Μητροπολίτης Βεροίας: Το απόγευμα της Πέμπτης, 20 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα:
«Οι δύο επέτειοι των Καππαδοκών Αγίων μας» με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου και 30 ετών από την κοίμηση του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Ένας από τους τόπους που προσέφεραν δεκάδες αγίων και οσίων στην Εκκλησία μας είναι η Καππαδοκία, η οποία δικαίως ονομάζεται «αγιοτόκος». Τόπος έρημος, άνυδρος, απόκοσμος, με χιλιάδες φυσικά σπήλαια, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν επισκέπτη. Μακριά από τα κέντρα των εξελίξεων του κόσμου είλκυσε από νωρίς την προσοχή και την αγάπη όσων επιζητούσαν την ησυχία, για να αφιερωθούν στην άσκηση και τη λατρεία του Θεού.
Οι αιώνες πέρασαν, οι συνθήκες μεταβλήθηκαν και οι βράχοι και τα σπήλαια της Καππαδοκίας συνέχισαν να προσφέρουν καταφύγιο στους χριστιανούς των γύρω περιοχών, που μπορούσαν εκεί να λατρεύουν ανενόχλητοι τον Θεό, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και την οργή των αλλοθρήσκων κατακτητών. Έτσι κατόρθωσαν να διατηρήσουν την πίστη τους μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε δόθηκε μία σχετική ελευθερία στους χριστιανούς. Τότε ο Ελληνισμός της Καππαδοκίας κατόρθωσε να ανεγείρει περικαλλείς ναούς, σχολεία αλλά και αρχοντικά, τα οποία θαυμάζει κανείς ακόμη, παρά την καταστροφή που υπέστησαν μετά την αναγκαστική φυγή των Ελλήνων από την Καπαπδοκία, όπως και από τον Πόντο και την υπόλοιπη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική καταστροφή.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η Καππαδοκία όμως παρέμεινε αγιοτόκος και δεν έπαυσε ποτέ να προσφέρει αγίους. Δύο από αυτούς τιμούμε φέτος: τον όσιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, από τα Φάρασα, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κοίμησή του, το 1924, και το πνευματικό του τέκνο, τον όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ο οποίος εκοιμήθη πρίν από 30 χρόνια, το 1994.
Ό,τι και να πούμε είναι αδύνατο να περιγράψουμε την αγιότητα και τα θαύματα τόσο του οσίου Αρσενίου όσο και του οσίου Παϊσίου. Όμως, όπως ξέρουμε όλοι όσοι γνωρίσαμε τον όσιο Παΐσιο, και αυτός και ο όσιος Αρσένιος ευαρέστησαν τον Θεό με την αγία τους ζωή. Αγάπησαν τον Θεό εξ ολοκλήρου και έφθασαν σε αυτά τα μεγάλα μέτρα των αγίων, όπου εκεί πλέον καταργούνται οι νόμοι της φύσεως. Και οι δύο άγιοί μας υπερέβησαν τους νόμους της φύσεως και στήριξαν τον κόσμο ολόκληρο με την προσευχή τους. Και όχι μόνο τότε που ζούσαν αλλά και τώρα πολύ περισσότερο, γιατί βλέπουν τις ανάγκες μας και πονούν και υποφέρουν για όσα μας ταλαιπωρούν και μας κάνουν να υποφέρουμε και εμείς, και πρεσβεύουν για μας στον Θεό, ιδιαιτέρως για τους απογόνους τους, τους Καππαδόκες, αλλά και όσους τους τιμούν και τους επικαλούνται.
Είθε οι ευχές του αγίου Αρσενίου, του οποίου την 100ή επέτειο της κοιμήσεώς του αλλά και του πνευματικού του υιού, του αγίου Παϊσίου, του οποίου τιμούμε την 30ή επέτειο της κοιμήσεώς του να είναι για μας πηγές ευλογίας, παρηγοριάς, ενισχύσεως, να μας συνοδεύουν και να χαρίζουν και σε εμάς έστω λίγο από αυτήν την αγάπη που είχαν εκείνοι για τον Θεό και για τους ανθρώπους.