Άγιος Λουκάς ο Ιατρός: Το πρωί της Κυριακής, 6ης Οκτωβρίου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά στο Κλουζ της Ρουμανίας τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και με τη συμμετοχή του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Κλούζ κ. Ανδρέου.
Πλήθος ευσεβών πιστών από το Κλούζ και την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσε τον Ιερό Ναό για να προσκυνήσει το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού, το οποίο μετέφερε προ ημερών από τον ομώνυμο υπό κατασκευή Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά Βεροίας, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανταποκρινόμενος σε ευγενή πρόσκληση.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ευχαρίστησε για την ευγενή πρόσκληση και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τον απόστολον πάντες και μαθητήν του Χριστού, ευφημήσωμεν ύμνοις επί τη μνήμη αυτού». Ακολουθώντας και εμείς την προτροπή του ιερού υμνογράφου αλλά και την πρόσκληση του σεπτού Ποιμενάρχου σας και προσφιλούς εν Χριστώ αδελφού, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κλούζ κ. Ανδρέα, ήλθαμε από τη Βέροια για να εορτάσουμε τη μνήμη του προστάτου του ιερού αυτού ναού, τον άγιο απόστολο Θωμά, του οποίου και μεταφέρουμε στην ενορία σας αποτμήματα του ιερού του λειψάνου του αποστόλου, ο οποίος αξιώθηκε να ψαύσει τους τύπους των ήλων και τη λογχευθείσα πλευρα του Διδασκάλου του, και να αναφωνήσει: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».
Για τη δυσκολία του να πιστεύσει στον λόγο των άλλων μαθητώ,ν που τον διαβεβαίωναν μετά την ανάσταση ότι είδαν τον Κύριο, ο οποίος εισήλθε «των θυρών κεκλεισμένων» στο υπερώο της Ιερουσαλήμ, ο απόστολος Θωμάς συχνά χαρακτηρίζεται ως άπιστος. Όμως, όπως εξηγούν οι πατέρες της Εκκλησίας μας, η απιστία και η αμφιβολία αυτή του Θωμά, που δήλωσε ότι δεν θα πιστεύσει ότι ο Χριστός αναστήθηκε, εάν δεν βαλει το δάκτυλο του στην πλευρά του Χριστού και στις πληγές των καρφιών στα χέρια του, δεν ήταν κακή απιστία, δεν ήταν αμαρτωλή αμφιβολία. Ήταν παραχώρηση του Θεού, ώστε κανείς μετά από τον απόστολο Θωμά να μην μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός της Αναστάσεως, κανείς να μην μπορεί να αμφισβητήσει αυτό το μέγα θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου.
Ο απόστολος Θωμάς έβαλε το δάκτυλο του στις πληγές των καρφιών και της λόγχης όχι μόνο για να πεισθεί ο ίδιος, αλλά για να πεισθούμε και όλοι εμείς, που δεν είχαμε την ίδια ευκαιρία από τον αναστημένο Χριστό.
Κι όμως, παρότι θα έπρεπε όλοι να πιστεύουμε τη διαβεβαίωση του αποστόλου Θωμά, ο οποίος ομολόγησε την πίστη του στην Ανάσταση του Κυρίου μας, αφού ψηλάφισε πρώτα το σώμα του αναστάντος Κυρίου, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, σε κάθε εποχή, οι οποίοι αμφισβητούν και έχουν αντιρρήσεις και αμφιβολίες γι᾽ αυτό το μέγα θαύμα. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι δυσπιστούν και αμφιβάλλουν και ζητούν αποδείξεις και τεκμήρια. Ζητούν και αυτοί να βάλουν το δάκτυλό τους στον τύπο των ήλων, όπως ο απόστολος Θωμας, για να πιστεύσουν.
Και εάν σήμερα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, την οποία είχε ο μαθητής του Κυρίου μας, η αγάπη και η συγκατάβαση του Θεού στην ανθρώπινη αμφιβολία και απιστία, μας δίδει άλλες ευκαιρίες να ψηλαφίσουμε και να ζήσουμε το θαύμα της Αναστάσεως. Αυτές οι ευκαιρίες είναι τα θαύματα που επιτελούν οι άγιοι της Εκκλησίας μας διά των ιερών τους λειψάνων. Είναι τα αναρίθμητα θαύματα του αγίου Λουκά, αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού, του οποίου μεταφέραμε χθες στην πόλη σας τμήμα του ιερού και χαριτοβρύτου λειψάνου.
Ένας σύγχρονος άγιος είναι ο άγιος Λουκάς, που έζησε μέσα στην αθεία, την οποία επέβαλε το άθεο καθεστώς της τότε Σοβιετικής Ενώσεως. Και παρότι διώχθηκε και εξορίσθηκε και φυλακίσθηκε όχι μόνο δεν αρνήθηκε τον Χριστό, αλλά στήριζε με τον λόγο και με το έργο του τους ανθρώπους στην πίστη στον αναστάντα Κύριο.
Αυτό συνεχίζει να κάνει και μετά την κοίμησή του, διότι τα θαύματα που επιτελεί ο άγιος Λουκάς διά του ιερού του λειψάνου, οι εμφανίσεις του σε πολλούς αδελφούς μας που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και της ασθενείας ή ακόμη και στο χειρουργείο, είναι απόδειξη ότι ο άγιος Λουκάς δεν είναι νεκρός, είναι ζων με τη δύναμη του Αναστάντος Κυρίου, και τα θαύματα του είναι αποδείξεις αυτής ακριβως της Αναστάσεως. Διότι, αν ο Χριστός δεν είχε αναστηθεί, θα ήταν, όπως λέγει και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος, νεκρή και η πίστη μας. Δεν θα είχαμε λόγο να πιστεύουμε και δεν θα θαυματουργούσαν οι άγιοί μας. Τώρα όμως που βλέπουμε και ζούμε τα θαύματα των αγίων και ιδιαιτέρως του αγίου Λουκά, ο οποίος θεραπεύει χιλιάδες ανθρώπους, μερικοί από τους οποίους ούτε καν τον γνωρίζουν, έχουμε και εμείς τα τεκμήρια της Αναστάσεως που αναζητούσε ο απόστολος Θωμάς, και μπορούμε να δοξάζουμε τον Χριστό για τη μεγάλη δωρεά που μας προσφέρει και που έχετε και εσείς την ευλογία να ζήσετε, ασπαζόμενοι τα ιερά λείψανα του αποστόλου Θωμά αλλά και του αγίου Λουκά.
Και εύχομαι ταπεινά και από καρδίας, ευχαριστώντας και πάλι τον Σεβασμιώτατο ποιμενάρχη σας και πολύ αγαπητό αδελφό κ. Ανδρέα για την πρόσκλησή του, να αισθανθείτε τη χάρη και την ευλογία των ιερών λειψάνων των αγίων μας, και η χάρη τους να ενισχύει τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη σας στην θεοφιλή ποιμαντορία του όσο και όλους εσάς, οι οποίοι προσηλθατε με ευλάβεια και χθες και σήμερα για να τα προσκυνήσετε και να επικαλεσθείτε τη χάρη τους.