Ομιλία με θέμα “Ο ρόλος του Μοναχισμού στον σύγχρονο κόσμο” πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο στο πλαίσιο εκδήλωσης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Οι φίλοι του Άγιου Όρους”.
Ο πρόεδρος της εταιρείας, Γεώργιος Καροτσιέρης προλόγισε την εκδήλωση και ο καθηγητής Ιωάννης Κονιδάρης παρουσίασε τον ομιλήτη.
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος, ο Καθηγούμενος της Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγαρίδος, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ Βαρθολομαίου, οι Μητροπολίτες Μαραθώνος Μελίτων, Θερμοπυλών Ιωάννης, Ιλίου Αθηναγόρας, ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας Αλέξανδρος Κατσιάρας, ο Δήμαρχος Πήλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, καθηγητές Πανεπιστημίου, κληρικοί και πολλά μέλη του Συλλόγου.
“Ο μοναχισμός σημαίνει πρώτα απ’ όλα “απάρνηση” ολοκληρωτική του κόσμου”, ανέφερε στην εισήγησή του ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας και υπογράμμισε “Οι μοναχοί άφηναν την κοινωνία αυτού του κόσμου για να ενωθούν με μία άλλη κοινωνία ή μάλλον για να πραγματοποιήσουν πλήρως τη συναδέλφωσή τους σε μία άλλη κοινωνία, την εκκλησιαστική. Αυτή η “έξοδος” από τον κόσμο σήμαινε αποξένωση και απομάκρυνση από την εκκοσμίκευση χωρίς όμως να συνεπάγεται και απόρριψη του κόσμου, αντίθετα προσέβλεπε σε μία μεταμόρφωση αυτού, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από ένα συγκεκριμένο τρόπο, τον ασκητικό τρόπο. Έτσι η κοινοβιακή μορφή του μοναχισμού, γίνεται τρόπος έκφρασης του ασκητικού τρόπου ζωής και ύπαρξης και το εργαστήρι μεταμόρφωσης της κοσμικής ζωής σε Εκκλησίας, γι΄αυτό και τα μοναστήρια ήταν ταυτόχρονα λατρευτικές κοινότητες και ομάδες εργασίας, ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης και βάση διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και της ελεημοσύνης”.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας στα οποία καλείται η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία να δώσει απαντήσεις μέσα από τις σκέψεις των Πατέρων της Εκκλησίας και την εμπειρία της λειτουργικής και ασκητικής παράδοσης της Ορθοδοξίας”, ενώ υπογράμμισε πως “ο Ορθόδοξος μοναχισμός γίνεται μία ζωντανή παρουσία των Πατέρων της Εκκλησίας και της Θεολογίας τους στον σύγχρονο κόσμο και μπορεί να λειτουργήσει μεταμορφωτικά”.