Της Δήμητρας Συμεωνίδου
Με το αισιόδοξο μήνυμα «Η κρίση απειλεί να αναιρέσει τον κόπο δεκαετιών, όμως ό,τι χάσαμε μπορούμε να το αναπληρώσουμε» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων των Ελευθερίων Θράκης 2013 ως κεντρικός ομιλητής
«Η δύναμη της συνήθειας» έσπευσε να δικαιολογηθεί ο μητροπολίτης όταν στην έναρξη της ομιλίας του έκανε ένα λεκτικό ατόπημα και αναφέρθηκε σε γιορτές Παλιάς Πόλης (σ.σ. Ξάνθης) αντί για ‘Ελευθέρια’ Θράκης
Αναλυτικότερα,
η κρίση απειλεί να αναιρέσει τον κόπο δεκαετιών, όμως ό,τι χάσαμε μπορούμε να το αναπληρώσουμε. Με το αισιόδοξο αυτό μήνυμα ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας κήρυξε την έναρξη των Ελευθερίων Θράκης 2013 το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Πετρίδης κάλεσε στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή, αφού νωρίτερα η πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης πολιτισμού Νατάσα Λιβεριάδου ανέγνωσε στο κοινό ένα σύντομο βιογραφικό του μητροπολίτη. «Η παρουσία του κ. Παντελεήμονα ως κεντρικού ομιλητή στη έναρξη των εκδηλώσεων σηματοδοτεί την πλήρη ταύτισή του με την πόλη της Κομοτηνής», ανέφερε ο δήμαρχος κ. Πετρίδης. Στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο δήμαρχος επισήμανε τα εξής: «τα Ελευθερία που σηματοδοτούν 93 χρόνια από την απελευθέρωση, πάντοτε πέρα από μία αφορμή μνήμης είναι και αφορμή παραγωγής πολιτισμού, τέχνης και δράσης στην Κομοτηνή.
Τα τελευταία χρόνια είναι συνειδητή και όχι αναγκαστική επιλογή να στηριχτούμε στους δικούς μας ανθρώπους, στο δικό μας δυναμικό. Η συμμετοχή, η διάθεση, η βούληση και το πάθος των ανθρώπων που μετέχουν είναι ενθαρρυντικό και διαρκώς αυξανόμενο και μας δημιουργεί άσπρα βάσανα ώστε να μπορέσουμε να συμπτύξουμε όλη αυτή την προσφορά συμμετοχής σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο κάποιων ημερών».
Εμπνευσμένος από την επικαιρότητα ήταν ο λόγος του μητροπολίτης, πριν υπεισέλθει στο ιστορικό κομμάτι της ομιλίας του, που αφορούσε στην ενσωμάτωση της Θράκης. «Τα Ελευθέρια της Κομοτηνής σηματοδοτούν την αρχή του ελευθέρου εθνικού και πολιτικού βίου της πόλης μας. Μαζί με τις ανάλογες εορτές των άλλων θρακικών αστικών κέντρων, της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης, οριοθετούν την απελευθέρωση της Θράκης και την απαρχή της σύγχρονης ιστορίας της περιοχής μας. Γι’ αυτό και αποτελούν εορτή πολυσήμαντη, που εορτάζεται πάντα με τη δέουσα λαμπρότητα και με τη συμμετοχή αρχόντων, κλήρου και λαού», είπε ο μητροπολίτης και αναφερόμενος στη σημερινή δύσκολη οικονομική εποχή τόνισε πως «η κρίση απειλεί να αναιρέσει τον κόπο δεκαετιών, όμως ό,τι χάσαμε μπορούμε να το αναπληρώσουμε.Οι καταστροφές αντιμετωπίζονται με τη χάρη του Θεού».
Νωρίτερα προέβη σε ένα λεκτικό ατόπημα όταν αναφέρθηκε σε γιορτές Παλιάς Πόλης (σ.σ. Ξάνθης) αντί για Ελευθέρια Θράκης προκαλώντας τα γέλια και τα σχόλια του κοινού. «Η δύναμη της συνήθειας» έσπευσε να δικαιολογηθεί ο μητροπολίτης και συνέχισε την ομιλία του.
«Ο φετινός εορτασμός των Ελευθερίων της πόλης, πέρα από την εθνική και θρησκευτική του σημασία, έχει και μία ιδιαίτερη υπόσταση, καθώς γίνεται εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης, πρωτίστως πνευματικής και ηθικής και δευτερευόντως οικονομικής και υλικής. Κατά τη σημερινή επέτειο απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στο ελληνικό κράτος, καλό θα είναι να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε τότε. Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία αντίστοιχη δοκιμασία. Όπως και τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό και κοινωνικό, αλλά μαζί ηθικό και πνευματικό. Όπως και τότε, βοηθός μας και ανεξάντλητη πηγή δύναμης, αποτελούν η παράδοση, η γλώσσα, η αίσθηση του τόπου, ο βαθμός του πατριωτισμού μας και η συνείδηση της ιστορικής μνήμης».
Στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης υπήρχε έκθεση με εικόνες από την προσπάθεια παλιννόστησης των προσφύγων που δημιούργησε η συστηματική καταπίεση των ελληνικών πληθυσμών της Θράκης από τους Νεότουρκους.