ε.Κ.»: Τι σας έλεγε για την Αρχιεπισκοπή και την Ομογένεια της Αμερικής;
Μελίτων: Εθαύμαζε και επαινούσε τον ζήλον και τας πρωτοβουλίας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και όλων των μελών της αυτόθι Ελληνορθοδόξου Εκκλησίας και ήλπιζε και ηύχετο να ανδρωθεί αύτη και να γίνει η μεγαλυτέρα, δραστηριοτέρα και περισσότερον προοδεύουσα επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Διέβλεπεν ότι έχει τον ζήλον και τον δυναμισμόν να επιτύχει αυτό το κατόρθωμα.
«Ε.Κ.»: Λείπει σήμερα ο Πατριάρχης Δημήτριος από το Φανάρι, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, από τον κόσμο γενικότερα;
Μελίτων: Ανθρωπίνως λέγομεν, ότι λείπει σωματικώς. Αλλά πνευματικώς είναι ζωντανός μεταξύ μας και μας εμπνέει.
«Ε.Κ.»: Πού πηγαίνει σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Μελίτων: Ως στρατευομένη Εκκλησία το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και μάλιστα συντονίστρια εν τω συστήματι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, βαδίζει την τεθλιμμένη οδό του Ευαγγελίου, ελπίζουσα πάντοτε στο Ελεος του Αναστάντος Αρχηγού και τελειωτού αυτής Κυρίου της δόξης.
«Ε.Κ.»: Ποια είναι μερικά από τα πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Φανάρι;
Μελίτων: Η ενότης της Ορθοδοξίας και ο κίνδυνος εκκοσμικεύσεως των πιστών, διότι η εκκοσμίκευσις τους απομακρύνει από το γνήσιο Ορθόδοξο φρόνημα, την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος. Πρέπει οι πιστοί να ζήσουν ατομικά και συλλογικά την αίσθηση της Χάριτος του Θεού εις τη ζωή των.
«Ε.Κ.»: Μετανιώσατε που παραιτηθήκατε από την Αρχιγραμματεία;
Μελίτων: Οχι, ποτέ. Αλλωστε, εις την παρούσα ζωή τα πάντα τελειώνουν.
«Ε.Κ.»: Πόσο απασχολεί την ιεραρχία του Φαναρίου το ενδεχόμενο της διαδοχής του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου;
Μελίτων: Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας έχει καλήν υγείαν και ακμαίας δυνάμεις, όπως άλλωστε παρακολουθείτε, και δεν τίθεται θέμα διαδοχής.