Ο Χριστός πάντα κερδίζει όσο κι αν τον πολεμούν, είναι το μήνυμα που στέλνει ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας με αφορμή την Ανάσταση του Κυρίου μας.
Το πασχαλινό μήνυμα του Σεβασμιωτάτου αναφέρει:
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
– Α –
Έπειτα από την θλίψη της Μεγάλης Παρασκευής, κι’ έπειτα από το σκοτάδι το βαθύ, που σημάδεψε την Σταύρωση του Ιησού Χριστού, σήμερα λάμπει ευφρόσυνο το ανέσπερο Αναστάσιμο Φως. Όλες οι σκοτεινές δυνάμεις του άδη συνασπίστηκαν εναντίον του Κυρίου : Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι · ο Πόντιος Πιλάτος · ο βασιληάς Ηρώδης · οι Ρωμαίοι στρατιώτες · ο εβραικός όχλος, που, παρακινούμενος από τους άρχοντές του, ζητούσε κάτω απ’ το πραιτώριο την απελευθέρωση του ληστή και δολοφόνου Βαραββά και την σταύρωση του αθώου και αναμάρτητου Ιησού. Πραγματικά, η Μεγάλη Παρασκευή έχει χαραχθή στην ψυχή των χριστιανών ως η πιο πικρή, η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου.
– Β –
Αλλά, δόξα τω Θεώ ! Η λύπη δεν κράτησε πολύ. Έπειτα από τρεις ημέρες, τα δάκρυα στέγνωσαν. Κι’ οι καρδιές γέμισαν ειρήνη, χαρά και φως. Ο Χριστός Ανέστη. Κι’ όπως ο ίδιος το διεκήρυξε : “Εγενόμην νεκρός, και ιδού ζων ειμι εις τους αιώνας των αιώνων, και έχω τας κλείς του θανάτου και του άδου” (Αποκ. Α΄ 18).
Όμως, οι Γραμματείς και οι Αρχιερείς ήσαν βέβαιοι, ότι ο μισητός εχθρός τους ήταν καλά ασφαλισμένος στον τάφο Του. Αφού και ταινίες είχαν βάλει στην ταφόπετρα, και την σφραγίδα τους, και στρατιωτική φρουρά φύλαγε το μνημείο. Διότι φοβόντουσαν ότι οι μαθητές του Εσταυρωμένου θα ερχόντουσαν “νυκτός, (ίνα) κλέψωσιν αυτόν και είπωσι τω λαώ, ηγέρθη από των νεκρών”, ώστε να είναι τυχόν “η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης”. (Ματθ. Κζ΄64).
– Γ –
Πόση, όμως, ήταν η δυσάρεστη έκπληξή τους, όταν έντρομοι οι ρωμαίοι στρατιώτες έτρεξαν να τους πούν ότι ο τάφος ήταν ανοιχτός και ότι ο νεκρός δεν βρισκόταν μέσα ! Αλλά η κακία βρίσκει τρόπους να ξεφεύγη : – Να πήτε – τόνισαν στην φρουρά – ότι την ώρα που κοιμώμασταν ήλθαν οι μαθητές Του και τον έκλεψαν… Κι’ επειδή οι στρατιώτες εγνώριζαν πως τους περίμενε η θανατική εκτέλεση, εκείνοι τους έδωσαν πολλά χρήματα και τους διαβεβαίωσαν ότι θα τακτοποιούσαν ανώδυνα το ζήτημα. Έτσι αυτό το ψέμα συνέχισε να διαδίδεται για χρόνια (βλ. Ματθ. Κη΄ 15).
– Δ –
Το ψέμα, βέβαια, δεν κράτησε για πολύ. Η Ανάσταση του Χριστού υπήρξε το γεγονός που κατέρριψε τα ψέματα και τις συκοφαντίες. “Ανέστη Χριστός και πεπτώκασι δαίμονες”, θα διακηρύξη ο ιερός Χρυσόστομος στον Κατηχητικό του λόγο, που ακούσαμε στην αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Όλα τα καταχθόνια σχέδια των αντιχρίστων δυνάμεων διαλύθηκαν από το υπέρλαμπρο αναστάσιμο Φως. Κι’ όχι μόνον τότε, αλλά σε όλες τις εποχές, μέχρι και σήμερα, το ίδιο θα επαναλαμβάνεται : Που είναι οι διώκτες αυτοκράτορες, που είναι οι αδίστακτοι αιρετικοί ; Που είναι οι χριστιανομάχοι Χίτλερ, Στάλιν, Ενβέρ Χότζα και άλλοι, που νόμισαν πως μπορούσαν να σβήσουν τον Ήλιο ; Χάθηκαν. Και μόνο με φρίκη τους θυμάται – όταν τους θυμάται – ο κόσμος.
– Ε –
Αδελφοί μου Χριστιανοί ! Χαρήτε σήμερα, υψώστε τις καρδιές σας προς τον Χριστό · πάρτε δύναμη από τον Ζωοδόδχο Του Τάφο. Και μείνατε αταλάντευτα μέσα στον αγιασμένο χώρο της Αγίας μας Εκκλησίας. Χρόνια πολλά, άγια, λουσμένα στο ανέσπερο Αναστάσιμο Φως.
Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης ΑΝΔΡΕΑΣ