ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά «με μη στρατιωτικό καθεστώς» και ότι έχει νομική βάση γι’ αυτό, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας είπαν χαρακτηριστικά πως «η ανάγκη μας να τα πάμε καλά με την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ήταν μεγαλύτερη από την ανάγκη της Ελλάδας να τα πάει καλά μαζί μας. Το ξέρουν οι ίδιοι».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνάντηση με δημοσιογράφους σχολίασαν τα ελληνοτουρκικά και κατηγόρησαν τη χώρα μας ότι έχει χτίσει «ταυτότητα» πάνω σε αντιτουρκικά αισθήματα, με τη Δύση να έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό. Τόνισαν, δε, πως η Αθήνα έχοντας πάντα ως βάση την υποστήριξη των δυτικών θεωρεί τον εαυτό της σωστό και την Άγκυρα ως τον άδικο της υπόθεσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στη διάρκεια της συζήτησης «υπενθυμίστηκε η την ύπαρξη προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε μια σειρά από πεδία όπως το Αιγαίο Πέλαγος, η Κύπρος, η υποστήριξη της Ελλάδας στην τρομοκρατία και η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη ενώ οι αξιωματούχοι ανέφεραν πως σε αυτά προστέθηκαν θέματα μετανάστευσης, αποθεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξης της FETO αλλά και το θέμα με τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε Τζαμί, το οποίο δημιούργησε βαθύ τραύμα στην Ελλάδα».
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη ρητορική για μη τήρηση της συμφωνίας που έγινε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, λόγω των όσων ανέφερε στο ταξίδι του στις ΗΠΑ – ειδικότερα κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο – ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Αντί να πάρει θέση ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν, με τρόπο που αρμόζει σε δυο ηγέτες, λίγο πριν την επίσκεψη η Ελλάδα ξεκίνησε αεροπορικές παραβιάσεις. Εκεί καταλάβαμε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
«Πάντως η ανάγκη μας να τα πάμε καλά με την Ελλάδα, δεν είναι ποτέ μεγαλύτερη από την ανάγκη της Ελλάδας να τα πάει καλά μαζί μας. Το ξέρουν και οι ίδιοι», είπαν επίσης τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «κάπως δυσάρεστη» την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά τα οποία «έχουν πάντα κυμαινόμενη πορεία», όπως τόνισαν.
«Δεν έχουμε ποτέ καμία ανησυχία όσον αφορά την Ελλάδα»
Σχετικά με τις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας και την επίσημα εκφρασμένη πρόθεση της Αθήνας να αγοράσει μαχητικά F-35 από τις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών εκτίμησαν πως: «Κάνουν λάθος. Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί να βγει από μια σοβαρή οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει νέες οικονομικές δοκιμασίες λόγω παγκόσμιων συνθηκών σπαταλούν χρήματα για πολεμικό εξοπλισμό. Με τέτοιο εξωτερικό χρέος, θα σπαταλούσατε δισεκατομμύρια ευρώ για οπλικά συστήματα ή θα τα διαθέτατε για να τονώσετε την οικονομία; Δεν το κάνουν σωστά».
Δηλώνοντας ότι αυτά τα βήματα της Ελλάδας είναι αντίθετα με την οικονομική λογική, οι αξιωματούχοι είπαν: «Από όσο γνωρίζουμε, το 80% των οχημάτων που παράγονται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία επιστρέφουν στην τουρκική οικονομία. Μια Ελλάδα εντελώς εξαρτημένη από την αμυντική βιομηχανία ξένων, έχει απέναντι μια τουρκική που παράγει τον δικό της οπλισμό. Δεν βλέπουμε καμία λογική να μπει σε κούρσα εξοπλισμών. Ειδικά αν μιλάμε για την Ελλάδα που έχει περάσει κρίση 10-12 χρόνια».
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία για τις φρεγάτες και τα αεροσκάφη που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία και το αν αυτά θα αλλάξουν την ισορροπία, οι Τούρκοι αξιωματούχοι τόνισαν πως δεν είχαν ποτέ καμία ανησυχία. «Εφαρμόζουν ένα μοντέλο σκαντζόχοιρου, υποθέτω, δεν μπορείς να το αγγίξεις. Ο σκαντζόχοιρος δεν σηκώνεται και επιτίθεται σε κάτι, αλλά δεν το αγγίζεις. Προσπαθούν να δημιουργήσουμε ένα αίσθημα αποτροπής. Είναι άσκοπο. Ας επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα σημαντικό σημείο που είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μας (σ.σ. Χουλουσί Ακάρ). Είπε «Αν τα όπλα που βάζετε σε αυτά τα νησιά είναι για δική σας άμυνα, γιατί; Εάν είναι εναντίον της Τουρκίας, είναι πολύ λίγα». Επομένως, όλοι δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε τις κινήσεις της Ελλάδας», σχολίασαν
«Είναι σε μια σπείρα, δεν μπορούν να βγουν έξω»
Αξιωματούχοι, υπενθύμισαν και όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος σχολίασε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει τα νησιά, διαφορετικά η κυριαρχία θα είναι ανοιχτή για συζήτηση», λέγοντας ότι τα λόγια του δημιούργησαν την αντίληψη στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία θα εισβάλει στα νησιά. «Υπερβάλλουν. Εσκεμμένα υπερβάλλουν. Η «αποτροπή» απέτυχε αν ενεργοποιήσει τη στοχευμένη της κίνηση. Πρέπει να ισορροπήσετε σωστά την αποτροπή. Εάν μετατραπεί σε παρενόχληση, θα σας συμβεί αυτό που προσπαθείτε να αποτρέψετε. Η Ελλάδα προκαλεί. Η Τουρκία ρωτά «Τι κάνεις;», η Ελλάδα απαντά: «Κοίτα, βλέπεις, οπλίζομαι για αυτό». Είναι σε μια σπείρα και δεν μπορούν να βγουν έξω. Βάζουν τον εαυτό τους σε άβολη θέση», ανέφεραν χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Anadolu.
«21ος αιώνας και μια χώρα της ΕΕ απλώς ταΐζει τρομοκράτες»
Όταν ρωτήθηκαν για το στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα, οι αξιωματούχοι είπαν: «Η Αθήνα είναι ένα τοξικό ασφαλές καταφύγιο. Ό,τι και να ψάξεις θα το βρεις. Υπάρχουν υποστηρικτές του DHKP-C, του PKK, του FETO. Όλοι έχουν τη θέση τους. «Ας ανοίξω μια τέτοια περιοχή, ας έρθουν να με ταΐσουν, μια μέρα μπορώ να τη χρησιμοποιήσω. να βλάψουν τους Τούρκους», σκέφτονται».
«Στον 21ο αιώνα, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απλώς τροφοδοτεί τρομοκράτες. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους «μαχητές της ελευθερίας» του PKK; Είναι μια ομάδα που τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως τρομοκράτες. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για αυτό. Αυτές οι ομάδες έθρεψαν την ελληνική νοοτροπία, «ίσως κάποτε με βοηθήσει». Μεγάλο πρόβλημα», πρόσθεσαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.
«Υπάρχουν από 8 έως 10 χιλιάδες μέλη της FETO στην Ελλάδα»
Όσον αφορά την υποστήριξη της Ελλάδας στη FETO, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, σχολίασαν πως: «Η Ελλάδα έπαψε να είναι χώρα διέλευσης, τώρα έχει γίνει στόχος. Υπάρχουν μεταξύ 8 και 10 χιλιάδες μέλη της FETO στην Ελλάδα. Τους λέμε: «Τώρα είσαι καλά, αλλά αν κάνεις άθος κίνηση, θα σε προβληματίσουν και εσένα. Τώρα, οι κινήσεις που κάνεις για να κάνεις την Τουρκία ανήσυχη θα έρθουν μια μέρα και θα σε χτυπήσουν κι εσένα». Το Λαύριο υπήρχε πάντα. Τώρα προστέθηκαν μέλη της FETO».
Αξιολογώντας την επιστολή της Τουρκίας προς τα Ηνωμένα Έθνη ως απάντηση στον οπλισμό των μη στρατιωτικών νησιών από τους Έλληνες, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το θέμα του εξοπλισμού των νησιών ήταν στην ημερήσια διάταξη μεταξύ των δύο χωρών εδώ και πολλά χρόνια, αλλά στην τρέχουσα κατάσταση, η Ελλάδα έχει επιταχύνει το θέμα του εξοπλισμού.
Μάλιστα, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς και ότι έχει νομική βάση για αυτό. Όσον αφορά τις επιστολές που έστειλε η Τουρκία στον ΟΗΕ, τόνισαν: «Πιστεύουμε ότι έχουμε επαρκή νομική βάση. Είναι επίσης σωστή κίνηση να επιστήσουμε την προσοχή του ΟΗΕ. Επειδή τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο θεματοφύλακας των διεθνών συμφωνιών. Ο τόπος και ο χρόνος Οι κινήσεις είναι πολύ σημαντικές στις διεθνείς σχέσεις. Πρώτα θα θέσετε ένα πρόβλημα. και θα κάνετε αυτό το ερώτημα κατανοητό σε τρίτους. Ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος όταν το στέλνετε ως επιστολή στον ΟΗΕ».
«Είναι μια θεατρική παράσταση οι βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα»
Αναφορικά με τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, οι δηλώσεις Αμερικανών και Ελλήνων αξιωματούχων που αποτυπώθηκαν στον Τύπο χαρακτηριστικά ως θεατρική παράσταση. ««Υπάρχουν Αμερικανοί για να με υπερασπιστούν», λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι. Είπαν ότι έδωσαν το μήνυμα και ότι οι ΗΠΑ δεν το δήλωσαν ανοιχτά «στο φως της ημέρας», αν και εξέφρασαν «αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Τουρκία» στις τουρκικές αρχές κεκλεισμένων των θυρών», σχολίασαν χαρακτηριστικά.
Σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί είχαν σχέδια να δημιουργήσουν μια γραμμή βορρά-νότου, οι αξιωματούχοι είπαν «Η γραμμή EastMed ήταν επίσης στον άξονα Ανατολής-Δύσης. Οι Αμερικανοί διαμόρφωσαν μια στρατηγική στο μυαλό τους. Μια γραμμή που ανέβαινε από την Ελλάδα. Και μια ανατολή -δυτική γραμμή που αποτελείται από Ισραήλ-Νότια Κύπρο-Ελλάδα. Δυτικός άξονας. Δημιούργησαν μια στρατηγική του 21ου αιώνα στο μυαλό τους. Επειδή δεν ήταν σίγουροι ούτε για την Τουρκία, «Οι Τούρκοι κάνουν επιχειρήσεις μόνοι τους, μια Τουρκία που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της», δεν προχώρησαν με τον EastMed»
«Ναι, φτάσαμε 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη»
Επιπλέον, δήλωσαν ότι οι ισχυρισμοί που έγιναν από την Ελλάδα σε ορισμένα πρόσφατα γεγονότα ότι «η Τουρκία ήταν η πρώτη που παραβίασε τον εναέριο χώρο» είναι «αποκρουστικά ψέματα» και είπαν: «Γιατί; Η απάντηση στο ερώτημα είναι: Ο Μιτσοτάκης θα πάει στις ΗΠΑ. Έτοιμη η ετικέτα «Όχι τζετ για την Τουρκία» ο φάκελος του είναι «Τους δίνετε F-16; Κοίτα τι κάνει, πετάει πάνω από το νησί» θα προετοιμαστεί. Ναι, πετάξαμε πάνω από το νησί, ήρθαμε 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη».
Τονίζοντας ότι για να καταλάβει κανείς την κατάσταση δεν πρέπει να δει τη φωτογραφία, αλλά πώς ξεκίνησαν τα γεγονότα, σχολίασαν: «Είναι αλήθεια, οι δικοί μας πλησίασαν 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη, αλλά πέταξαν πάνω από την ακτή Enez της Αδριανούπολης». είπε.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία απάντησε στην παρενόχληση της Ελλάδας σημείωσαν πως «Οι Έλληνες έχουν ήδη εφεύρει το θέατρο. Εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα».
Στην κρίσιμη ερώτηση «Ετοιμάζεται η Τουρκία να αποβιβαστεί στα ελληνικά νησιά;», με αφορμή ένα αντίστοιχο σενάριο στην πρόσφατη άσκηση EFES, η απάντηση ήταν «Πρόκειται να επιτεθούμε και στις Άλπεις; (σ.σ. υπήρχε σενάριο κατάληψης χιονισμένων βουνών στην άσκηση) Είναι απολύτως φυσιολογικό για μια άσκηση. Γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, εφαρμόζονται διαφορετικά σενάρια. Δεν έχουμε διάθεση να επιτεθούμε στα χιονισμένα βουνά.
«Βολές» και στις ΗΠΑ για τα F-16
Κρατικοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «παράλογο» το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, το οποίο ορίζει ότι η αμερικανική πώληση F-16 στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθεί σε «επίμονες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».
Αναφερόμενοι στο διεθνές δίκαιο σχετικά με την αξίωση της Ελλάδας να αποδεχθεί 10 μίλια εναέριου χώρου, οι αξιωματούχοι είπαν: «Ό,τι λέει το διεθνές δίκαιο, εμείς λέμε αυτό που λέει το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν διαφορετικές θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Έχετε ένα νησί, έχετε χωρικά ύδατα γύρω του. Υπάρχει ένα μέρος όπου τελειώνουν αυτά τα χωρικά ύδατα. Ο εναέριος χώρος σας και τα χερσαία ύδατά σας τελειώνουν από πάνω ο ένας του άλλου. Υπάρχει ένας αέρας πέρα από τα χωρικά ύδατα; Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον κόσμο. Έτσι οι Αμερικανοί το βάζουν κάπου στις αναφορές τους».
Το σχόλιο για τα Διεθνή Δικαστήρια και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της με την Ελλάδα σε πολλές πλατφόρμες όπως η διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, η διαιτησία και τα διεθνή δικαστήρια, οι αξιωματούχοι συνέχισαν λέγοντας:
«Ωστόσο, δεν μπορείτε να πάτε απευθείας στο διεθνές δίκαιο για τις διαφορές. Τα διεθνή δικαστήρια δεν λειτουργούν όπως τα εθνικά δικαστήρια. Πρώτα θα καταλήξετε σε συμφωνία. Ποια είναι τα προβλήματα, θα τα γράψετε σε χαρτί. Μετά θα πείτε επίσης με ποια νομικά μέσα θέλετε να λυθούν αυτά τα διεθνή προβλήματα. Θέλουμε να πάμε στα δικαστήρια για όλα τα θέματα. Η Ελλάδα λέει «να πάμε για την υφαλοκρηπίδα». Δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σε άλλα θέματα».
Σχετικά με την επιθυμία της Ελλάδας να φέρει μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στα διεθνή δικαστήρια, οι αξιωματούχοι της Τουρκίας είπαν: «Υπάρχουν περισσότερα από χίλια ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Έχουμε λιγότερα νησιά. Το χάσμα στη μέση στα 6 μίλια είναι το μισό του Αιγαίου. 70 από αυτούς θα είναι από την ελληνική πλευρά. Μπορείτε να πάτε από την Κωνσταντινούπολη στη Σμύρνη μόνο από την ακτή. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε ». Αλλά λένε «Είναι δικαίωμά μου να το πάω στα 12 μίλια, δεν χρειάζεται να σας ρωτήσω. Αλλά μπορείτε να πάτε για την υφαλοκρηπίδα αν θέλετε». Δεν μπορείς να λύσεις προβλήματα μέχρι να συζητηθούν όλες οι διαστάσεις. Λένε, «Ας πάρουμε απλώς την υφαλοκρηπίδα».
Τέλος, σχετικά με την ανακάλυψη ότι το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή υπέστη υποκλοπή από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας, στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι «έγινε το Γουότεργκεϊτ των Ελλήνων». έκανε την εκτίμησή του.
newsbomb.gr/Χρήστος Γιαννούλης