Μητροπολίτης Βεροίας: Την Πέμπτη 6 Μαρτίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα: «Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων».
Πρόκειται για την πέμπτη ομιλία της νέας χρονιάς με θέμα το «Σύμβολο της Πίστεως», καθώς φέτος συμπληρώνονται 1700 χρόνια από τη σύγκληση της Α´ Οικουμενικής Συνόδου.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:
Η πίστη «εις ένα Θεόν», την οποία διδάσκει η Εκκλησία μας και την οποία ομολογούμε και εμείς ως πιστά τέκνα της, δεν ομοιάζει με καμία άλλη πίστη και με καμία άλλη θρησκεία. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ότι εμείς πιστεύουμε σε έναν και μόνο Θεό, ο οποίος είναι και ο μόνος αληθινός Θεός. Οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Θεός είναι Θεός ο οποίος δεν αποτελεί εφεύρημα των ανθρώπων, αλλά είναι Θεός εξ αποκαλύψεως. Αυτός με τη θέλησή του αποκαλύφθηκε σε εμάς τους ανθρώπους και μας αποκάλυψε όσα μπορούμε να κατανοήσουμε γι᾽ αυτόν, ώστε να τον πιστεύσουμε.
Και μας αποκαλύφθηκε, όπως είπαμε και την περασμένη εβδομάδα, αφενός διά των προφητών του, την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, και αφετέρου διά του Υιού του, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, ο οποίος μας εγνώρισε τον Πατέρα του, τον οποίο γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον.
Αυτή η διττή αποκάλυψη του Θεού καταγράφηκε στην Αγία Γραφή, στην Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, ώστε να μπορούμε να την μελετούμε και να ανατρέχουμε σε αυτήν, αλλά και για να αποτελεί διαρκές τεκμήριο της αληθείας της πίστεως, την οποία μας αποκάλυψε ο Θεός κινούμενος από την πολλή του αγάπη.
Σε αυτή την αποκάλυψη, μέσω των θεοπνεύστων βιβλίων της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, βασίσθηκαν οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες της Α´ και Β´ Οικουμενικής Συνόδου και συνέταξαν το Σύμβολο της πίστεως, το οποίο καλούμεθα όλοι να ομολογούμε και να ακολουθούμε.
Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε, άλλωστε, ότι ομολογώντας την πίστη μας στον Θεό, οπλιζόμεθα εναντίον όλων των ασεβών αλλά και όλων εκείνων οι οποίοι επιχειρούν να μας απομακρύνουν από την ορθή πίστη στον αληθινό Θεό, είτε παρασύροντάς μας σε πλάνες και αιρετικές διδασκαλίες, είτε στην πίστη άλλων θεών ή ακόμη και στην αθεία. Διότι η δύναμη της πίστεως στον Θεό είναι μεγάλη, και η επίκληση του ονόματός του είναι ισοδύναμη με την επίκληση της δυνάμεώς του, η οποία ενεργεί χάριν αυτού ο οποίος την επικαλείται.
Αυτό γίνεται σαφές από όλα τα θαύματα του Κυρίου μας, στα οποία ο Χριστός ρωτά τον πάσχοντα εάν πιστεύει, αλλά και από τη δική του ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι αυτός που τον πιστεύει θα κάνει όσα κάνει Εκείνος και ακόμη μεγαλύτερα. «Ο πιστεύων εις εμέ τα έργα α εγώ ποιώ κακείνος ποιήσει και μείζονα τούτων ποιήσει».
Η δύναμη της πίστεως αναφέρεται επανειλημμένα τόσο στην Παλαιά όσο και στην Καινή Διαθήκη, και τονίζεται ιδιαιτέρως από τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύλο στην προς Εβραίους επιστολή του. Εκεί ο μέγας Απόστολος αποδίδει στη δύναμη της πίστεως όλα τα θαυμαστά γεγονότα τα οποία κατόρθωσαν οι δίκαιοι και οι όσιοι της Παλαιάς Διαθήκης και τα οποία αποδεικνύουν την παντοδυναμία του Θεού Διότι πως θα ήταν δυνατόν να συμβούν όλα όσα θαυμαστά αναφέρονται στην Αγία Γραφή αλλά και όσα θαυμαστά αναδεικνύονται μέσα από τη ζωή της Εκκλησίας μας, εάν ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε δεν είναι αληθινός Θεός;
Και δεν είναι απλώς αληθινός ο Θεός, αλλά είναι και ο μόνος αληθινός. Όποιος άλλος προβάλλεται ως θεός από τους ανθρώπους δεν είναι Θεός, γιατί δεν είναι αληθινός. Και θεός δεν μπορεί να είναι κάτι ψεύτικο, κάτι πλασματικό. Αυτό δηλώνουν και οι άγιοι και θεοφόροι Πατέρες κατηγορηματικά στην αρχή του Συμβόλου της πίστεως με τις λέξεις: «Πιστεύω εις ένα Θεόν», πιστεύω δηλαδή στον μόνο αληθινό Θεό.