Με αφορμή το διπλό εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας μέσω εγκυκλίου του, θέτει μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με την πορεία της χώρας μας στα εθνικά θέματα, εμφανιζόμενος και ο ίδιος προβληματισμένος.
Διαβάστε τι αναφέρει:
Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
Μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, η Πατρίδα μας ετοιμάζεται να γιορτάση την Εθνική Παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου 1821. Έχουν περάσει από τότε 197 χρόνια, σχεδόν δύο αιώνες, οι οποίοι σημαδεύτηκαν από πολλά γεγονότα, από νίκες και δόξες, από ήττες και καταστροφές : Η προσάρτηση της Θεσσαλίας και των Ιονίων Νήσων · ο ατυχής πόλεμος του 1897 · ο Μακεδονικός Αγώνας · η εθνική εξόρμηση του 1912-1913, που είχε αποτέλεσμα την απελευθέρωση της Μακεδονίας πρώτα, και ύστερα της Ηπείρου ολόκληρης · ο Αυτονομιακός Αγώνας της Βορείου Ηπείρου (1914) · ο Εθνικός Διχασμός · ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το Ελληνικό Έπος 1940 – 41 και, τέλος, η μετέπειτα εθνική μας τραγωδία, που τελείωσε το 1950. Όλα αυτά είναι μία μικρή σύνοψη των περιπετειών του Έθνους στο διάστημα των δύο σχεδόν αιώνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
-Β-
Αλλά τι μας έχει διδάξει το 1821 και τα όσα επακολούθησαν ; Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε στην Αγία Λαύρα το Λάβαρο της Επαναστάσεως, ενώ στην Κωνσταντινούπολη οι Τούρκοι απαγχόνιζαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ · και στην συνέχεια θανάτωσαν πολλούς αρχιερείς και Ιερείς · ο Παπαφλέσσας σκοτώνεται στο Μανιάκι, πολεμώντας τον Ιμπραήμ · ο Ρωγών Ιωσήφ σκεπάζει με το μισοκαμμένο ράσο του το θρυλικό Μεσολόγγι. Κι’ ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θα πη στους μαθητές, πάνω στην Πνύκα, ότι «όταν πιάσαμε τα όπλα, είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως κι’ έπειτα υπέρ Πατρίδος». Τα ίδια τόνιζε κι’ ο στρατηγός Μακρυγιάννης κι’ άλλοι πολέμαρχοι εκείνου του Μεγάλου Αγώνα.
Αλήθεια, όμως, τι μας έχουν διδάξει όλα αυτά και πόσο έχουν επηρεάσει την εθνική μας πορεία ;
[irp posts=”411414″ name=”Φθιώτιδος Νικόλαος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Το Υπ.Παιδείας οφείλει να ακούει την Εκκλησία και το ΣτΕ»”]
-Γ-
Αυτό το ερώτημα πρέπει να μας απασχολήση, και πολύ μάλιστα, γιατί είναι ανάγκη να δούμε πως εφθάσαμε σήμερα να μπαίνη στο στόχαστρο η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Πίστη μας ; Πως τα Σχολεία έχουν γίνει κράχτες της απιστίας και της διαφθοράς ; Γιατί ένα δεκαπεντάχρονο παιδί έχει το δικαίωμα να καθορίζη το φύλο του ; Αυτό πως μπορεί να χαρακτηρισθή, παρά ως πρόδρομος μιάς ζωής, που οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς την διαφθορά ;
Οι Έλληνες του 1821, ασφαλώς γνώριζαν λιγώτερα γράμματα από τους σημερινούς απογόνους τους. Και μπορεί να μην ήταν σε θέση να κατανοήσουν το ιερό Ευαγγέλιο ή τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Είχαν, όμως, μέσα στην καρδιά τους, τον φόβο του Θεού και την αγάπη προς την Πατρίδα. Και παρά τις προσπάθειες κάποιων, οι οποίοι ήταν επηρεασμένοι από το Ευρωπαικό πνεύμα του Διαφωτισμού, το Έθνος κρατήθηκε γερά στις Ελληνορθόδοξες ρίζες του. Αυτό φάνηκε καθαρά το 1940, τότε που άστραψε η Ορθόδοξη Πίστη στα Βορειοηπειρωτικά Βουνά.
-Δ-
Και τώρα ; Πως εφθάσαμε να μην τιμούμε όπως πρέπει την Σημαία μας ή να πολεμούμε τις παρελάσεις ; Ή πως συζητούμε για να παραχωρήσουμε στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας μας ; Ή πως να δεχθούμε την αμνήστευση των εγκληματιών «Τσάμηδων», προκειμένου δήθεν η Αλβανία να ικανοποιήση το Ελληνικό αίτημα για την περισυλλογή των οστών των πολεμιστών του 1940-1941 ; Κι’ αν, ο μη γένοιτο, τα δεχθούμε αυτά, θα μπορούμε να λεγώμαστε απόγονοι των ηρώων εκείνων του 1821 ; Τι θα πούμε στην νέα γενιά ; Γιατί, μη το ξεχνάμε αυτό που είπε ο ποιητής : «Χρωστάμε σ’ όσους έφυγαν, θα ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί». Τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματικά παιχνίδια, ούτε για αντιπαραθέσεις και διχασμούς, τους οποίους τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια καινούργια εθνική και, προ παντός, πνευματική Παλιγγενεσία.
Γι’ αυτό, στον φετεινό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, είναι ανάγκη, «μια ψυχή συναθλούντες», όλοι οι Έλληνες να φανούμε αντάξιοι εκείνων, οι οποίοι μας εχάρισαν την ελευθερία. Με την χάρη του Θεού και την ευλογία της Εκκλησίας μας, η Ελλάδα θα νικήση «τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες», τους ποικιλώνυμους, δηλαδή, εχθρούς της.
Χρόνια πολλά, καλά και άγια εύχομαι σε όλους σας. Ψηλά οι Σημαίες και οι καρδιές.
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ