ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Στην εγκύκλιό του για την Κυριακή του Ασώτου, ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Ειρηναίος καλεί τους πιστούς να ακολουθήσουν το πνευματικό κάλεσμα του Τριωδίου, το οποίο «μας προσκαλεί όλους σε έναν αγώνα μετανοίας» και προετοιμάζει την ψυχή για τη χαρά της Αναστάσεως.
Ο Σεβασμιώτατος επισημαίνει ότι ο σύγχρονος άνθρωπος «φοβάται να συναντήσει τον εαυτό του» και ζει σε μια “κοινωνία θορύβου”, όπου η σιωπή θεωρείται απειλητική.
Αναφέρεται επίσης στα τέσσερα βασικά βήματα που διδάσκει το Τριώδιο: Ταπείνωση, όπως διδάσκει ο Τελώνης, Μετάνοια, όπως δείχνει ο Άσωτος Υιός, Αγάπη, όπως προβάλλεται στην Κυριακή της Κρίσεως, και Νηστεία, που δεν περιορίζεται στις τροφές αλλά επεκτείνεται σε όλη τη ζωή του πιστού.
Ο Μητροπολίτης εκφράζει την αντίθεσή του στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, διερωτώμενος: «Είναι αυτό που μας ταιριάζει ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί;» και καλεί τους πιστούς να επιλέξουν “το δρόμο του Θεού και της διακρίσεως”. Ωστόσο, τονίζει ότι «ποτέ δεν κατακρίνουμε όσους συμμετέχουν», καθώς γνωρίσματα του χριστιανού είναι η αγάπη, η ταπείνωση και η προσευχή.
Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος καλεί τους πιστούς να αφοσιωθούν στον πνευματικό αγώνα, καθώς «ο σκοπός της ζωής μας είναι η ένωση μας με τον Χριστό».
Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο του Μητροπολίτη:
Αγαπητοί μου αδερφοί και αδερφές εν Κυρίω,
Το ιερό Τριώδιο και η είσοδός μας σε αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας σημαντικής και κατανυκτικής περιόδου που ξεκίνησε από τον Εσπερινό του Τελώνου και του Φαρισαίου και θα τελειώσει το Μεγάλο Σάββατο.
Η Εκκλησία μάς προσκαλεί όλους σε έναν αγώνα μετανοίας, προετοιμάζοντάς μας για το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου.
Η βίωση των γεγονότων, στα οποία είναι αφιερωμένες οι Κυριακές αυτής της περιόδου, τα ευαγγελικά και αποστολικά αναγνώσματα, οι ύμνοι και τα τιμώμενα πρόσωπα, επιτελούν σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο στην πνευματική πορεία και πρόοδο των πιστών.
Η Ορθοδοξία, δεν βιώνεται εύκολα και ανώδυνα αλλά με επίπονη προσπάθεια και προσευχή. Μία πνευματική εξίσωση η οποία δίνει το τελειότερο αποτέλεσμα για τον αγωνιζόμενο χριστιανό.
Σήμερα ο άνθρωπος φοβάται να συναντήσει τον εαυτό του. Ζει στην κοινωνία του θορύβου κατακρίνοντας τους άλλους φοβούμενος τη σιωπή για να μην αντιμετωπίσει τον εαυτό του. Ο τονισμός της κοινωνικότητας στις μέρες μας, δυστυχώς εσφαλμένα παραπέμπει σε εκκοσμίκευση, όπως και ο τονισμός της προσωπικής άσκησης και αρετής σε απομόνωση. Χρειάζεται διάκριση, σωστή καθοδήγηση και φώτιση Θεού για να συνυπάρχουν όλα αυτά αρμονικά μεταξύ τους.
Με απλά λόγια το Τριώδιο μάς διδάσκει τέσσερα βασικά βήματα για την επιστροφή μας στον Θεό και τη συνύπαρξη με τον αδελφό μας:
Πρώτο βήμα η Ταπείνωση. Ο Τελώνης μάς διδάσκει την αξία της συντριβής της καρδιάς.
Δεύτερο βήμα η Μετάνοια. Ο Άσωτος υιός μάς δείχνει τη δύναμη της επιστροφής στον Θεό.
Τρίτο βήμα η Αγάπη. Η Κυριακή της Κρίσεως μάς υπενθυμίζει πως η σωτηρία περνά από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
Τέταρτο και τελευταίο βήμα η Νηστεία. Ως έννοια, δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις τροφές ή μόνο στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή που ημερολογιακά πλησιάζει αλλά να επεκτείνεται σε όλη τη ζωή του πιστού.
Όμως, αντί να αποδεχθούμε αυτό το κάλεσμα της Εκκλησίας μας με αυτό τον όμορφο βηματισμό σε αυτή την πορεία, τις περισσότερες φορές πολλοί επιλέγουν έναν δρόμο αντίθετο. Όλοι γνωρίζουμε για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα μας.
Είναι όμως αυτό που μας ταιριάζει ως Ορθοδόξους Χριστιανούς; Ποιον δρόμο θα επιλέξουμε; Το δρόμο της σύγχρονής εποχής και βουής ή το δρόμο του Θεού και της διακρίσεως; Το κάλεσμα του Τριωδίου είναι ξεκάθαρο: Μετάνοια, προσευχή, πνευματική εγρήγορση, σιωπή και νίψη.
Ας μην αφήσουμε αγαπητοί μου τις διασκεδάσεις να μας απομακρύνουν από τον Χριστό. Ας κρατήσουμε σφιχτά στα χέρια μας τις ευλογημένες ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας.
Ας αφουγκραστούμε τον Χριστό που μας μιλά μέσα από την εύλαλη σιωπή του. Ο σκοπός της ζωής μας είναι η ένωση μας με τον Χριστό και επιτυγχάνεται μόνο μέσα στην αγία μας Εκκλησία.
Για να πραγματοποιήσουμε αυτό τον σκοπό, μας δίνει η Εκκλησία το όπλο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για να πολεμήσουμε τον εγωκεντρικό εαυτό μας.
Είναι περίοδος κατά την οποία η Εκκλησία με τις μοναδικές της ακολουθίες, τη μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατερικών κειμένων και το υπέροχο τυπικό της μας υπενθυμίζει πως ο σκοπός της ένωσής μας, θέλει αγώνα, νηστεία, προσευχή, ταπείνωση και σχέση με τον αδελφό μας.
Μην ξεχνάμε ποτέ πως δεν μπορούμε να ενωθούμε με τον Χριστό αν μας χωρίζει η αγάπη για τον αδελφό. Προκειμένου να αφαιρέσουμε κάθε εμπόδιο το οποίο μας χωρίζει με τους συνανθρώπους μας, εμείς οι χριστιανοί έχουμε την συγχώρεση.
Ο πειρασμός, τα πάθη μας, ο εγωισμός μας, μας βάζουν εμπόδια. Μας δημιουργούν ψυχρότητα, επιθετικότητα, πολλές φορές καχυποψίες, παράπονα, άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα. Αυτά όμως μας χωρίζουν όχι μόνο από τον αδελφό μας αλλά και από τον Χριστό μας. Για αυτό και πρέπει να έχουμε μέσα στην καρδιά μας όλους τους ανθρώπους, να τους αγαπάμε και να τους χωρούμε μέσα μας.
Δεν μπορούμε να ενωθούμε με τον Χριστό όταν δεν αισθανόμαστε την αγάπη προς τους ανθρώπους, δηλαδή όπως αισθάνεται ο Θεός για τον καθένα μας.
Η καρδιά του Χριστού είναι για όλους ανοικτή. Χωράει μέσα της ακόμη και τους βλάσφημους και τους υβριστές Του. Ο Χριστός όχι μόνο τους συγχώρεσε αλλά και τους δικαιολόγησε. (Λουκ. 33,34).
Να ένα μεγάλο αγώνισμα για εμάς τους χριστιανούς. Η συγχωρητικότητα, δηλαδή η αποδοχή, η επιείκεια και η κατανόηση. Είναι εύκολο η αποστροφή με ανθρώπους που διαφωνούμε, να δημιουργήσει μέσα μας ψυχρότητα, αδιαφορία και αντιπάθεια.
Δύσκολο είναι να βιώσουμε Χριστό και να τον μεταδώσουμε με την ζωή μας, μέσα στην κοινωνία που ζούμε. Όμως αυτός είναι ο τρόπος που θα οδηγηθούμε στην Βασιλεία των Ουρανών.
Το περιβάλλον είναι πνευματικά δυστυχώς νοσηρό, προκλητικό και παρακμιακό. Οι πιο πολλοί έχασαν την λογική. Περισσότερο προτιμούν το κακό θέαμα παρά τον πολιτισμό και την ποιότητα της ζωής της Εκκλησίας. Η ζωή του Χριστιανού στην περίοδο του Τριωδίου ούτε φολκλόρ είναι, ούτε κακόγουστες παρελάσεις, και σίγουρα ούτε ευσεβοφάνεια. Είναι έμπρακτη μετάνοια.
Είναι παρέλαση αγώνων και αρετών. Είναι πόλεμος εσωτερικός και επίπονος. Και στο τέλος δεν μας περιμένει απλώς μια διασκέδαση αλλά η Ανάσταση. Για αυτούς τους λόγους διαφωνούμε με όσους διοργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις αλλά ποτέ δεν κατακρίνουμε όσους συμμετέχουν σε αυτές.
Ας μην κάνουμε το λάθος της κατακρίσεως. Τα γνωρίσματα του χριστιανού είναι: η αγάπη, η ταπείνωση και η προσευχή για όλους και για όλα άλλωστε σήμερα το Ευαγγέλιο προβάλλει τον πατέρα που πάντοτε περιμένει την επιστροφή του άσωτου υιού.
Με αυτές τις απλές σκέψεις, ως Επίσκοπος και Πατέρας, σας συμβουλεύω, σας προτρέπω και σας παρακαλώ να μην συμμετέχετε σε καρναβαλικές εκδηλώσεις. Η προσευχή, η υπακοή στη διδασκαλία της Εκκλησίας, η ενότητα και η σιωπή είναι οι στόχοι του ιερού Τριωδίου. Στόχους τους οποίους ο κάθε πιστός θα πρέπει να θέσει ως βασική προτεραιότητα στη ζωή του για να κατορθώσει με το έλεος του Θεού τη σωτηρία του.
Με ευχές για συνεχή πνευματικό αγώνα και εγρήγορση
Ο Μητροπολίτης σας
† Ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας
ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ