Μητροπολίτης Βεροίας: Κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, όπως κάθε χρόνο, επισκέπτεται ενορίες που εορτάζουν και πανηγυρίζουν κατά…
την θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, καθώς δεν μπορεί να παρευρεθεί ανήμερα της πανηγύρεως εξαιτίας των λαμπρών λατρευτικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο με τη συμμετοχή και άλλων Αγίων Αρχιερέων.
Ως εκ τούτου, το εσπέρας της Τετάρτης 9ης Αυγούστου, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Εσπερινό και στην Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίων Αποστόλων Παλαιού Προδρόμου.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ψάλλομεν προθύμως σοι την ωδήν, νυν τη πανυμνήτω Θεοτόκω χαρμονικώς, μετά του Προδρόμου και πάντων των αγίων, δυσώπει Θεοτόκε του οικτειρήσαι ημάς».
Αυτό το ωραίο μεγαλυνάριο ψαλαμε και απόψε μαζί με τον Μικρό Παρακλητικό κανόνα και με όλα τα τροπάρια τα οποία συνέθεσε η αγάπη και η ευλάβεια των ιερών υμνογράφων προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Δανεισθήκαμε τους λογους αυτούς για να εκφράσουμε και εμείς τα αισθήματα των καρδιών μας προς την Κυρία Θεοτόκο, προς τη γλυκυτάτη Μητέρα του Κυρίου μας και όλων των χριστιανων, την οποία ιδιαιτέρως υμνούμε και τιμούμε αυτή την περίοδο, προετοιμαζόμενοι να εορτάσουμε τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεώς της, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπως συνηθίζουμε να το λέμε.
Ψάλαμε, λοιπόν, και εμείς τους ύμνους μας προς την πανύμνητη Θεοτόκο, προς αυτήν δηλαδή η οποία υμνείται από όλους τους ανθρώπους αλλά και από τους αγίους αγγέλους.
Δεν αρκεί όμως να ψάλλουμε προς την Υπεραγία Θεοτόκο μόνο με τα χείλη μας. Δεν αρκεί να της ψάλλουμε από συνήθεια ή από υποχρέωση μόνο αυτή την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου. Θα πρεπει να της ψάλλουμε και όπως της είπαμε στο μεγαλυνάριο που προανέφερα και μας συστήνει και ο ιερός υμνογράφος της Εκκλησίας μας.
Τι της είπαμε; «Ψάλλομεν προθύμως σοι την ωδήν». Ψάλλουμε, είπαμε, με προθυμία τον ύμνο προς την Παναγία μας. Και αυτό θέλει από εμάς και η Παναγία. Να της ψάλλουμε με διάθεση. Να της ψάλλουμε με την καρδιά μας. Να λαχταρούμε να την υμνήσουμε, να την ευχαριστήσουμε και να την παρακαλέσουμε.
Ας σκεφθούμε για πόσα υλικά πραγματα, για όσα πράγματα μας ενδιαφέρουν, κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται για να τα απολαύσουμε ή να τα αποκτήσουμε, χωρίς να υπολογίζουμε ούτε τον κόπο ούτε την προσπάθειά μας. Και ακόμη ας σκεφθούμε με πόση προθυμία θυσιάζουμε τον χρόνο και τις δυνάμεις μας προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες ή τις ανάγκες αγαπημένων προσώπων μας, σε τετοιον βαθμό μάλιστα, ώστε συχνα να αφήνουμε ακόμη και τις υποχρεώσεις μας και την ανάπαυση μας για να τους εξυπηρετήσουμε.
Και εάν δείχνουμε τόση προθυμία για τους ανθρώπους και για τα υλικά πράγματα, καταλαβαίνουμε πόση προθυμία θα πρέπει να δείχνουμε για να υμνήσουμε και να ικετεύσουμε την Παναγία μας, η οποία είναι για μας η πνευματική μητέρα, είναι η πρέσβειρα και η μεσίτριά μας στον θρόνο του Θεού, είναι Εκείνη στην οποία προσφεύγουμε σε κάθε μας ανάγκη και της οποίας το όνομα επικαλούμεθα σε κάθε δυσκολία. Από μικροί, μόλις κινδυνεύουμε, τι φωνάζουμε; «Παναγία μου», σε κάθε πρόβλημά μας και σε κάθε πόνο μας.
Η προθυμία μας αυτή να ψαλλουμε προς την Υπεραγία Θεοτόκο θα μας κάνει να της ψάλλουμε και με χαρά, «χαρμονικώς», όπως λέγει ο ιερός υμνογράφος. Θα κάνει την πνευματική αυτή επικοινωνία μας με την Παναγία αιτία χαράς για τον καθένα μας, χαράς πολύ μεγαλύτερης από αυτήν την οποία αισθανόμαστε, όταν συναντούμε και συνομιλούμε με αγαπημένα μας προσωπα. Διότι η Παναγία μας δεν είναι μόνο ως μητέρα μας πνευματική το προσφιλέστερο πρόσωπο που έχουμε, αλλά και διότι μας προσφέρει σε κάθε συνάντησή μας, κάθε φορά δηλαδή που την υμνούμε, που ψάλλουμε την Παράκλησή της, που διαβάζουμε τους Χαιρετισμούς της, που επικαλούμεθα τη βοήθειά της και προσευχόμαστε σ᾽ Αυτήν, μας προσφέρει και τη δική της χαρά.
Και η χαρά αυτή είναι χαρά πνευματική, και ισχύει και γι᾽ αυτήν αυτό που είπε ο Κύριός μας στους μαθητές του «και την χαράν υμών ουδείς αίρει αφ᾽ υμών».
Αυτή την πνευματική χαρά μας προσφέρει η Υπεραγία Θεοτόκος κάθε φορά που της ψάλλουμε. Σαν να μας παρακινεί να την υμνούμε και να την δοξολογούμε διαρκώς, αλλά και σαν να μας παρακινεί να την παρακαλούμε και να ζητούμε τη βοήθειά της για ο,τι έχουμε ανάγκη και κυρίως για τη σωτηρία της ψυχής μας.
Και το αίτημα αυτό προς την Παναγία μας δεν το απευθύνουμε μονοι μας. Ζητούμε, όπως ψάλαμε προηγουμένως, και τις πρεσβείες και τη βοήθεια του τιμίου Προδρόμου, των αγίων Αποστόλων και όλων των αγίων, ώστε η Υπεραγία Θεοτόκος να πρεσβεύει στον Υιό της για τη σωτηρία μας και να την επιτύχει για χάρη μας.
Ας κάνουμε το αίτημα της σωτηρίας μας καθημερινό μας αίτημα προς την Παναγία μητέρα μας. Και εάν προστρέχουμε προς Αυτήν με προθυμία και χαρά, όπως προστρέχουν τα παιδιά προς τη φυσική τους μητέρα, τότε θα έχουμε και τη συμπαράσταση και του τιμίου Προδρόμου και πάντων των αγίων, για να βρούμε έλεος και χάρη και να κερδίσουμε τη σωτηρία μας διά πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου.