Κερκύρας Νεκτάριος: Στο γεγονός ότι η σύγχρονη κοινωνία όχι μόνο ανέχεται τους υβριστές της Υπεραγία Θεοτόκου και της σάρκωσης του Υιού και Λόγου του Θεού αλλά τους προσπερνά τόνισε ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος τονίζοντας ότι την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας την έχουν οι κυβερνητικοί.
Η εορτή του Αγίου Αντωνίου εορτάσθηκε στην Κέρκυρα, στον ιστορικό Ιερό ναό του Μεγάλου Αντωνίου, όπου μετά την Σύνοδο της Φεράρας Φλωρεντίας διερχόμενος ο Άγιος Μάρκος επίσκοπος Εφέσου, ο ευγενικός, ιερούργησε στον αναφερόμενο Ιερό ναό.
Κατά την Θεία λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος απευθύνθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα παίρνοντας αφορμή από το απολυτίκιο του Αγίου. « Τον ζηλωτήν Ηλίαν τοις τρόποις μιμούμενος…πάτερ Αντώνιε ». Τα λόγια αυτά αναφέρονται στον τρόπο της βιωτής του Αγίου Αντωνίου, που ήταν ακριβώς μιμητής εις τον ζήλον του προφήτη Ηλία. Ο Σεβασμιώτατος αφού ανέλυσε τον όρο ζηλωτήν, ο οποίος έχει να κάνει με την ακριβή τήρηση της πίστεως αλλά και την αφοσίωση στο θέλημα του Θεού. Ο Άγιος Αντώνιος ενώ θα μπορούσε νε έχει την άνεση στην ζωή του όπως την θεωρούν οι σημερινοί άνθρωποι διότι ήταν πλούσιος εξ΄ επόψεως υλικών αγαθών από την οικογένεια του, μετά τον θάνατο των γονιών του, τα σκόρπισε όλα σε ελεημοσύνες, ώστε να είναι ελεύθερος πνευματικά. Έτσι λοιπόν αναχωρώντας στην έρημο η ακριβής τήρηση της εν Χριστώ ζωής τον ανέδειξε καθηγητή της ερήμου, Μέγα διδάσκαλο με αποτέλεσμα η φήμη του να φθάσει μέχρι την βασιλεύουσα και ο Αυτοκράτορας να τον καλέσει για να γίνει και αυτός μέτοχος της σοφίας του. Παίρνοντας την γνώμη του συνασκητού του, Οσίου Παύλου του Θηβαίου ο οποίος του είπε ότι αν πας στον Αυτοκράτορα θα είσαι απλά ο Αντώνιος, εάν παραμείνεις στην έρημο θα είσαι ο Αββάς Αντώνιος.
Ζήλον των πατρικών παραδόσεων είχε και ο Απόστολος Παύλος και δι’ αυτού του ζήλου μας ομιλεί ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος. « Ο κατεπίγνωσι » ζήλος σημαίνει διάκριση, αγάπη και αφοσίωση στον Θεό και εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού- πίστη. Υπάρχει όμως και ο ζήλος « ού κατεπίγνωσι ». Αυτός ο ζήλος ζημιώνει τον άνθρωπο και δεν τον ωφελεί. Αυτή η διάκριση πρέπει να υπάρχει για μας τους χριστιανούς οι οποίοι πολλές φορές συγχέομαι τον αληθινό ζήλο του Θεού. Σήμερα ο ζήλος του Αγίου Αντωνίου βοηθάει τον καθένα μας ·πρώτον στο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας εσωτερικά ώστε να δούμε εάν συμβαδίζει με το θέλημα του Θεού ή με το θέλημα του εαυτού μας. Δεύτερον ο ζήλος ο αληθινός μας οδηγεί στην θεογνωσία ζώντας και βιώνοντας την εν Χριστώ ζωή που αυτό είναι το ζητούμενο στην ζωή μας.
Σήμερα οι άνθρωποι έχουμε πάθει σύγχυση στην ζωή μας επειδή έχουμε παραδοθεί στο θέλημα του κόσμου, του εαυτού μας και μας οδηγούν οι άλλοι και ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα σύγχρονα social media στο κοσμικό φρόνημα και στην σαρκολατρεία. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Σεβασμιώτατος για τα ολισθήματα επίσημων κρατικών αντιπροσώπων που καθυβρίζουν την σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού και την Υπεραγία Θεοτόκο και η σύγχρονη κοινωνία όχι μόνο τους ανέχεται αλλά και προσπερνά τις ύβρεις και της παραποιήσεις της πίστεώς μας. Ο Μέγας Αντώνιος ως ζηλωτής της πίστεως ποτέ δεν θα δεχόταν μέσα από την διάκριση την πίστη και την αγάπη στον Θεό, να υβρίζουν τα Όσια και τα Ιερά της πίστεως μας.
Ιδιαιτέρως ο Μητροπολίτης απευθύνθηκε στον παρευρισκόμενο βουλευτή, την ευθύνη την οποία έχουν ως κυβερνητικοί έναντι όλων αυτών που συμβαίνουν στην πατρίδα μας.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Νικομάνη και τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της εορτής και ευχήθηκε στους εορτάζοντες-ουσες ο Άγιος Αντώνιος να πρεσβεύει στην ζωή τους.