ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Με λόγο βαθιά θεολογικό, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένο, ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων απευθύνεται στον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό της Μητροπόλεως Ξάνθης, με αφορμή την κορύφωση του Θείου Δράματος τη Μεγάλη Παρασκευή.
Στην εγκύκλιό του, φωτίζει με πνευματικό στοχασμό τη μυστηριακή σιωπή της Σταύρωσης, τονίζοντας τη συγκλονιστική στιγμή που η φύση ολόκληρη αντιδρά στο ανείπωτο γεγονός του Σταυρού. Με ιστορικές αναφορές, θεολογική διεισδυτικότητα και ποιμαντική ευαισθησία, καλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν ουσιαστικά στο πάθος του Κυρίου και να βιώσουν τη Μεγάλη Παρασκευή όχι απλώς ως ημέρα θλίψης, αλλά ως ευκαιρία προσωπικής μεταμόρφωσης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου:
Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό
της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως
Μεγάλη Παρασκευή αδελφοί
Ακούσαμε τον Ευαγγελιστή Ματθαίο στο Ευαγγελικό ανάγνωσμα του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως να λέει: «Από δε της έκτης ώρας σκότος εγένετο επί πάσαν την γην έως ώρας ενάτης».
Ήταν η ώρα έκτη βυζαντινή, δώδεκα το μεσημέρι, με τα σημερινά δεδομένα, της πολυσήμαντης και καθοριστικής εκείνης ημέρας της Μεγάλης Παρασκευής.
Ο Νυμφίος της Εκκλησίας κρεμάται επί του ξύλου του Σταυρού. Ο ήλιος και εκείνη την ημέρα συνεχίζει να φωτίζει, να θερμαίνει και να ζωογονεί την γη, όπως πάντοτε, υπακούοντας στην εντολή του πανσόφου Δημιουργού.
Ξαφνικά σκοτίζεται, χάνει το φως του και ένα πυκνό σκοτάδι απλώνεται στο Γολγοθά και σ’ όλη την γη για τρεις ολόκληρες ώρες.
Έκλειψη ηλίου θα πουν οι άπιστοι. Ποτέ όμως δεν γίνεται ολική έκλειψη για τρεις ώρες και σ’ ολόκληρη την γη. Οι θεοφόροι Πατέρες απαντούν, ήταν μια αντίδραση της φύσης που δεν άντεξε το πρωτοφανές έγκλημα «Δεσπότην ορών σταυρούμενον».
Εκείνος που άγγιξε τα μάτια του τυφλού, για να του δώσει το φως. Εκείνος που ακούμπησε το φέρετρο του παιδιού της χήρας, για να το αναστήσει, Εκείνος που ευλογούσε τα παιδιά και χόρταινε τους πεινασμένους, βρέθηκε πάνω στον Σταυρό. Τότε και η φύση αντιδρά, ο ήλιος χάνει το φως του και η γη κλονίζεται από τα θεμέλια της.
Έχουμε μαρτυρία από την θήραθεν ιστορία και μάλιστα την Ελληνική. Ο Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, που αργότερα σαγηνευμένος από το κήρυγμα του Αποστόλου Παύλου γίνεται χριστιανός και ιεράρχης των Αθηνών, βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια. Βλέποντας το σκοτάδι, χωρίς να γνωρίζει τα δρώμενα στην Ιερουσαλήμ είπε: «Ή Θεός πάσχει ή το παν απώλετο».
Εκείνη την ανεπανάληπτη στιγμή, ένας άλλος σεισμός γίνεται στην καρδιά του Ρωμαίου αξιωματικού Λογγίνου του Εκατοντάρχου, ο οποίος βλέποντας τα γενώμενα, διώχνει την δειλία, απομακρύνει τον φόβο και ομολογεί: «Αληθώς Θεού Υιός ην Ούτος». Ομολογία που δίδεται στην συνέχεια με την θυσία του αίματος και συγκαταλέγεται στους πρώτους μάρτυρες της πίστεως.
Αδελφοί ο Εσταυρωμένος της Μεγάλης Παρασκευής και ο Αναστημένος της Κυριακής του Πάσχα είναι ο Κύριος και Θεός μας.
Είναι ο φίλος και αδελφός, που άλλοτε μας βάζει χαλινάρι, για να μην τρέχουμε σε επικίνδυνα μέρη, και άλλοτε μας κεντρίζει για να μην περνάμε στην απραξία.
Είναι το δυνατό χέρι που μας σηκώνει όταν πέφτουμε, για να μην απογοητευόμαστε και μας κρατάει σε ισσοροπία όταν νικάμε για να μην γοητευόμαστε.
Εκείνη την σωτήρια, την πρώτη Μεγάλη Παρασκευή «οι πέτρες εσχίσθησαν και τα μνημεία ηνεώχθησαν», σήμερα την φετινή Μεγάλη Παρασκευή ας ραγίσουν οι δικές μας καρδιές και μαζί με τον Εκατόνταρχο Λογγίνο ας ομολογήσουμε με τον λόγο μας και ας το δείξουμε με την ζωή μας ότι «Αληθώς Θεού Υιός ην Ούτος» Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου.
Καλή Ανάσταση.
Διάπυρος προς τον Παθόντα και Ταφέντα Κύριον ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ