Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος εκλήθη και όρκισε τους στρατευσίμους της Γ ΕΣΣΟ 2012 στο Ναυτικό Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλου – Σκαραμαγκά.
Επίσης με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 ετών από της ενάρξεως των νικηφόρων βαλκανικών πολέμων στους οποίους διέπρεψε το Πολεμικό μας Ναυτικό, ο Σεβασμιώτατος εξέδωσε Ποιμαντορική Εγκύκλιο η οποία θα αναγνωσθεί στους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής του Περιφερείας την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, εξαίροντας τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση των νησιών του βορείου Αιγαίου.
ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
«Έτι δεόμεθα υπέρ του ευσεβούς ημών έθνους,
του κατά ξηράν, θάλασσαν και αέρα φιλοχρίστου στρατού
και υπέρ του Κύριον τον Θεόν ημών επί πλέον συνεργήσαι
και κατευοδώσαι αυτούς εν πάσι»
Συμπληρώνονται εφέτος εκατό χρόνια από τη διεξαγωγή των ενδόξων Βαλκανικών Πολέμων, με τους οποίους η Ελλάδα διπλασιάστηκε σε έκταση, αποκτώντας την «σπονδυλική της στήλη», την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Πρωταρχικός παράγοντας της ολοκλήρωσης ήταν η ευφυής πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου. Σημαντικός ο ρόλος του ελληνικού λαού που ομονοεί στις δυσκολίες και δεν φείδεται θυσιών ενώπιον των εθνικών κινδύνων.
Εξαίρεται η προέλαση του στρατού μας και είναι στη μνήμη οι αιματηρές μάχες στο Σαραντάπορο, στα Γιαννιτσά, στο Μπιζάνι. Δάκρυα συγκίνησης προκαλεί και μόνο η θύμιση της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.
Όμως κύριος παράγοντας της εθνικής εποποιΐας, το στοιχείο που έκρινε την έκβαση του πολέμου και εκδίωξε οριστικά τους Οθωμανούς από τα Βαλκάνια, ήταν ο Ναυτικός αγώνας. Οι βόρειοι σύμμαχοί μας είχαν βλέψεις στο Αιγαίο με «μήλον της έριδος» τη Θεσσαλονίκη, και ο λόγος που δέχτηκαν τη συμμετοχή μας στους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν το Ναυτικό μας, αφού δεν είχαν έξοδο στο Αιγαίο, όπου κυριαρχούσαν οι Οθωμανοί. Βασίζονταν στη γενναιότητα των Ελλήνων Ναυτικών, έχοντας υπόψη πρότερα ηρωϊκά κατορθώματα σε καιρούς χαλεπούς.
Ο ελληνικός στόλος κράτησε αδρανείς τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, τις τόσο απαραίτητες για τους Οθωμανούς, στα λιμάνια της Μικράς Ασίας. Η μεγάλη, η στρατηγική νίκη, κερδήθηκε στη θάλασσα.
Αν δεν υπήρχε αυτή η προϋπόθεση, διαφορετική θα ήταν η ροή των γεγονότων και η γεωπολιτική εξέλιξη για τους Βαλκάνιους. Και όπως πιστώνεται η εθνική ανάταση και ανάπτυξη στην πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, όμοια θεωρείται ότι πρωταγωνιστής της νίκης ήταν ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, κυβερνήτης της θρυλικής ναυαρχίδας του Αιγαίου, του θωρηκτού «Αβέρωφ».
Ο μεγάλος ναυτικός συνδύαζε ευστροφία, εμπειρία και ανδρεία. Με αυτά τα προσόντα ηγήθηκε του Πολεμικού Ναυτικού με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η απελευθέρωση της Λήμνου στις 12 Οκτωβρίου 1912 θεωρήθηκε παράτολμη πράξη, όμως εκείνος ο άθλος του επέτρεψε να απελευθερώσει όλα τα βόρεια νησιά μας και να υποχρεώσει τον τουρκικό στόλο να μένει στάσιμος στα Δαρδανέλλια. Τούτο είχε άμεση και ευεργετική συνέπεια στις εξελίξεις στην ξηρά, δεδομένων των δυσκολιών της οδικής επικοινωνίας, της μετακίνησης και των προμηθειών. Εάν οι 250.000 έφεδροι Οθωμανοί κατόρθωναν να μεταφερθούν στη Μακεδονία, θα ήταν προφανώς διαφορετική η εξέλιξη.
Η προσωπικότητα του ηγέτη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας˙ όμως η τέχνη του αρχηγού δεν είναι να δραστηριοποιείται μόνος του, αλλά να επιλέγει συνεργάτες, να δημιουργεί επιτελείο και να εμπνέει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Πλάι στον Κουντουριώτη στοιχήθηκαν ικανοί Ναυτικοί, που έδρασαν με πίστη στο Θεό, που επικαλέστηκαν την πρεσβεία του προστάτη των Ναυτικών Αγίου Νικολάου, που είχαν υψηλά ιδανικά και οραματίζονταν ελεύθερη Πατρίδα. Την ώρα που ο Ελληνικός Στρατός κατελάμβανε τη Θεσσαλονίκη, την ημέρα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι Ναυτικοί μας καμάρωναν το νικηφόρο αποτέλεσμα από τον Θερμαϊκό και κανονιοβολούσαν για τη νίκη και σκούπιζαν τα μάτια τους από τα δάκρυα ευγνωμοσύνης.
Αδελφοί μου αγαπητοί,
Ανακαλώντας στη μνήμη τη συμβολή του πολεμικού μας ναυτικού στη διεξαγωγή των ενδόξων Βαλκανικών Πολέμων και στην ολοκλήρωση της Πατρίδος μας, τιμούμε καταρχήν τη μνήμη όλων των ηρώων μας, ιδιαιτέρως δε αυτών του Πολεμικoύ Ναυτικού, που θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Παράλληλα τιμούμε τη σημερινή ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού μας, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες. Είμαστε δε σίγουροι πως αν χρειαστεί και πάλι θα δείξουν την αυτή γενναιότητα και τον ηρωισμό τους για την ακεραιότητα της Χώρας μας. Προσευχόμαστε γι’ αυτούς και ευχόμαστε να έχουν πάντα ψηλά την ιδέα της Πατρίδος, να τους ενισχύει ο Θεός με την πρεσβεία της Παναγίας και του Αγίου Νικολάου.
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΝΔΟΞΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΑΣ
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Νικαίας Α λ ε ξ ι ο ς