Τους κινδύνους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα από τον παπισμό εξαιτίας του Οικουμενισμού, αναφέρει ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδράς σε εγκύκλιό του για την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπενθυμίζοντας όσα έλεγε ο Πατροκοσμάς.
Η εγκύκλιος αναφέρει:
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Έχουν περάσει, κιόλας, 238 χρόνια από το μαρτυρικό τέλος του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Έζησε, έδρασε και εκήρυξε σε χρόνια δίσεκτα για το Έθνος. Η τουρκική σκλαβιά είχε γίνει βαρύς βραχνάς για τους ραγιάδες Έλληνες. Η αμάθεια, οι προλήψεις και δεισιδαιμονίες, οι ληστείες και πολλά άλλα δυσάρεστα, ήταν στην ημερήσια διάταξη. Το Έθνος κινδύνευε να χάση την ορθόδοξη πίστη του και την γλώσσα την Ελληνική. Αν αυτή η φοβερή κατάσταση συνεχιζόταν, δεν θα αργούσε ο αφανισμός του Λαού, που είχε φτιάξει Παρθενώνες, την Αγια Σοφιά, λαμπρά έργα τέχνης, και είχε αναπτύξει την φιλοσοφία και τις επιστήμες στον ύψιστο βαθμό. Αλλ’ ο Θεός αγρυπνούσε.
-Β-
Έτσι, παρουσιάστηκε άγγελος παρήγορος ένας Αγιορείτης Μοναχός ο Κοσμάς, που καταγόταν από την Αιτωλία, γι’ αυτό και του έμεινε η προσωνυμία «Αιτωλός». Τι, όμως, μπορούσε να κάνη ένας φτωχός καλόγερος, για να σταματήση το κακό ; Ήταν τόση η δυστυχία, που προκαλούσαν οι Τούρκοι, ώστε πολλοί, μη υποφέροντας τα δεινά, εξισλαμίζονταν. Άφηναν, δηλαδή, την Ορθόδοξη Πίστη και γινόντουσαν μουσουλμάνοι, για να γλυτώσουν το κεφάλι τους και την μικρή τους περιουσία, από την αδηφαγία των κατακτητών. Όμως, όσοι άφηναν την πίστη τους, κινδύνευαν να χάσουν όχι μόνο την γλώσσα, αλλά, κυρίως, την εθνική τους συνείδηση. Αναφέρεται, ότι σε μια Επαρχία Εκκλησιαστική της Βορείου Ηπείρου, ο οικείος Επίσκοπος και οι Χριστιανοί αλλαξοπίστησαν. Η κατάσταση ήταν, στ’ αλήθεια, τραγική.
-Γ-
Ο Άγιος Κοσμάς είχε σαν δυνατό εφόδιο την βοήθεια και την χάρη του Θεού, αλλά και τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος και του Ιερού Ευαγγελίου. Έτσι, με την ευλογία του τότε Οικουμενικού Πατριάρχου Σεραφείμ του Β΄ και της Μονής Φιλοθέου, στην οποία ανήκε, ξεκίνησε τέσσερις ιεραποστολικές περοδείες. Βέβαια, το πράγμα δεν ήταν καθόλου εύκολο. Διότι έπρεπε συνεχώς να πεζοπορή με όλες τις καιρικές συνθήκες, με κινδύνους από ληστές και ποικίλους κακοποιούς. Όμως, το κήρυγμά του εύρισκε μεγάλη ανταπόκριση από τους ανθρώπους της υπαίθρου, που έτρεχαν με αληθινή δίψα να ακούσουν το λόγο του Θεού. Ήταν, μάλιστα, χαρακτηριστικό, ότι κάποιες φορές και ληστές ακόμη, ακούγοντας τις διδαχές του, μετανοούσαν και άλλαζαν ζωή.
Θα πρέπη να τονίσουμε, ότι ο μεγάλος αυτός Εθνοιεραπόστολος εφιστούσε την προσοχή των ορθοδόξων ακροατών του και από τους κινδύνους που προέρχονταν από την παπική προπαγάνδα, που πάντοτε «ψάρευε» σε θολά νερά – εν προκειμένω στην φτώχεια και την δυστυχία του λαού. Και είναι γνωστός ο αφορισμός του : «Τον πάπα να καταράσθε γιατί αυτός θα είναι η αιτία». Ας μη ξεχνάμε, αγαπητοί, ότι και σήμερα, το 2017, ο παπικός κίνδυνος δεν έχει εκλείψει, αφού τον καλλιεργεί ο Οικουμενισμός.
[irp posts=”365112″ name=”Πατροκοσμάς ο Αιτωλός: Ευλάβεια εις την Παναγίαν Θεοτόκον”]
-Δ-
Έτσι, εργαζόμενος ο Άγιος Κοσμάς, συμφιλιώνοντας τους ανθρώπους, μαθαίνοντάς τους να μπολιάζουν τα άγρια δένδρα, και διδάσκοντας συνεχώς την ανάγκη να σέβωνται την θρησκεία τους και να αγαπούν την Ελλάδα, έσωσε τους σκλαβωμένους Έλληνες από την αλλοτρίωση. Γι’ αυτό και πολύ τιμήθηκε και τιμάται από ολόκληρο τον Ελληνισμό, αφού θεωρείται, όπως και είναι, ο προάγγελος της Εθνικής μας Παλλιγγενεσίας του 1821.
Η ακριτική Μητρόπολή μας ευλαβείται ιδιαιτέρως τον Πατροκοσμά. Έχει ανεγείρει προς τιμήν του τον φερώνυμο ωραίο Ναό, στην Κόνιτσα. Και κάθε χρόνο εορτάζει μεγαλοπρεπώς την μνήμη του.
Έτσι θα γίνη, συν Θεώ, και φέτος α) Την παραμονή, 23 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. , θα ψαλή ο Μέγας Εσπερινός και θα επακολουθήση η σύντομη λιτάνευση του ιερού λειψάνου και της Εικόνος του Αγίου. β) Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, Πέμπτη, 24 Αυγούστου θα τελεσθή πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Επιθυμία μου είναι να συμμετάσχετε όλοι στον εορτασμό, ο οποίος είναι, ήπερ ποτέ και άλλοτε, επίκαιρος εν ούτω κρισίμοις καιροίς. Χρόνια πολλά, άγια, ευλογημένα.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ