Την τέλεση ορισμένων Λειτουργιών σε όλους τους Ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά και τη Διακαινήσιμο Εβδομάδα, προτείνει ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών σε δήλωσή του.
Ο Ιεράρχης σημειώνει πως η κατάσταση είναι σοβαρή λόγω της πανδημίας ωστόσο σημειώνει πως η Εκκλησία πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργική της ζωή.
Αναλυτικά όσα αναφέρει:
“Εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, του αγίου Πάσχα —αλλά και της Διακαινησίμου Εβδομάδος—, θα ήθελα να διατυπώσω δημόσια μία δέσμη προτάσεων για το φλέγον θέμα της «απαγόρευσης» να τελούμε τη θεία Λειτουργία και κάθε άλλη ιεροπραξία, η οποία επιβλήθηκε με την υπ᾽ αριθμ. 2867/Υ1 υπουργική απόφαση της 16ης Μαρτίου, η ισχύς της οποίας παρατάθηκε με νέα απόφαση της 28ης Μαρτίου μέχρι και την 11η Απριλίου.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, Ιεράρχες, Ιερείς, Διάκονοι, μοναχοί και μοναχές και το θεοφιλές πλήρωμα της Εκκλησίας τη σοβαρότητα της καταστάσεως εξαιτίας των κινδύνων για τη δημόσια υγεία από την εμφάνιση και εξάπλωση και στη χώρα μας του νέου κορωνοιού (Covid 19).
Τηρήσαμε και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα προφύλαξης τα οποία αποφάσισαν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι. Το βαρύτερο και οδυνηρότερο εξ όλων, το να μην τελούμε τη θεία Λειτουργία και τις λοιπές εκκλησιαστικές Ακολουθίες στην ιερώτερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους, όπως είναι η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Θλιβόμαστε βαθύτατα γι᾽ αυτό. Οι επίσκοποι μάλιστα επικριθήκαμε, γίναμε δέκτες διαμαρτυριών και παραπόνων ζηλωτών κληρικών και ευσεβών χριστιανών, τιμίων μελών του εκκλησιαστικού σώματος. Υποφέρουμε, ακούοντας καθημερινά το εύλογο αίτημα χριστιανών μας να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, κι εμείς να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε σ᾽ αυτό.
Φθάνουμε, όμως, σε λίγες ημέρες στη Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα. Τι θα γίνει; Τι μπορεί να γίνει;
*
Ασφαλώς δεν δικαιούμαστε να αδιαφορούμε για την υγεία όλων μας. Ο κίνδυνος της πανδημίας είναι μεγάλος. Τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες προκαλούν τρόμο. Σε ο,τι χρειάζεται να συμβάλουμε ως Εκκλησία θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, και ο παντοδύναμος Κύριος ας έλθει βοηθός και σκεπαστής όλων· ολοκλήρου του κόσμου.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρίδουμε και την επιτακτική ανάγκη η Εκκλησία να συνεχίσει τη ζωή της· την προσφορά της θείας Ευχαριστίας, την κοινή λατρεία, την έμπονη προσευχή της για την εξ ύψους βοήθεια όλων, προκειμένου να ξεπεράσουμε τη μαγάλη αυτή δοκιμασία.
Προφανώς, όχι ελεύθερα, χωρίς μέτρα και περιοριοσμούς. Το κατανοούμε και το αποδεχόμαστε. Ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός εντός των Ιερών Ναών κατά τη θεία Λατρεία και μάλιστα μεγαλοβδομαδιάτικα ενέχει υπό τις παρούσες συνθήκες μεγάλους κινδύνους.
Οι άνθρωποι της Εκκλησίας συμμεριζόμαστε την ευθύνη των κυβερνώντων για τη δημόσια υγεία και την αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του φονικού ιού.
Θα θέλαμε όμως —και παρακαλούμε θερμά— κι αυτοί να δείξουν ανάλογη κατανόηση προς την Εκκλησία, τη λειτουργική ζωή της και τις πνευματικές ευαισθησίες των πιστών. Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε να ισχύσουν τα ακόλουθα εν σχέσει με τη Μεγάλη Εβδόμαδα, την εορτή του Πάσχα και τη Διακαινήσιμη Εβδομάδα.
*
Κατά τη Μεγάλη και τη Διακαινήσιμη Εβδομάδα, η θεία Λειτουργία και οι άλλες Ακολουθίες να τελούνται ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ με τη συμμετοχή μόνο :
— των κληρικών
— των ιεροψαλτών
— του νεωκόρου
— και δύο εκ των επιτρόπων, εναλλάξ από τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων.
Δηλαδή, για τις αστικές Ενορίες συμμετοχή ολιγοτέρων των δέκα (10) ατόμων. Και για τις επαρχιακές Ενορίες συμμετοχή ολιγοτέρων των πέντε (5) ατόμων με τα προβλεπόμενα μέτρα παραμονής και προφύλαξης.
Θεία Λειτουργία να τελεσθεί κατά τις ημέρες
Κυριακή Βαΐων
Μεγάλη Πέμπτη
Μέγα Σάββατον
Κυριακή του Πάσχα
Δευτέρα Διακαινησίμου (20 Απριλίου)
Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου)
Ζωοδόχου Πηγής (24 Απριλίου)
Κυριακή του Θωμά (26 Απριλίου).
Να τελεσθούν ακόμη :
— Οι Ακολουθίες του Νυμφίου
— Η Ακολουθία των Αγίων Παθών
— Η Αποκαθήλωση και η Ακολουθία του Επιταφίου.
Επίσης να τελεσθεί η θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων μόνο τη Μεγάλη Τετάρτη, προκειμένου οι Ιερείς να μπορέσουν να κοινωνήσουν κατ᾽ οίκον ασθενείς και κατακοίτους πιστούς, κατόπιν γραπτού αιτήματός τoυς το οποίο θα έχει υποβληθεί μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
*
● Στολισμός και περιφορά Επιταφίων δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Επιτάφιος κατ᾽ οικονομίαν θα τοποθετηθεί απλώς στο παρατραπέζιο των γάμων.
● Η Παννυχίδα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, η τελετή της Αναστάσεως και η θεία Λειτουργία του Πάσχα θα πραγματοποιηθούν εντός των Ναών κεκλεισμένων των θυρών, καθ᾽ όμοιο τρόπο με τη θεία Λειτουργία που προβλέπεται και για τις άλλες ημέρες.
Κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας οι Ιεροί Ναοί θα ανοίγουν μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών για να μπορούν οι πιστοί να εισέρχονται και να προσεύχονται ατομικά, ακολουθώντας πάντοτε τα καθορισμένα μέτρα προφυλάξεων.
Κατά τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μέγα Σάββατο όσοι πιστοί έχουν προετοιμασθεί και το επιθυμούν διακαώς, θα μπορούν να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας και κατά τις ώρες 9-11 π.μ., τηρώντας σχολαστικά τις αναγκαίες προφυλάξεις.
Είναι αδιανόητο για την αυτοσυνειδησία της Εκκλησίας, έστω και εν μέσω πανδημίας, πιστοί οι οποίοι ελεύθερα, αβίαστα και προετοιμασμένοι πνευματικά αποφασίζουν να προσέλθουν στη θεία Ευχαριστία να εμποδίζονται.
Το δίλημμα, εν τέλει, μεταξύ του φόβου για τον Κορωνοιό και του «πόθου» και του «θείου έρωτος» του Χριστού («Έθελξας πόθω με, Χριστέ, και ηλλοίωσας τω θείω σου έρωτι») το επιλύει προσωπικά και υπεύθυνα ο κάθε Χριστιανός και κανείς άλλος στη θέση του. Κατανοώ ότι μια τέτοια άποψη τρομάζει πολλούς —ακόμα και βαπτισμένους—, όμως δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώτικα το ζήτημα μπορεί να τεθεί.
Το παρόν κείμενο και οι προτάσεις που περιέχει υπαγορεύτηκε από το αίσθημα ευθύνης μου ως επισκόπου της Εκκλησίας και μόνο.
Μακάρι να βοηθήσει έστω και κατ᾽ ελάχιστον στην ορθή αντιμετώπιση του θέματος στο οποίο αναφέρεται”.