Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας το νέο βιβλίο του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της τοπικής Εκκλησίας Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανού “Η αγάπη είναι απλή μα θέλει κόπο-δρόμοι για τη σύγχρονη οικογένεια”.
Για το βιβλίο μίλησαν η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Αντιγόνη Τσιλιμπάρη, ο μηχανολόγος-λογοτέχνης κ. Νίκος Παργινός και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Σχολής Γονέων της τοπικής Εκκλησίας ο υπεύθυνος Πρωτ. Ιωάννης Βλάσσης και εκ μέρους της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων ο Αντιπρόεδρος Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε κατά το ντόπιο κερκυραϊκό ψαλτικό ύφος ο «Ύμνος της Αγάπης» του αποστόλου Παύλου από των χορό των Κερκυραίων Ψαλτών υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Μπογδάνου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος τόνισε ότι Εκκλησία και Κοινωνία στην περίοδο της κρίσης καλούνται να στηρίξουν την οικογένεια. Απουσιάζει η αγάπη από τον τρόπο θέασης των ανθρωπίνων σχέσεων. Ο πολιτισμός μας λειτουργεί μόνο στην προοπτική της φιλαυτίας και της φιληδονίας, παραθεωρώντας το γεγονός ότι χωρίς αξίες και υγιείς θεσμούς δεν μπορεί η κοινωνία να βρει προσανατολισμό και νόημα. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι βιβλία όπως το παρουσιαζόμενο βοηθούν στο να γίνει κατανοητή η θέση της Εκκλησίας και το ήθος που διδάσκει για την οικογένεια, τις διαπροσωπικές σχέσεις και την ανατροφή των παιδιών, ενώ εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που ο συγγραφέας, πνευματικό παιδί του ιδίου, αγωνίζεται στην διακονία της τοπικής Εκκλησίας, καταθέτοντας τους οραματισμούς και τον κόπο του προς όφελος του λαού του Θεού.
Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Αντιγόνη Τσιλιμπάρη επεσήμανε ότι το βιβλίο επιχειρεί έναν βιωματικό διάλογο ανάμεσα στον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία μπορεί να συναντήσει την ψυχολογία στην κατεύθυνση της θεραπείας των προβλημάτων των διαπροσωπικών σχέσεων και τόνισε ότι από τη ζωή μας σήμερα λείπει η εμπιστοσύνη, τόσο ανάμεσα στους συζύγους, όσο και ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς. Πρότεινε διάλογο ειλικρίνειας, ο οποίος θα βλέπει τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπινων υπάρξεων και να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος στο πλησίασμα των μελών της οικογένειας, για να αποφευχθεί η φθορά. Ο κόπος είναι απαραίτητος για να κρατηθεί η αγάπη. Και η ευθύνη του καθενός έγκειται στο να είναι αποφασισμένος να τον καταβάλλει και να μην θεωρεί την αγάπη βάση για συνήθεια.
Ο μηχανολόγος και λογοτέχνης κ. Νίκος Παργινός εντυπωσίασε τους παρευρεθέντας στην εκδήλωση, τονίζοντας τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που του γεννήθηκαν κατά την ανάγνωση του βιβλίου, ζητώντας από την Εκκλησία να μη φοβηθεί να καταθέτει λόγο που υπερβαίνει τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, που προσεγγίζει τον σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του και που μπορεί να επανερμηνεύσει τις ανθρώπινες σχέσεις με βάση τις αλλαγές που συμβαίνουν. Προχώρησε επισημαίνοντας την ανάγκη να διεξαχθεί ένας ευρύτερος διάλογος για το τι μέλλει γενέσθαι με την οικογένεια στην εποχή όπου ολοένα και λιγότεροι νέοι θα προχωρούν στη συγκρότησή της, απογοητευμένοι από τα προβλήματα της εποχής και μη νιώθοντας έτοιμοι να αναλάβουν τον κόπο της αγάπης.
Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο συγγραφέας π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, ο οποίος τόνισε ότι με την ηθικολογία δεν μπορεί να στηριχτεί η οικογένεια, αλλά χρειάζεται παιδεία από την πλευρά της Εκκλησίας ώστε όσοι προχωρούν στη σύσταση οικογένειας ή ζούνε εντός της να μην νικηθούν από τον κόπο που χρειάζεται να καταβάλουν προκειμένου αυτή να παραμείνει δυνατή και να καλύψει την ανάγκη της αγάπης. Περιέγραψε την απώλεια των αρχικών συναισθημάτων και της στήριξης του ενός προς τον άλλο, καθώς περνούνε τα χρόνια και ισχύει ο λόγος του Χριστού ότι «την πρώτην σου αγάπην αφήκας». Ζήτησε από όλους να προβληματιστούν πάνω στο τρίπτυχο που διαλύει την αγάπη «έχω δίκιο», «έχω δικαίωμα» και «δεν με καταλαβαίνει κανείς» και κατέθεσε την προσευχή της ασκητικής παράδοσης «ο Θεός να φυλάξει την αγάπη» ως τρόπο για να βάζει ο καθένας στο ζευγάρι «αρχή μετανοίας» για τα δικά του λάθη και αρχή συγχώρεσης γιατί ο άλλος δεν μπορεί να είναι όπως τον θέλει. Κατέληξε λέγοντας ότι η οικογένεια αποτελεί «ευλογία, σταυρό και ανάσταση» για τον άνθρωπο, εάν υπάρχει ο Χριστός στη ζωή της.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννης, ο οποίος απηύθυνε και σύντομο χαιρετισμό, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Σκούρτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Αργυρός, ο πολιτευτής κ. Γκίκας, ενώ μήνυμα έστειλε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας.