Κηφισίας Κύριλλος: Να εμπιστευθούμε τον Θεό και να μάθουμε να μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας καλεί ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος μέσα από το μήνυμά του για τον Έρανο Αγάπης ο οποίος συνεχίζεται μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου 2025.
“Με την ελπίδα ότι η φετινή προσπάθεια θα αγγίξει τις καρδιές μας και θα ενισχύσει όσους έχουν ανάγκη και προσέρχονται στις Ενορίες και την Ιερά Μητρόπολη, για να ζητήσουν οικονομική στήριξη, την οποία και λαμβάνουν, καλούμαστε όλοι να συμμετάσχουμε στον Έρανο Αγάπης 2024, ακολουθώντας το παράδειγμα της χήρας που προσέφερε με αυταπάρνηση το δίλεπτό της”, σημειώνει ο Σεβασμιώτατος.
Αναλυτικά η Εγκύκλιος:
Αγαπητοί μου χριστιανοί,
Κάποτε ο Κύριος κάθισε στο μέρος του Ναού των Ιεροσολύμων που λεγόταν «αυλή των γυναικών», όπου υπήρχαν δεκατρία κιβώτια, που ονομάζονταν «σάλπιγγες» λόγω του σχήματος της οπής που είχαν από επάνω, για να ρίχνουν μέσα σ’ αυτά οι ευσεβείς Ισραηλίτες τις εισφορές τους για τον Ναό, κάτι σαν τα δικά μας παγκάρια. Ο Κύριος, λοιπόν, κάθισε απέναντι από το γαζοφυλάκιο (τό θησαυροφυλάκιο του Ναού) κι έβλεπε τους ανθρώπους που έριχναν τις προσφορές τους. «Και πολλοί πλούσιοι έβαλλον πολλά· και ελθούσα μία χήρα πτωχή έβαλε λεπτά δύο, ο εστι κοδράντης». Δηλαδή: και πολλοί πλούσιοι έριχναν πολλά. Τότε ήλθε μια χήρα κι έριξε δύο λεπτά, ποσό πολύ ευτελές και ανάξιο λόγου. Τότε ο Ιησούς προσκάλεσε τους μαθητές του και τους έδειξε την χήρα, λέγοντάς τους: «Αμήν λέγω υμίν ότι η χήρα η πτωχή αύτη πλείον πάντων έβαλε των βαλλόντων εις το γαζοφυλάκιον· πάντες γάρ εκ του περισσεύοντος αυτοίς έβαλον· αύτη δε εκ της υστερήσεως αυτής πάντα όσα είχεν έβαλεν, όλον τον βίον αυτής» (Μάρκ. ιβ΄ 41-44· βλ. και Λουκ. κα΄ 1-4). Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η φτωχή χήρα έριξε περισσότερα από όλους. Διότι όλοι έριξαν από το περίσσευμά τους, ενώ εκείνη έριξε από το ύστέρημά της· έριξε όλα όσα είχε.
Θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι οι χήρες εκείνη την εποχή ήταν πολύ αδύναμα πρόσωπα, αν σκεφθεί κανείς την υποτιμημένη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και επιπλέον το ότι δεν υπήρχε κρατικός νόμος που να προβλέπει σύνταξη για την χήρα. Η φτωχή, λοιπόν, αυτή ψυχή είχε εξοικονομήσει κάτι ελάχιστο για την συντήρησή της, το οποίο δεν θέλησε να κρατήσει για τον εαυτό της, αλλά μετά χαράς το πρόσφερε στον Θεό, με την ελπίδα και την πίστη ότι Εκείνος θα της εξασφάλιζε τροφή εκείνη την ημέρα, ό,τι άναγκαίο για την συντήρησή της. Σύμφωνα με τα μαθηματικά των ανθρώπων η προσφορά της ήταν ανάξια λόγου. Σύμφωνα, όμως, με τα «μαθηματικά» του Θεού, ο Οποίος είναι ο καρδιογνώστης και παγγνώστης Κύριος των πάντων, ήταν η πιό αξιόλογη προσφορά εκείνης της ημέρας. Ποτέ δεν θα δούμε το όνομα τέτοιου δωρητή σε καμία πλάκα έξω από κάποια εκκλησία. Αυτούς τους δωρητές τους γνωρίζει μόνον ο Θεός. Κι Εκείνος θα τους ανταμείψει. Ποιά είναι, όμως, η χρησιμότητά τους; Ίσως αυτοί οι κρυφοί ελεήμονες να ελκύουν το έλεος του Θεού και για όλους εμάς τους υπόλοιπους.
Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, οι άγιοι Πατέρες εφαρμόζουν την αξιολόγηση αυτή του Θεού στην πνευματική μας ζωή. Ρώτησε κάποτε ο άγιος Δωρόθεος τον μέγα Γέροντα Όσιο Βαρσανούφιο πως μπορεί να βάλει αρχή, διότι ένιωθε να έχει πολλές αμαρτίες κι επιπλέον είχε αδύνατο σώμα και δεν μπορούσε να υποβληθεί στην άσκηση που έκαναν οι άλλοι Πατέρες. Ο Άγιος Βαρσανούφιος με την χαρακτηριστική του μεγάλη διάκριση του απάντησε τα εξής: «Και επειδή είπας ασθενές έχειν το σώμα και μη δύνασθαι τίποτε ποιήσαι, κατά την δύναμίν σου ποίησον παρά μικρόν της τροφής του άρτου και του πόματος ομοίως. Και γάρ ο Θεός προσεδέξατο τα δύο της χήρας λεπτά και εχάρη περισσότερον πάντων»*. Δηλαδή: Επειδή είπες ότι έχεις αδύναμο σώμα και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε, κάνε αυτό που μπορείς, κόβοντας λίγο από το φαγητό σου και από το κρασί. Διότι και ο Θεός δέχθηκε ευμενώς τα δύο λεπτά της χήρας και χάρηκε γι’ αυτά περισσότερο παρά για τις προσφορές όλων των άλλων.
Πολλές φορές κι εμείς, αναλογιζόμενοι την αδυναμία μας σε σύγκριση με τα κατορθώματα των αγίων Πατέρων που διαβάζουμε στους Βίους τους, βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να φθάσουμε στα μέτρα τους. Δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε το πολύ; Μπορούμε, όμως, να κάνουμε το λίγο. Άς το κάνουμε λοιπόν· κι άς το προσφέρουμε στον Κύριο «μετά πάσης ταπεινοφροσύνης».
Με αυτές τις σκέψεις, κατά τον Έρανο Αγάπης 2024, που ήδη διεξάγει η καθ’ ημάς Ιερά Μητρόπολη από 21ης Νοεμβρίου ε.έ. έως 8ης Ιανουαρίου του νέου έτους 2025, άς συνειδητοποιήσομε ότι τα λίγα η πολλά αγαθά που έχουμε είναι δώρα που ο Θεός μας δίνει μέσα από την ζωή, για να «κοινωνούμε» με Εκείνον και τους συνανθρώπους μας. Άς εμπιστευθούμε τον Θεό και άς μάθουμε να μοιραζόμαστε με τον πλησίον μας, αφού πλησίον δεν είναι μόνο ο κοντινός, ο δικός μας άνθρωπος, αλλά ο κάθε άνθρωπος που έχει την ανάγκη μας.
Μέ τήν ελπίδα ότι η φετινή προσπάθεια θά αγγίξει τις καρδιές μας καί θά ενισχύσει όσους έχουν ανάγκη και προσέρχονται στις Ενορίες και την Ιερά Μητρόπολη, για να ζητήσουν οικονομική στήριξη, την οποία και λαμβάνουν, καλούμαστε όλοι νά συμμετάσχουμε στόν Έρανο Αγάπης 2024, ακολουθώντας τό παράδειγμα της χήρας πού προσέφερε μέ αυταπάρνηση το δίλεπτό της.
Με πατρικές ευχές και αγάπη Χριστού
Ο Μητροπολίτης
† Ο Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος Κύριλλος