Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το δελτίο Τύπου και η έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Χονγκ Κόνγκ, με αφορμή τον φοβερό τυφώνα Χαϊγιάν, που σάρωσε τις Φιλιππίνες, έρχεται να μας θυμίσει πως η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνον οικονομία και επικοινωνίες, αλλά και τον ανθρώπινο πόνο, που, μέσω της ταχύτατης δικτύωσης, μας αφορά προσωπικά, έστω κι αν το επίκεντρό του απέχει από τον μικρόκοσμό μας κάποιες δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.
Η Ιερά Μητρόπολις Χονγκ Κονγκ και Άπω Ανατολής ιδρύθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το έτος 1996.
Το ίδιο έτος αναγνωρίσθηκε επίσημα από την Κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Περιλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Μακάο, την Ταϊβάν, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, το Λάος, την Ταϊλάνδη, την Μυανμάρ και την Μογγολία.
Εκτάσεις αχανείς στην δικαιοδοσία της. Αμελητέα όμως η παρουσία της, σε αναλογία με τις εκατοντάδες εκατομμυρίων των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί. Ένας σπόρος μέσα σε ένα απέραντο δάσος. Ένα ξεκίνημα όμως, όπως εκείνο, πριν δυο χιλιάδες χρόνια σε μια αχανή Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που έμελλε να αλλάξει την ιστορία του κόσμου. Μια φωνή Ορθοδοξίας, που ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας και που μεταφέρει την κραυγή της απελπισίας από κάθε είδους προβλήματα και αδιέξοδα της μισής σχεδόν Ασίας προς όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα προς την Εκκλησία του Χριστού παγκοσμίως.
Πριν δέκα μέρες, στις 8 Νοεμβρίου, η κραυγή αυτή ακούστηκε δυνατότερα από τις Φιλιππίνες, μετά το πέρασμα του τυφώνα. Από εκεί, που η κατάσταση θύμισε την τραγωδία από το τσουνάμι της Ινδονησίας, το 2004, με ολόκληρα χωριά εξαφανισμένα, με πτώματα χαμένα μέσα στη λάσπη, με εξακόσιες χιλιάδες αστέγων, με την ανθρώπινη δυστυχία στο απόλυτο τραγικό της μεγαλείο.
Στον κυκεώνα αυτόν βρέθηκαν παρασυρμένες και οι μικρές Ορθόδοξες κοινότητες, μαζί με την Γυναικεία Ιερά Μονή που βρίσκεται στην περιοχή Μασμπάντε και το Νηπιαγωγείο που φιλοξενεί 70 πτωχά παιδιά και λειτουργεί με ευθύνη του Μοναστηριού.
Οι λιγοστές δυνάμεις της Ιεράς Μητροπόλεως δεν στάθηκαν ικανές να την κρατήσουν σε αδράνεια. Ήδη έχει στείλει μια πρώτη μικρή βοήθεια για την αγορά και διανομή ποσίμου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης. Αναμένει όμως τη βοήθεια εκείνη, που θα της επιτρέψει να συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην τιτάνια προσπάθεια των φτωχών αγροτών των περιοχών που έπληξε ο τυφώνας να αντιμετωπίσουν την εξαθλίωση, τις επιδημίες και τον θάνατο. Η έκκληση αυτή σπάει τα στενά όρια μιας περιοχής και απευθύνεται σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Δεν πρόκειται όμως μόνον για υλική βοήθεια. Ίσως από την προφανή αυτή ανάγκη, κρύβεται μια γενικότερη και τραγικότερη υπενθύμιση:
Εκεί, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, όπου τα φτηνά εργατικά χέρια των πολυεθνικών εταιριών τροφοδοτούν τις ακόρεστες ανάγκες του Δυτικού κόσμου, μια Ορθόδοξη Μητρόπολη, με την παρουσία και το έργο της, στέκεται ως ανάχωμα στη μαζικοποίηση των ανθρώπων και διακηρύσσει την μοναδικότητα και την αξία του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά. Η Ορθόδοξη Μητρόπολη του Χονγκ-Κόνγκ, εξαρτημένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και συντονισμένη με την πνευματικότητα της Μητέρας Εκκλησίας, δίνει τη μάχη της διάσωσης της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και επιμένει να οραματίζεται έναν κόσμο, απ΄ άκρη σ΄ άκρη της Γης, στηριγμένη στην ελπίδα, την πίστη και την αγάπη. Μάχη φαινομενικά χαμένη, μπροστά στη λαίλαπα της εκμετάλλευσης, της αδικίας και της θεοποιημένης κατανάλωσης. Μάχη όμως κερδισμένη, μπροστά στη δύναμη της Εκκλησίας του Χριστού, που απεδείχθη πάντα ισχυρότερη από τους σοφούς και τους ισχυρούς του κόσμου τούτου, αλλά και ικανή να μετατρέπει του ανθρώπους, από εγωιστικούς ανταγωνιστές, σε αδελφούς και «πλησίον».
Σε αυτούς του τελευταίους απευθύνεται η έκκληση της Ιεράς Μητροπόλεως Χόνγκ-Κονγκ. Και ως ελάχιστη συμβολή του άρθρου στην αγωνία και τον αγώνα της, παραθέτουμε τα στοιχεία του λογαριασμού για ενίσχυση του έργου της: Εθνική Τράπεζα: 103/296014-12