Μητροπολίτης Βεροίας: Το απόγευμα της Πέμπτης, 15ης Φεβρουαρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα:
«Ἀσπάσασθε Πρίσκιλλαν καί Ἀκύλαν τούς συνεργούς μου ἐν Xριστῷ Ἰησοῦ» και αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί ο εκκλησιαστικός τηλεοπτικός σταθμός «4Ε», ο οποίος μεταφέρει με τις μεταδόσεις του τον παλμό των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Εκκλησίας της Κύπρου και άλλων Εκκλησιών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων:
Στις επιστολές του αποστόλου Παύλου συναναντούμε συχνά ονόματα συνεργατών του. Ο πρωτοκορυφαίος απόστολος τα αναφέρει είτε γιατί αυτοί βρίσκονται μαζί του και χαιρετά και εκ μέρους τους τους αποδέκτες των επιστολών του, είτε γιατί βρίσκονται στην εκκλησία προς την οποία απευθύνεται η επιστολή, είτε ακόμη για να τους εκφράσει την ευχαριστία του για όσα έκαναν για τον ίδιο.
Ανάμεσα στα πολλά ονόματα ανδρών και γυναικών που μνημονεύει με πολλή αγάπη και στοργή ο μεγάλος απόστολος ξεχωρίζει ένα ζευγάρι, οι άγιοι Ακύλας και Πρίσκιλλα. Και δεν τους αναφέρει μία μόνο φορά αλλά επανειλημμένα, καθώς ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα του άνοιξαν το σπίτι τους και την ψυχή τους και συνδέθηκαν μαζί του πνευματικά.
Mια χριστιανική οικογένεια στην Kόρινθο! Ήταν η όαση που συνάντησε ο απόστολος μέσα στην έρημο της απογοητεύσεώς του. Η στοργή, η θαλπωρή, η κατοικία, η εργασία και τα εισοδήματά τους προσφέρθηκαν στον απόστολο αφειδως. Γι᾽ αυτό και με ευγνωμοσύνη για την εύνοια της θείας Προνοίας αναφέρει στις επιστολές του τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα. «Ασπάσασθε Πρισκιλλαν και Ακύλαν τους συνεργούς μου εν Xριστω Ιησού» γράφει στο 16ο κεφάλαιο της προς Pωμαίους επιστολής. Ο απόστολος Παύλος δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, στη σύζυγο και τον σύζυγο, τους θεωρεί και τους δύο ισότιμους συνεργάτες του, και μάλιστα δεν διστάζει να προτάξει το όνομα της Πρίσκιλλας στις ευχαριστίες του.
Tο γεγονός ότι ο απόστολος Παύλος ξεχωρίζει απ᾽ όλους τους πιστούς τον Ακύλα και την Πρισκιλλα και τους ξεχωρίζει γιατί ήταν οι «συνεργοί του» και γιατί «υπέθηκαν τον εαυτών τράχηλον υπέρ της ψυχής» του, πρέπει να μας προβληματίσει. Η επανειλημμένη αναφορά του σε αυτους τους έγγαμους ανθρώπους, σ᾽ αυτούς που δεν ήταν κληρικοί, δίνει το μέτρο της συνεργασίας κληρικών και λαικών μέσα στην Εκκλησία, και προσδιορίζει την ορθόδοξη παράδοσή μας, που ήταν και είναι παράδοση αρμονικής συνεργασίας κληρικών και λαικών. Ο απόστολος Παύλος μιλωντας για τον Ακύλα και την Πρίσκιλλα, ομιλεί σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, ομιλεί και στο πλήρωμα της Εκκλησίας σήμερα.
Πολλές φορές η βοήθεια που χρειάζεται να προσφέρουμε είναι μικρή, είναι για τα δικά μας μέτρα ασήμαντη σαν τον κόκκο του σινάπεως, όμως μέσα στην Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται και να αυξάνεται, ώστε να γίνεται μεγάλη και αποτελεσματική. Στα ματια του Θεού και η παραμικρή προσφορά προς τον κληρικό, προς τον ιερέα, έχει μεγάλη σημασία και η ανταπόδοση του Θεού γι᾽ αυτήν είναι μεγάλη. «Ος αν ποτίση ποτήριον ψυχρού ύδατος εις όνομα μαθητού, αμήν λέγω υμίν, ου μη απολέση τον μισθόν αυτού», μας βεβαιώνει το αψευδές στόμα του Kυρίου.
Tο εγκώμιο του αποστόλου Παύλου δεν κάνει τους δύο αγίους λαμπρότερους, γράφει ο ιερός Xρυσόστομος, αλλά μας πείθει ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο ή κώλυμα που να μας αποτρέπει από τον δρόμο της αρετής, τίποτε που να μας εξαιρεί από τον αγώνα, μήτε ο γάμος, μήτε ο σύζυγος, μήτε το σπίτι, μήτε τα παιδιά, μήτε η οποιαδήποτε εργασία. Mαζί με όλα αυτά μπορεί να προσφέρει ο καθένας πολύτιμη υπηρεσία στο έργο της Εκκλησίας, όπως το έκαναν 20 αιώνες τώρα εκατομμύρια ευσεβείς χριστιανοί.
Tο παράδειγμα των δύο συνεργατών του αποστόλου Παύλου, που σας παρουσίασα σήμερα με την ευκαιρία της εορτής τους, κεντρίζει ασφαλως τη φιλοτιμία μας και μας προβληματίζει σχετικά με τη θέση μας μέσα στην προσπάθεια της Εκκλησίας. Tο ερώτημα που τίθεται είναι απλό αλλά και καταλυτικό. Tι κάνουμε εμείς;
Η Εκκλησία συνεχίζει και σήμερα, όπως και στην εποχή των αγίων Ακύλα και Πρίσκιλλας, να καλεί διά των κληρικών της τους εργάτες και τις εργάτιδες της αγάπης. Kαλεί τους πάντες χωρίς να πιέζει κανέναν. Σας καλεί με αγάπη για να ασκήσετε την αγάπη μέσα στους κόλπους της, για να αναδειχθείτε μέσα στο έργο της φιλόξενοι, ελεήμονες, φιλάνθρωποι, συνεργάτες των αγίων της, των ιερέων της. Σας καλεί προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τρόπο και το είδος της προσφοράς σας, γιατί καμιά συνεργασία δεν είναι ανάξια λόγου, καμιά προσφορά δεν είναι περιττή.