Του Μανώλη Κείου
Την πεποίθησή της πως δεν πρέπει να συγχέουμε το θέμα του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με τη δημιουργία χώρων λατρείας για μουσουλμάνους στη χώρα μας, εξέφρασε η πάντα αιρετική βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση σε συνέντευξή της χθες βράδυ στην εκπομπή “ευθέως” του ΣΚΑΙ.
Συγκεκριμένα η κα Ρεπούση σχολίασε απαντώντας και στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογά ο οποίος έθετε προαπαιτούμενα : “Η Θεολογική Σχολή πρέπει να ανοίξει, αλλά και τα τεμένη πρέπει να υπάρχουν. Δεν πρέπει να τα συσχετίζουμε”
Για τα τεμένη και την αξίωση του Τούρκου πρωθυπουργού να ανοίξουν δύο στην Αθήνα, η κα Ρεπούση επισήμανε πως “χρειάζονται χώροι λατρείας για το μουσουλμανικό κόσμο”, ενώ εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως συνέκρινε τα τεμένη με τις εκκλησίές λέγοντας “Δεν είναι κακό να υπάρχουν οι αντίστοιχες εκκλησίες για τους μουσουλμάνους”
Σε ερώτηση πάντως αν η ίδια πιστεύει στο Θεό αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας πως “αυτό είναι προσωπικό δεδομένο”….
Κατά τα λοιπά η κα Ρεπούση μίλησε για τα Θρησκευτικά, για τα οποία φάνηκε για πρώτη φορά λίγο πιο διαλακτική και δεν έκανε λόγο για “κατήχηση”, για τα Αρχαία Ελληνικά, τα Πανεπιστήμια, αλλά και τη Χρυσή Αυγή…
Αντιδράσεις πάντως αναμένεται να προκαλέσουν και πάλι οι θέσεις της για την Ιστορία αφού δήλωσε πως “δεν υπάρχει μόνο μια ιστορική αλήθεια”..
Για τα Αρχαία Ελληνικά
“Δε θα ήθελα την κατάργηση των Αρχαίων, αλλά να κάνουμε διάκριση ανάμεσσα σε αρχαιογλωσσία και αρχαιογνωσία”
Για κλειστά σχολεία-Πανεπιστήμια
“Θέλουμε σχολεία και Πανεπιστήμια ανοιχτά. Η τακτική της κυβέρνησης τα αναγκάζει να κλείσουν. Θα μπορούσαν στα Πανεπιστήμια να ξεκινήσουν μαθήματα κ ιας γραφτούν μετά οι φοιτητές. Αφού τώρα μόν οι διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν”
Για Χρυσή Αυγή
“Δεν ξέρω τι έχει περιθώρια έχιε το Σύνταγμά μας προκειμένου να θέσει τη Χ.Α. εκτός νόμου”
Για τον πατριωτισμό
“Είμαι περήφανη που είμαια Ελληνίδα, αλλά μην εγκλβιζόμαστε στην περηφάνεια και δεν βλέπουμε τα προβλήματα της χώρας”
Για την Ιστορία
“Το σχολείο ακυρώνει το μάθημα της Ιστορίας. Είναι παπαγαλία αντί για εργαστήρι σκέψης. Δεν υπάρχει μία αλήθεια, αλλά τουλάχιστον δύο, αν όχι και περισσότερες. Γάλλοι και Γερμανοί, που ήταν σε πόλεμο, σήμερα έχουν κοινά εγχειρίδια Ιστορίας”
Για τα Θρησκευτικά
“Από το 2005 με κυβέρνηση ΝΔ έχουμε ομοφωνία του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πως αυτό το μάθημα πρέπει να πάψει να είναι ομολογιακού χαρακτήρα. Το ψήφισε και η Ελλάδα αυτό. Θεωρώ πως τα Θρησκευτικά πρέπει να αποκτήσουν θρησκειολογικό περιεχόμενο, αλλά δε θα αγνοήσουν την Ορθοδοξία. Θα μπορούσε η Ορθοδοξία να διδαχτεί με ανοιχτό τρόπο”