Λάμπρος Ζαχαρής
Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα για την Εκκλησία της Ελλάδος καθώς όπως φαίνεται η απόφαση της Ιεραρχίας το Σάββατο αναφορικά με την αυτοκεφαλία της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας, επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες.
Το Σάββατο, η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να χορηγήσει αυτοκεφαλία καθώς και το προνόμιο του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ιεραρχίας.
Ένας από τους αρνητές της αυτοκεφαλίας, o Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, διατυπώνει εκ νέου στο Sputnik την άποψή ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας δεν πήρε κάποια απόφαση αναφορικά με την αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας.
«Δεν πήραμε κάποια απόφαση. Από εκεί και πέρα αν μετά τη συζήτηση που έγινε ο Αρχιεπίσκοπος θα μνημονεύσει ή προχωρήσει σε κάτι, παίρνει όλη την ευθύνη πάνω του. Ακούστηκαν θετικές και αρνητικές απόψεις για το αυτοκέφαλο, αλλά και πολλοί δεν τοποθετήθηκαν. Όσοι δεν τοποθετήθηκαν έχουν τις επιφυλάξεις τους. Αυτό δεν του δίνει τον αέρα να προχωρήσει. Είμαστε με κομμένη την ανάσα».
Την ίδια στιγμή εξέφρασε τους φόβους για τα όσα μπορούν να προκύψουν μετά την κοινή λειτουργία Βαρθολομαίου – Ιερώνυμου στη Θεσσαλονίκη στις 19 Οκτωβρίου και την πιθανή μνημόνευση του Επιφάνιου, που πιθανότατα θα βρίσκεται εκεί, κάτι το οποίο θα σημάνει την επίσημη αναγνώριση:
«Φοβόμαστε μήπως τα πράγματα έχουν κάποια όξυνση και ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αν προχωρήσει αυτό το θέμα, σε λίγες μέρες που θα έχουν στη Θεσσαλονίκη συλλείτουργο, αν καλέσουν και τον Επιφάνιο, φοβάμαι ότι εκεί θα οξυνθούν τα πράγματα. Να μη χυθεί αίμα. Υπάρχουν άνθρωποι που στεναχωριούνται και ανησυχούν για όσα συμβαίνουν».
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ αναφέρθηκε στα γεγονότα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας του περασμένου Σαββάτου. Παράλληλα, τονίζει ότι δεν έγινε ψηφοφορία, ούτε δια βοής, όπως γράφτηκε.
«Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ πήρε το λόγο και είπε έντονα: Μακαριώτατε, αν πρόκειται να πάρουμε απόφαση θα ψηφίσουμε όλοι και φανερά, αυτή τη στιγμή. Δεν έγινε ψηφοφορία. Η απόφαση βγαίνει κατόπιν ψηφοφορίας. Εφόσον δεν έγινε ψηφοφορία, δεν μπορεί κανείς να ξέρει ακριβώς πόσοι συμφωνούν και πόσοι διαφωνούν. Δεν υπερψηφίστηκε τίποτα δια βοής. Στο τέλος είπε το δι’ ευχών και οι μισοί είχαν φύγει από την αίθουσα».
[irp posts=”526051″ name=”Η Ιερά Σύνοδος απαντά στον Μητροπολίτη Κυθήρων”]
Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα;
«Είμαστε σίγουρα 11 άτομα που δεν θέλουμε να προχωρήσει το θέμα της αυτοκεφαλίας. Λέμε ότι πρέπει να γίνει εκ νέου Σύνοδος. Πρόταση μου ήταν όλο το υλικό που έχει η Σύνοδος στα χέρια της, να το δει η Ιεραρχία, αν υπάρχει τέτοια επιμονή. Προσωπικά, με τίποτα δεν θα συμφωνούσα σε αυτό στο θέμα αναγνώρισης της αυτοκεφαλίας».
Την ίδια ώρα εξέφρασε φόβο για τυχόν έκτροπα στο Άγιο Όρος, το οποίο θα επισκεφτεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 19-22 Οκτωβρίου:
«Πέρα από 4 μοναστήρια οι υπόλοιποι διαφωνούν με την αναγνώριση»
Ερωτηθείς σχετικά με τις εισηγήσεις των επιτροπών που δόθηκαν στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, της οποίας ο ίδιος ήταν μέλος, αναφέρει το εξής:
«Οι εισηγήσεις των επιτροπών μοιράστηκαν, αλλά τις μάζεψαν ξανά αμέσως. Δεν προλάβαμε να τις δούμε. Τώρα όμως τις έχουμε στα χέρια μας. Η άποψή μου για το ζήτημα, παραμένει η ίδια».
Το χρονικό της αυτοκεφαλίας
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκχώρησε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία της Ουκρανίας. Είχε προηγηθεί η λεγόμενη «ενωτική σύνοδος» στο Κίεβο για τη συγκρότηση της αυτοαποκαλούμενης «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Επιφάνιο.
Από την πλευρά τους, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας όσο και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισαν την ίδρυση της νέας δομής όπως και την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία.
Την ίδια στιγμή, το Πατριαρχείο Μόσχας έχει μιλήσει αρκετές φορές για «νομιμοποίηση του σχίσματος» που θα έχει σοβαρές και καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια πιστούς της Ορθοδοξίας σε όλο τον κόσμο.