Συστράτευση των μεγαλύτερων πορτοφολιών της χώρας για να μείνει ελληνική, η Εθνική Τράπεζα, βρίσκεται εν εξελίξει το τελευταίο διάστημα.
Μεταξύ των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων, που στηρίζουν την κίνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ώστε να μην κρατικοποιηθεί η ΕΤΕ βρίσκεται και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεου κατατέθηκε πρόταση, η οποία βρίσκεται στα χέρια του Αρχιεπισκόπου αλλά και όλων των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία η Εκκλησία προτίθεται να καλύψει άνω του 50% της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, με ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που θα βρεθούν από την αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας.
Η πρόταση του Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου έχει ως εξής:«Τα εις την οικονομικήν της ημετέρας Πατρίδος, αλλ’ επ` εσχάτων και της Κύπρου, ζωήν τεκταινόμενα, με τας γνωστάς οδυνηράς επιπτώσεις εις την άτομικήν των Ελλήνων ζωήν και την κοινωνικήν συνοχήν, ευλόγως άπαντας προβληματίζουν και εντόνως ανησυχούν, μηδεμιάς, μάλιστα, εις το άμέσον μέλλον εξόδου διαφαινομένης και εν ταυτώ της πολλαπλής και πολυεπιπέδου κρίσεως διαρκώς οξυνομένης.
Των πραγμάτων και των καταστάσεων ούτως εχόντων, φρονούμεν ότι ίσως ήγγικεν η ώρα μιάς εισέτι μεγάλης προς το χειμαζόμενον Γένος ευθύνης της Εκκλησίας και ημών των συγκροτούντων το Σεπτόν Σώμα της Ιεραρχίας. Ως ελάχιστον ταύτης μέλος, μετά βαθυτάτου σεβασμού διά του παρόντος καταθέτομεν μίαν σκέψιν η οποία, πέραν του όντως τιτανίου φιλανθρωπικού έργου, το οποίον εις την Ιεράν Αρχιεπισκοπήν Αθηνών και απάσας τας Ιεράς Μητροπόλεις έπιτελείται, η οποία, ίσως αποτελέσει ρηξικέλευθον πρωτοβουλίαν, η οποία θα άναδείξη τον διαχρονικόν Εθναρχικόν και υπέρ του Λαού θυσιαστικόν ρόλον της Εκκλησίας.
Αι πρόσφατοι εξελίξεις εις τον Τραπεζικόν τομέα και το ανακύψαν θέμα της ανακεφαλαιοποιήσεως των Ελληνικών Τραπεζών, ματαιωθείσης της συμφωνίας διά την συγχώνευσιν της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος μετά της Eurobank, δημιουργούν νέα δεδομένα και νέας προκλήσεις διά την Έκκλησίαν.
Ως πληροφορούμεθα, η Εθνική Τράπεζα, εις εκ των μεγαλυτέρων μετόχων της οποίας είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, ως διαθέτουσα 15.000.000 μετοχάς αυτής, καλείται να προβή μόνη της εις ανακεφαλαιοποίησιν, διά της εξευρέσεως παρά των μετόχων αυτής του δέκα τοις εκατόν (10%) των συνολικώς απαιτουμένων κεφαλαίων.
Κατά συγκεντρωθείσας δε πληροφορίας μας, θα απαιτηθούν 9,7 δις Ευρώ διά την ανακεφαλαιοποίησίν της. Εκ τούτων, τα δύο (2) δις θα προέλθουν εκ μετατρεψίμων ομολογιών (τα υπό των ειδικών λεγόμενα COCO’s), τα δ` υπόλοιπα 7,7 δις θα πρέπη να αναζητηθούν είτε από ιδιώτας επενδυτάς, με προτιμησιακόν δικαίωμα εκ των υπαρχόντων, είτε από την κάλυψιν του δέκα τοις εκατόν (10%) του ποσού αυτού κατ’ ελάχιστον από ιδιωτικά κεφάλαια. Συμπερασματικώς, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αναζητεί την στιγμήν αυτήν 770 εκατομμύρια Ευρώ, προκειμένου να μη κρατικοποιηθή.
Το ζητούμενον, βεβαίως, δεν είναι η κρατικοποίησις της Εθνικής Τραπέζης, διά την οποίαν, υπό διαφορετικάς συνθήκας, ουδείς θα έφερεν αντίρρησιν, αλλ’ ο επαπειλούμενος αφελληνισμός του πρώτου Πιστωτικοϋ Ιδρύματος της νεωτέρας ¨Ελλάδος, μέσω των εξευτελιστικών σήμερον τιμών των μετοχών, και η εξ αυτού καταδολίευσις των υφισταμένων μετόχων της, εν οις και η Εκκλησία της Ελλάδος.
Διά του παρόντος, όθεν, την προς Υμάς καταθέτομεν αγωνίαν, διερωτώμενοι, εάν ως μέτοχοι, αλλά και ως ποιμαίνουσα Εκκλησία, μείνωμεν αδιάφοροι και απαθείς εις τον επιχειρούμενον αφελληνισμόν της μεγαλυτέρας Τραπέζης της Πατρίδος μας και τον αφανισμόν της επενδεδυμένης εις αυτήν περιουσίας μας! Κρίνοντες δ’ ότι ευρισκόμεθα ενώπιον ιστορικών ευθυνών έναντι των τε προκατόχων και των διαδόχων ημών, βαθυσεβάστως υποβάλλομεν Υμίν τας ημετέρας σκέψεις και προτάσεις, ως βαθυτέρας μελέτης και ευρυτέρας συζητήσεως αφορμήν. Ειδικώτερον, θεωρούμεν επιβεβλημένην την συμμετοχήν της Εκκλησίας της Ελλάδος εις την επικειμένην αύξησιν του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης, υπό τας ως κάτωθι προϋποθέσεις, αι οποίαι θα Την εξασφαλίζουν άπό πάσης απόψεως:
1. Η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβάλλεται να είναι πολύ μεγάλη, υπερκαλύπτουσα το αναλογούν μερίδιόν Της.
2. Η τοιαύτη συμμετοχή σκόπιμον είναι να αποσκοπή εις το πλειονοψηφικόν πακέτον της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος.
3. Η συμμετοχή Της να πραγματοποιηθή υπό αυστηρούς όρους, συμφωνηθησομένους μεταξύ της Διοικήσεως της Τραπέζης και της αρμοδίας και κατά πάντα ικανής και αποτελεσματικής Συνοδικής επί των Οίκονομικών Επιτροπής, του τε Προέδρου και των μελών αυτής, οι οποίοι, εν τέλει, τεθήσονται υπό την έγκρισιν του Σεπτού Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.
4. Θεωρείται δ` ωσαύτως αυταπόδεικτον ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα ορίζει την πλειονοψηφίαν των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τραπέζης.
5. Η συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος προτείνεται να πραγματοποιηθή διά της χρήσεως των ανηκόντων εις Αυτήν ακινήτων, η αξία των οποίων, ως προκύπτει εκ των διενεργηθεισών κατά την παριππεύσασαν τριετίαν, παρ` εξειδικευμένων εταιρειών των Τραπεζών, εκτιμήσεων, ανέρχεται εις το ποσόν των τετρακοσίων, τουλάχιστον, εκατομμυρίων (400.000.000) Ευρώ, η δ’ απόδοσις αυτών, κατά την διαρρεύσασαν διετίαν βαίνει συνεχώς μειουμένη.
Πεποιθότες ότι μια τοιαύτη εξέλιξις και πρωτοβουλία της Εκκλησίας θα αποβή επ` αγαθώ Αυτής και κυρίως της δεινώς χειμαζομένης κοινωνίας, τας ανωτέρω υποβάλλομεν εις την Υμετέραν εχέφρονα κρίσιν σκέψεις και διατελούμεν».
Ο ιεράρχης, ένας από τους πλέον δραστήριους με έντονη κοινωνική αλλά και ανθρωπιστική δράση στην περιοχή του, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προτείνει την συμμετοχή της Εκκλησίας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ώστε να αποφευχθεί «ο επαπειλούμενος αφελληνισμός του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της νεωτέρας Ελλάδος». Η συμμετοχή της Εκκλησίας θα είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό που της αναλογεί ως ήδη μέτοχος (διαθέτει περί τα 15.000.000 μετοχές). Η συμμετοχή, θα γίνει εντός ενός προκαθορισμένου πλαισίου με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το οποίο μεταξύ των άλλων θα προβλέπει την αναλογική συμμετοχή της Εκκλησίας στο Δ.Σ. του ιδρύματος.