Μητροπολίτης Σερρών: Με σεβασμό στη μνήμη των αθώων θυμάτων του ολοκαυτώματος της Νιγρίτης και στην ιστορία της ενδόξου Βισαλτίας, πραγματοποιήθηκαν κι εφέτος οι λατρευτικές ακολουθίες και οι…
επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώθηκαν από τον ομώνυμο Δήμο και υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, κατά το διήμερο 15 και 16 Ιουνίου 2024, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 111 ετών από της πικράς επετείου του ολοκαυτώματος της πόλεως της Νιγρίτης και της ευρύτερης περιοχής, κατά τον Β’ Βαλκανικό πόλεμο (17/20-6-1913).
Ειδικότερα, το Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 8:00 το απόγευμα, στον αύλειο χώρο του ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, έλαβε χώρα εκδήλωση λόγου και μέλους επετειακού χαρακτήρος, την οποία διάνθισε καλλιτεχνικώς η Μικτή Χορωδία – Ορχήστρα του Δήμου Βισαλτίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του ιερού Μητροπολιτικού Ναού Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, κ. Αστ. Γούναρη.
Την εκδήλωση ετίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδης, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπης, ο εκ Νιγρίτης έλκων την καταγωγή Στρατηγός ε. α., κ. Α. Ιλαρίδης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος ΠΖ κ. Μ. Θεοδωρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σερρών κ. Ε. Τσιώτας, ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών κ. Π. Ελευθεριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, οι Δήμαρχοι Σιντικής και Βισαλτίας κ. κ. Γ. Τάτσιος και Ε. Πλιάκου, δημοτικοί και περιφερειακοί Σύμβουλοι, λοιποί υπηρεσιακοί φορείς και πλήθος Νιγριτινών.
Αρχικώς, η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Ε. Πλιάκου, κεντρική ομιλήτρια της εκδηλώσεως, αναφέρθηκε στο τραγικό γεγονός του ολοκαυτώματος, συνδέοντάς το με την ολοκληρωτική πυρπόληση, από τους Βουλγάρους της πόλεως των Σερρών, που ακολούθησε λίγες ημέρες αργότερα (28-6-1913). «Διαχρονική υποχρέωση όλων μας, είπε μεταξύ άλλων η κ. Δήμαρχος, είναι να πράξουμε ότι το δυνατό καλύτερο για τη συνεχή διατήρηση αυτής της ιστορικής μνήμης, ώστε να μην λησμονηθεί ποτέ η μαρτυρική θυσία των συντοπιτών μας».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βισαλτίας κ. Ορ. Τσέλιος ανέγνωσε την υπ’ αριθμ.: 149/11-6-2024, Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δια της οποίας, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπης, με καταγωγή από την ηρωική και μαρτυρική κωμόπολη των Ν. Κερδυλίων της Μητροπολιτικής επαρχίας της Σερραϊκής Εκκλησίας, ανακηρύχθηκε ομοφώνως, επίτιμος δημότης Νιγρίτης, ως αναγνώριση των πολυτίμων υπηρεσιών, που με φιλοπατρία προσφέρει στο Έθνος μας και τον φιλόχριστο, ελληνικό Στρατό, ο οποίος στέκει ακοίμητος φρουρός και εγγυητής των απαραγράπτων εθνικών δικαίων των Ελλήνων.
Αντιφωνώντας ο κ. Χούπης, ευχαρίστησε με θερμούς και εγκαρδίους λόγους σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Βισαλτίας, για την ευγενεστάτη πρόσκληση να συμμετάσχη στις εφετεινές επετειακές εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος, αλλά και για την προσγινομένη μεγάλη τιμή στο πρόσωπό του, γεγονός το οποίο πολύ τον εσυγκίνησε.
Τέλος, ο κ. Χούπης, δέχθηκε από την κ. Δήμαρχο, τιμητική πλακέτα και το σχετικό πιττάκιο της Αποφάσεως Ανακηρύξεώς του σε επίτιμο Δημότη Νιγρίτης, ενώ ο ίδιος, αντιπροσέφερε στην κ. Πλιάκου, τιμητική εγχάρακτη πλακέτα με τα εμβλήματα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.
Σήμερα, Κυριακή 16 Ιουνίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ιερούργησε στην θ. Λειτουργία, που τελέσθηκε στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, παρουσία του Αρχηγού Γ.Ε.ΕΘ.Α. κ. Δ. Χούπη, των Αρχών του τόπου και πλήθους ευλαβών χριστιανών.
Προ της απολύσεως της θ. Ιερουργίας, τελέσθηκε Αρχιερατικό μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων του ολοκαυτώματος. Τον επετειακό της ημέρας λόγο εξεφώνησε, με δυνατό και συγκινητικό τρόπο, ο εκ Νιγρίτης καταγόμενος ελλογ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Ι. Μπάκας.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, συνεχάρη τον ελλογ. κ. Μπάκα για την κατά πάντα αρτία ομιλία του, αναφερόμενος εκ παραλλήλου, στο έως θυσίας φιλόθεον και φιλόπατρες ήθος των Νιγριτινών, που εκτελέσθηκαν με βάρβαρο τρόπο, από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής της Πατρίδος μας, κατά το φρικτό ολοκαύτωμα του έτους 1913.
«Δεν ανήκει η μνησικακία στην ποιότητα του Έλληνος, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, αλλά είναι και χρέος μας να διδασκόμεθα από την ένδοξη ιστορία του τόπου μας. Οι κάτοικοι αυτού του μαρτυρικού τόπου, αλλά και σύνολης της Πατρίδος μας, έχουν τον πλατυσμό της ψυχής και τη δύναμη του πνεύματος, χάρις στην ορθόδοξη πίστη τους και την ποιότητα του ήθους τους, να μην μνησικακούν, αλλά να θυμούνται και ενθυμούμενοι, να διδάσκονται, από την μαρτυρική ιστορία μας και να πλουτίζουν τον κόσμο με φως, ανθρώπινη ποιότητα και πολιτισμό».
Τέλος, στον χώρο της κεντρικής πλατείας της πόλεως της Νιγρίτης, εψάλη ιερό τρισάγιο, κατετέθησαν στέφανοι, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανεκρούσθη ο Εθνικός μας Ύμνος.