Συνέντευξη Μητροπολίτη Μεξικού στον ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Ελπίδες για δημιουργία της πρώτης Ορθόδοξης ενορίας στη Νικαράγουα !
Επιμέλεια: Αικατ. Παπακωνσταντίνου, Γεν.Γραμματεύς Π.Χ.Ο.Ο.Ι.
Παραθέτουμε κατωτέρω τη συνέντευξη, που παρεχώρησε στον Π.Χ.Ο.Ο.Ι. ο ακαταπόνητος φλογερός ιεραπόστολος Μητροπολίτης Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, νησιών της Καραϊβικής και χωρών της Νοτίου Αμερικής κ.κ. Αθηναγόρας
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιές χώρες περιλαμβάνει ή Μητρόπολή σας και πώς ξεκίνησε η Oρθοδοξία στις χώρες αυτές; Επίσης ποιά η κατάσταση της Ορθοδοξίας στις περιοχές της δικαιοδοσίας σας όταν αναλάβατε τα καθήκοντά σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Ιερά Μητρόπολις Μεξικού, η οποία συμπεριλαμβάνει το Μεξικό, όλες τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, τα κράτη νησιά της Καραϊβικής και δύο χώρες της Νοτίου Αμερικής, την Κολομβία και την Βενεζουέλα, ιδρύθηκε δι’ αποφάσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον Ιούλιο του 1996. Ως πρώτος Μητροπολίτης εξελέγην υπό του Οικ. Πατριαρχείου την 2αν Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.
Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, στον αχανή τούτο χώρο των είκοσι περίπου Κρατών, υπήρχαν μόνο τρεις ελληνόφωνες κοινότητες σε τρείς Χώρες: το Μεξικό, τον Παναμά και την Βενεζουέλα. Έτσι, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου, θεωρούσα πως ή ποιμαντική μου μέριμνα θα αναφέρεται στις τρεις ως άνω ελληνόφωνες παροικίες. Η δεσπόζουσα θρησκεία στην Λατινική Αμερική, είναι η Ρωμαιοκαθολική. Λόγω όμως μίας σοβαρής κρίσεως ταυτότητος, πού υφίσταται κατά τα τελευταία έτη ο ρωμαιοκαθολικισμός , δεκάδες χιλιάδες Λατινοαμερικανοί εγκαταλείπουν τον ρωμαιοκαθολικισμό κάθε ημέρα, αναζητώντας άλλο πνευματικό κατάλυμα. Έτσι, χωρίς να το περιμένω, σχεδόν απ’ την πρώτη ημέρα αναλήψεως των καθηκόντων μου στο Μεξικό, άτομα και ομάδες, από διάφορα Κράτη της περιοχής, άρχισαν να χτυπούν την πόρτα της Μητροπόλεως, αναζητώντας την Ορθοδοξία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Γνωρίζουμε ότι στην Αμερικανική ήπειρο ζουν μερικά εκατομμύρια Ορθοδόξων Ελλήνων. Ποιά η ποιμαντική οργάνωση των Ορθοδόξων σ’ αυτή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Αμερικανική ήπειρος είναι χωρισμένη σε τέσσερις αυτοτελείς Μητροπόλεις, υπαγόμενες η καθεμία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Εξ’ αυτών λόγω του μεταναστευτικού ρεύματος Ελλήνων τον παρελθόντα αιώνα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η Ιερά Μητρόπολη Καναδά και η Ιερά Μητρόπολη Νοτίου Αμερικής απαρτίζονται από εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες, δευτέρας και τρίτης γενιάς, ώστε το έργον στις Χώρες αυτές, γίνεται μέσα στο πνεύμα και στη διατήρηση της Ελληνορθοδόξου παραδόσεως και ιδεών. Στην Ιερά Μητρόπολη Μεξικού, υπάρχουν δύο παράλληλες ποιμαντικές μέριμνες. Η μία στην διατήρηση των Ορθόδοξων και Ελληνικών ιδανικών, μεταξύ των ολιγάριθμων Ελλήνων, όχι άνω των πέντε χιλιάδων πιστών στο σύνολο (των τριών προαναφερθεισών Χωρών, Μεξικού, Παναμά και Βενεζουέλας), η δεύτερη, αναπτυσσόμενη μεταξύ των γηγενών οι οποίοι προσέρχονται στην Ορθοδοξία και οι οποίοι αριθμούν σήμερα άνω των 550.000 πιστών.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πληροφορούμεθα ότι πολλοί ετερόδοξοι (παπικοί-προτεστάντες) προσέρχονται στην Ορθοδοξία. Προηγείται κατήχηση πριν εισέρθουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλοι όσοι προσέρχονται στην Ορθοδοξία, να κατηχηθούν καταλλήλως στην πίστη για μία περίοδο έξι με οκτώ μηνών, πριν γίνουν δεκτοί, διά χρίσματος ή βαπτίσεως.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσους ιερείς έχει σήμερα ή Μητρόπολή σας; Υπάρχουν Ορθόδοξα μοναστήρια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όταν πριν δεκαέξι χρόνια ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Μητροπολίτης της άρτι-συσταθείσης τότε Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού, υπήρχαν σε όλη την αχανή περιοχή των είκοσι χωρών, μόνον τρείς ιερείς, ένας Έλληνας της Αμερικής ο οποίος υπηρετούσε στο Μεξικό, και δύο ιερείς εξ Ελλάδος, υπηρετούντες τις δύο Ελληνόφωνες Κοινότητες των Χωρών Παναμά και Βενεζουέλας.
Με την προσέλευση γηγενών από διάφορα Κράτη της περιοχής, κατάλαβα ότι όφειλα να ετοιμάσω καταλλήλους κληρικούς στην διακονία των νέων τούτων ιεραποστολικών Κέντρων. Έτσι, κατά τα δεκαέξι αυτά χρόνια, απέστειλα στην Ελλάδα άνω των τεσσαράκοντα νέων, για Θεολογική επιμόρφωση και κατάρτιση. Άλλους ενέγραψα στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, άλλους στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, άλλους έστειλα στα διάφορα Μοναστήρια, ο καθένας σύμφωνα με την δυνατότητα και πορεία του στην Ορθοδοξία.
Σήμερα, με πολύ χαρά σας πληροφορώ ότι η Ιερά Μητρόπολις έχει 48 Ιερείς, (εκ των οποίων τρείς τυγχάνουν να είναι Έλληνες, οι δε λοιποί ιθαγενείς από διάφορες χώρες της περιοχής), οι περισσότεροι με κατάλληλη Θεολογική μόρφωση, και όλοι με Ορθόδοξο φρόνημα. Ένας από τα άτομα πού έστειλα στην Ελλάδα, ήταν πρώην Ρωμαιοκαθολικός ιερεύς, ο οποίος απαρνήθηκε τον ρωμαιοκαθολικισμό και με παρεκάλεσε να τον αποστείλω στο Άγιον Όρος για να γίνει μοναχός. Μετά από πέντε έτη σε Μοναστήρι του Αγίου Όρους, επέστρεψε προ διετίας στο Μεξικό, και σήμερα τυγχάνει ηγούμενος της ιδρυθείσης προ διετίας πρώτης Ορθοδόξου Ιεράς Μονής στο Μεξικό, προς τιμή των Εισοδίων της Θεοτόκου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιές είναι οι ελλείψεις και τα προβλήματα στην άσκηση του ιεραποστολικού σας έργου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μητρόπολή μου καλύπτει περίπου είκοσι κράτη, με ιεραποστολική παρουσία και έργο σε οκτώ από αυτά. Εκτός από δύο ενορίες με απόσταση δι΄ αυτοκινήτου πέντε ωρών από την πόλη τού Μεξικού, οφείλω να ταξιδεύω αεροπορικώς σε όλα τα άλλα Κράτη όπου έχουμε ιεραποστολές, ταξίδια τριών έως και έξι ωρών απόσταση. Κατά τα τελευταία δεκαέξι χρόνια δεν έχω μείνει πάνω από δέκα μέρες στην ίδια πόλη, συμπεριλαμβανομένης και της έδρας μου στο Μεξικό.
Αντιλαμβάνεσθε δεν είναι εύκολο το έργο. Μεταξύ των άλλων, συντηρούμε Σχολείο για άπορα παιδιά στην Αϊτή, Γηροκομείο στην Κολομβία, στην δε Γουατεμάλα, όπου δεχθήκαμε ομάδα περίπου 500.000 ατόμων, χρειαζόμαστε εκατοντάδες χιλιάδες κατηχητικά βοηθήματα. Επίσης μετά από το σεισμό στην Αϊτή, είμαστε τώρα υποχρεωμένοι να κτίσουμε σχολείο, κλινική και Ναό. Εν τω μεταξύ, δεν έχουμε έσοδα, καθώς αναπτύσσεται το έργο, το ίδιο με τα έξοδα. Κατά τα τελευταία δεκαέξι χρόνια, ότι επετεύχθη στην Μητρόπολη, οφείλεται πρωτίστως στην Χάρη τού Θεού, και στην αγάπη και ενίσχυση φίλων και συγγενών στην Αμερική, και Ιεραποστολικών Συνδέσμων στην Ελλάδα. Τώρα όμως, με την κρίση στην Ελλάδα, η βοήθεια από την Πατρίδα έχει ελαττωθεί κατά πολύ. Η ελπίδα μου και προσπάθειά μου είναι όπως μέσα στα επόμενα πέντε έτη, να δημιουργήσω σε κάθε ιεραποστολικό κέντρο, κάποιο έργο αναπτυξιακό, πού να δίνη σε κάθε χώρα, τη δυνατότητα να έχουμε οικονομική αυτοτέλεια, για να μπορεί να γίνεται το έργο χωρίς τις σημερινές δυσκολίες και προβλήματα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οι γηγενείς, σας βοηθούν στο έργο σας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς όπου μπορούν βοηθούν, αλλά αντιλαμβάνεσθε ότι στις περισσότερες Χώρες, οι γηγενείς χρειάζονται την δική μας βοήθεια και ενίσχυση. Θα έλεγα όμως ότι με βοηθούν στην πίστη μου, με την δική τους προσήλωση και πίστη στην Εκκλησία και Ορθοδοξία μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε να μας αναφέρετε μερικά παραδείγματα των θαυμασίων του Θεού και πώς εργάζεται αοράτως εν μέσω του κόσμου;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Μητρόπολή μας είναι νέα, όπως και το ενταύθα αναπτυσσόμενο ιεραποστολικό έργο. Ζούμε τώρα τη δική μας Πεντηκοστή, ώστε ότι μέχρι σήμερα έχει γίνει, είναι αυτό καθ΄ εαυτό Θείο δώρο και θαύμα. Κάθε μέρα, άνθρωποι και ομάδες, αποθαρρυμένοι από τον ρωμαιοκαθολικισμό , κτυπούν την πόρτα της Μητροπόλεως, αναζητούντες την αληθινή πίστη της Ορθοδόξου Ανατολής. Στην δική μας περίπτωση, το θαύμα ευρίσκεται στην οικειοθελή αναζήτηση από μέρους των γηγενών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και πίστεως.
Μόλις πριν δύο μήνες, μου έγραψε ένας κύριος από τη Νικαράγουα, ζητώντας να δεχθώ αυτόν και την ομάδα του, των 250 οικογενειών, οι οποίοι, κατόπιν μελέτης Πατερικών κειμένων, μεταφρασμένων στα Ισπανικά, αποφάσισαν να μεταστραφούν στην Ορθοδοξία.
Ποιός περίμενε ο πρώην Πρόεδρος της Κούβας, Φιδέλ Κάστρο να κτίση Ορθόδοξο Ναό, με έξοδα του Κράτους και να μας τον δωρίσει; Εν τούτοις, σήμερα έχουμε έξι Κουβανούς ιερείς, πάνω από 2500 Κουβανικές Ορθόδοξες οικογένειες, και εκτός από το Ναό μας του Αγίου Νικολάου στην πρωτεύουσα Αβάνα, έχουν ιδρυθεί νέα ιεραποστολικά κέντρα σε άλλες τρείς πόλεις της χώρας. Στη Μητρόπολή μας, κάθε μέρα, ζούμε και ένα καινούργιο θαύμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιό μήνυμα θα δίνατε σήμερα μέσω τού «Ιεραποστολικού Ταχυδρόμου» στους Έλληνες που βιώνουν έντονα την οικονομική άλλα και την ηθική κρίση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Κάθε εποχή έχει τη κρίση της. Ιδιαίτερα, για μας τους Έλληνες, η ιστορία μας είναι γεμάτη από σταυρούς και μάχες και κρίσεις διαφόρων ειδών. Όλα όμως τα προβλήματα, τα νικήσαμε. Η διαφορά σήμερα είναι ακριβώς ότι για πρώτη φορά ζούμε και μια ηθική κρίση. Ζούμε μια κρίση Εθνικής ταυτότητος. Ο Θεός έδωσε στον Ελληνικό λαό δύο δώρα, που δεν τα έχει κανένας άλλος λαός. Είμαστε Έλληνες και διάδοχοι ενός πολιτισμού, πάνω στον οποίο στηρίζεται σήμερα όλη η οικουμένη. Επίσης είμαστε Ορθόδοξοι, παιδιά της αληθινής πίστεως, που μόνη οδηγεί στην κατά Χριστόν σωτηρία. Η οικονομική κρίση, όσο δύσκολη και να είναι σήμερα, θα περάσει. Ίσως χρειασθούν μερικά χρόνια, αλλά ή Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της. Εκείνο πού οφείλει να προστατεύσει η κυβέρνηση, η οικογένεια, η ελληνική κοινωνία, είναι να μη χαθεί η Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας. Πάση θυσία, πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε στους νέους, στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας, το Φως που εκπέμπεται από το κενό Τάφο. Χωρίς το Χριστό στη ζωή μας, ποια Ελλάδα θα σώσουμε; Και χωρίς το αίσθημα της υποχρέωσης να διατηρήσουμε στις ψυχές των παιδιών μας το γνώρισμα του καθαρού Έλληνα και του σωστού Ορθόδοξου, ποια Ελλάδα θα παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές;
Προς Θεού, όποια να είναι η κρίση – και πραγματικά ο ελληνικός λαός ζει ένα δράμα σήμερα – μη χάσουμε το θάρρος μας, την ελπίδα μας, και το κουράγιο μας, και προ παντός, μη χάσουμε την ένδοξη και μοναδική στον κόσμο Ελληνορθόδοξη παράδοση και πίστη μας.
*Μπορείτε να βοηθήσετε το ιεραποστολικό έργο της Μητρόπολης Μεξικού σε 8 κράτη της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, στέλνοντας την αγάπη σας , μέσω του ΠΧΟ Ορθοδόξου Ιεραποστολής. Πληροφορίες Εδώ :
http://www.ierapostoli.gr/
http://ierapostoli.wordpress.com/enisxisi/
Πανελλήνιος Χριστιανικός όμιλος Ορθοδόξου Ιεραποστολής
(παραρτήματα σε Αθήνα, Λειβαδιά, Θήβα, Ιτέα, Χρισσό , Καρδίτσας, Φαρσάλων ) :
Λογαριασμοί :
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 143/540.033-38
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με αριθμό: 86347601.
( http://www.ierapostoli.gr/parartimata.htm )
Ας προσευχόμαστε ταυτοχρόνως να ιδρυθούν Ορθόδοξες Εκκλησίες και στα 20 κράτη της Μητρόπολης Μεξικού, ενώ το Άγιο Πνεύμα να οδηγήσει και άλλους κατοίκους της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
http://goarchmexico.org/donate.html